Marți, 24 mai 2022, Universitatea din București a primit vizita oficială a preşedintelui Consiliului Federal al Germaniei (Bundesrat), Domnul Bodo Ramelow, prim-ministru al Landului Turingia. Astfel, oficialul german a avut o întrevedere cu rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda.
Din delegația Germaniei au mai făcut parte, printre alții, și Excelența Sa Domnul Peer Gebauer, ambasadorul Republicii Federale Germania în România, dr. Ute Rettler, secretar de stat, director al Consiliului Federal al Germaniei, dr. Malte Krückels, secretar de stat pentru mass-media, reprezentant al statului federal Turingia pe lângă guvernul federal, prof. univ. dr. Jörg Wagner, președinte al Universității de Științe Aplicate „Nordhausen” din Turingia, dr. Claudia Hillinger, director al Departamentului de Relații Internaționale din cadrul Universității „Friedrich Schiller” din Jena, și Christine Serafim, traducător-interpret al Ambasadei Republicii Federale Germania în România.
La reuniunea care a avut loc în Sala de Lectură a Facultății de Litere a UB au participat mai mulți reprezentanți din conducerea Universității, cadre didactice și studenți ai UB.
Astfel, la întrevedere au luat parte prof. univ. dr. Romiță Iucu, președintele Consiliului de Orientare și Analiză Strategică al Universității din București, prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, prorector responsabil de Bugetare și Resurse Umane, conf. univ. dr. Ileana-Maria Ratcu, prodecan pentru Relații Internaționale în cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine a UB, dr. Valeska Bopp-Filimonov, Research Fellow la Institutul de Cercetare al Universității din București.
După cum a subliniat și rectorul UB, vizita a urmărit consolidarea și extinderea parteneriatelor și colaborărilor pe care Universitatea din București le-a dezvoltat de-a lungul anilor cu universități de pe teritoriul Republicii Federale Germania. Cu acest prilej, s-a semnat prelungirea acordurilor de cooperare Erasmus dintre Universitatea din București și Universitatea de Științe Aplicate „Nordhausen”, respectiv Universitatea „Friedrich Schiller” din Jena.
„Cooperarea în domeniul academic și al cercetării este punctul de pornire pentru o serie de schimburi de tineri care se orientează către o carieră în cercetare. Susținem noile schimburi între studenți pentru că tocmai aceste schimburi îi fac pe tineri să simtă că se îndreaptă cu toții în aceeași direcție”, a subliniat Excelența Sa Domnul Peer Gebauer, ambasadorul Republicii Federale Germania în România,
Totodată, oficialul a precizat că România a devenit „un loc de studiu atrăgător” pentru studenții germani și că aceste schimburi nu înseamnă concurență, ci îmbogățire reciprocă. „Împreună putem lucra pentru ca Europa, în integralitatea sa, să se concentreze și mai intens pe colaborare, iar România reprezintă locul perfect pentru a înțelege acest lucru”, a punctat oficialul german.
Ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Excelența Sa Domnul Peer Gebauer, a amintit de cooperarea foarte strânsă dintre Ambasada Republicii Federale Germania din Bucureşti și Universitatea din București considerând că Universitatea Civică Europeană – CIVIS, ce reunește zece dintre cele mai importante universități din Europa, între care atât Universitatea din București, cât și Universitatea din Tübingen, reprezintă „un model pentru cercetarea viitorului”.
„Cercetarea la nivel european și acordarea unei șanse reale studenților de a cunoaște și alte instituții de studiu și de cercetare reprezintă viitorul și este ceea ce dă forță Europei”, a conchis ambasadorul Republicii Federale Germania în România, absolvent al Universității din Tübingen.
Ca atare, în cadrul întâlnirii au fost discutate eforturile pe care Universitatea din București le face pentru a deveni un partener-cheie al comunității academice și de cercetarea germane și dezvoltarea și consolidarea posibilităților de cooperare. În acest context, la finalul întâlnirii, Rectorul UB a mulțumit invitatului pentru sprijinul constant oferit în vederea împlinirii acestui obiectiv, iar participanții au convenit că vor dezvolta colaborarea existentă, în vederea promovării parteneriatelor academice dintre cele două țări.
Mai multe informații despre vizita oficială a președintelui Consiliului Federal al Germaniei, Domnul Bodo Ramelow, pot fi consultate pe aici.
Întrevederea a avut loc în contextul aniversării a 30 de ani de prietenie și parteneriat româno-german în Europa. 2022 este un an aniversar special pentru relațiile româno-germane. În data de 21 aprilie 1992, România și Germania au semnat la București „Tratatul între România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa”, care a pus bazele dezvoltării relațiilor dintre țările noastre după încheierea Războiului Rece și Reunificarea Germaniei.