În perioada 25-26 noiembrie 2021, în cadrul proiectului internațional “The dynamics of the prehistoric communities located in the Mostiștea Valley and Danube Plain (between Oltenița and Călărași)”, coordonat de către Universitatea din București, a avut loc o reuniune științifică, desfășurată la Universitatea din Kiel (Germania).
La evenimentul la care au participat atât cercetători din România, cât și din Belgia, Italia, Ucraina și Germania, s-au discutat rezultatele preliminare ale cercetării de teren din vara anului 2021 din regiunea Dunării de Jos, efectuată în siturile arheologice de la Sultana, Chiselet și Șeinoiu (din județul Călărași). Întâlnirea a avut ca scop atât aprofundarea relațiilor de colaborare dintre cercetătorii internaționali implicați în proiect, cât și elaborarea planului de publicare și stabilirea strategiei de teren pentru campania din anul 2022.
La reuniune, UB a fost reprezentată de mai mulți cercetători ai Platformei ArchaeoSciences din cadrul Institutului de Cercetare al Universității din București: dr. Cătălin Lazăr, drd. Cristina Covătaru și Bogdan Manea. Acestora li s-au alăturat și reprezentanții partenerilor interni din acest proiect: dr. Adrian Bălășescu, drd. Mihaela Golea și dr. Vasile Opriș.
Cu această ocazie, a fost lansat un scurtmetraj de promovare a proiectului, realizat de echipa de jurnalism a Universității din Kiel care poate fi vizionat aici.
Întâlnirea a fost considerată un succes de către toți participanții, primele rezultate fiind promițătoare, în timp ce direcția de cercetare și colaborare dintre partenerii din proiect este una clară.
Proiectul internațional va fi finalizat în anul 2025
Obiectivele principale ale programului internațional sunt: reconstituirea paleomediului și paleoclimei în intervalul 5500-3000 î.Hr. în zona geografică vizată de proiect; studierea așezărilor neolitice și eneolitice din zona propusă spre cercetare, cu toate elementele componente (tell, necropole, așezări plane și off-tell); explorarea rețelei socio-economice dezvoltată de respectivele așezări, atât geografic, cât și cronologic, în vedere stabilirea relațiilor de anterioritate, contemporanitate și posterioritate între ele.
“The dynamics of the prehistoric communities located in the Mostiștea Valley and Danube Plain (between Oltenița and Călărași)” reprezintă cel mai mare proiect arheologic internațional din România și vizează cercetarea peisajului, mediului și locuirilor umane din mileniile V-IV î.Hr..
Următorul workshop în cadrul proiectului realizat în parteneriat cu Christian-Albrechts-Universität zu Kiel (CAU), (Germania), HoGent (Belgia), Muzeul Municipiului București, Muzeul Dunării de Jos Călărași, Direcția de Cultură Oltenița – Muzeul Civilizației Gumelnița Oltenița, și Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, va avea loc în luna martie 2022, la București.
Mai multe detalii despre proiect pot fi consultate atât pe pagina de Facebook a platformei ArchaeoSciences, cât și aici.