În perioada 26-30 iulie 2021, Universitatea din București organizează, la Centrul de Dezvoltare Durabilă „Ţara Haţegului-Retezat” al Academiei Române, prima ediție a Școlii de vară INTER-ASPA „Radu Lăcătușu”.
În deschiderea evenimentului au luat cuvântul prof. univ. dr. Dragoș Ciuparu, Secretar de Stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, conf. univ. dr. Belc Nastasia, președinte al Consiliului Consultativ pentru CDI, doamna Irina Calciu, director general al INCD-ICPA și domnul dr. Dumitru Murariu, membru corespondent al Academiei Române, care a prezentat salutul Secției de Științe Biologice a Academiei Române.
Scopul pe termen lung al evenimentului organizat în cadrul parteneriatului 34 PCDDI/2018, în colaborare cu Geoparcul Internațional UNESCO „Țara Hațegului”, este stimularea maturizării organizaționale în etapa de cercetare a inovării tehnologice.
Astfel, prima zi a evenimentului a fost dedicată îmbunătățirii capacității de planificare și coordonare a rețelei ecosistemului de inovare prin emularea bunelor practici din alte rețele supra-organizaționale și internalizarea standardelor de excelență, ziua a doua îmbunătățirii capacității de proiectare științifică a cercetării pentru servicii și produse inovative organizaționale. De asemenea, tot în cea de-a doua zi a evenimentului au fost organizate traininguri care au vizat îmbunătățirea capacității de implementare a proiectelor inovative bine fundamentate științific, prin activități de obținere și procesare a datelor, de modelare și simulare și de organizare a sistemelor informaționale la standardele comunității internaționale.
Acestea au continuat și în cea de-a treia zi a școlii, la finalul căreia profesorii și studenții participanți la Școala de vară INTER-ASPA „Radu Lăcătușu” au semnat o rezoluție de susținere a proiectelor de cercetare privind problemele de mediu și sociale, semnalând totodată necesitatea susținerii comunității științifice din partea instituțiilor care au putere de decizie, așa cum ediția curentă a școlii a avut din partea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării al liderilor instituțiilor coordonatoare. Intitulată „Metode de accelerare a inovării în domeniul proceselor de interfață în sistemul sol-apă-plantă-atmosferă: dezvoltare instituțională, managementul cercetării și nivelul operațional”, aceasta mai atrage atenția și asupra necesității de elaborare a unor planuri strategice realiste, standarde înalte, integritate profesională și adaptare la realitatea comunității internaționale științifice.
În ultima parte, semnatarii subliniază că „sunt esențiale rigoarea și calitatea fiecărei etape din procesul de producție a cunoașterii, de la cele aparent modeste, cum sunt prelevarea probelor și prelucrarea lor preliminară, până la cele care par elevate, cum sunt modelarea proceselor și scrierea textelor științifice”.
„Azi, problemele de mediu și sociale ar putea să pară descurajante celor neinițiați. Noi cunoaștem însă că ele au soluții prin acțiuni la nivelurile guvernamental, ale instituțiilor și ale echipelor de cercetare. (…) Experiența dobândită si bunele rezultate raportate de specialiștii din consorțiul celor șapte parteneri din Proiectul INTER_ASPA finanțat după anul 2018, ne îndreptățesc să continuăm cercetarea interacțiunilor biologice și geologice, managementul integrat al bazinelor râurilor, în condițiile creșterii gradului de poluare pe fundalul schimbărilor climatice globale. (…) Prin urmare, noi, profesorii și studenții școlii de vară INTER-ASPA „Radu Lăcătușu”, afirmăm că valorile noastre științifice sunt căutarea adevărului, rigoarea metodologică, meritul științific, modestia epistemică și responsabilitatea morală. Noi credem într-o comunitate colegială, în care tinerii sunt ucenici ai celor mai în vârstă, în care seniorii se respectă și susțin reciproc, și în care meritele sunt recunoscute atât moral, cât și pe plan material”, e o parte din mesajul integral transmis de către participanții la manifestarea științifică.
Textul integral al rezoluției, precum și lista semnatarilor și afilierea lor instituțională pot fi consultate aici și aici.
Ultima zi a evenimentului va fi dedicată aplicațiilor de teren.
Mai multe detalii cu privire la prima ediție a Școlii de vară INTER-ASPA „Radu Lăcătușu”, precum și programul complet al evenimentului, pot fi accesate aici.