Începând cu 1 octombrie 2022, prin aderarea oficială a Universității din Lausanne (UNIL), comunitatea CIVIS se extinde, ajungând să numere 11 universități membre.
Totodată, 1 octombrie 2022 marchează și data la care CIVIS intră în al doilea ciclu de finanțare Erasmus+, cu cel puțin încă patru ani de sprijin din partea UE pentru o nouă fază de dezvoltare. Astfel, chiar dacă comunitățile CIVIS nu vor observa o transformare imediată și rapidă, procesul de consolidare și aprofundare a activităților și structurilor Alianței este unul continuu și extrem de eficient și dinamic.Ca atare, prin această dublă semnificație, începutul noului an academic devine un moment extrem de important pentru CIVIS.
Primirea unui nou membru în rândurile sale dovedește încă o dată faptul că deschiderea și dezvoltarea continuă de parteneriate sunt principii fundamentale ale Alianței CIVIS și reprezintă valori comune ale tuturor universităților membre.
Lansată de opt universități în 2019, Alianța a primit, înainte de UNIL, doi noi membri atât din interiorul UE (Universitatea Paris Lodron din Salzburg), cât și din afara UE (Universitatea din Glasgow). Acestora li s-au alăturat, în cadrul proiectului strategic de colaborare dintre CIVIS și Africa, șase prestigioși parteneri africani.
O nouă universitate CIVIS, noi membri ai unei comunități unite în jurul unei viziuni comune
Prin integrarea UNIL, comunitatea CIVIS se îmbogățește cu peste 17 000 de studenți de naționalități diverse (aproximativ 130) și cu peste 3 600 de angajați. De altfel, Universitatea din Lausanne este un jucător de top în peisajul învățământului superior elvețian, cu rădăcini care datează încă din 1537, o importantă instituție de educație și cercetare, cu puncte forte în domenii precum oncologie, științe criminalistice, științe umaniste digitale și știința sportului. UNIL oferă infrastructuri excelente de cercetare, un mediu prosper de afaceri și antreprenoriat și, desigur, o locație superbă pe malul lacului, în inima Europei.
Importanța aderării Universității din Lausanne la CIVIS
Prin aderarea la Alianța CIVIS, Universitatea din Lausanne (UNIL) devine una dintre cele patru universități elvețiene care au intrat într-o Alianță Universitară Europeană.
Elveția se află în afara UE și a programului Erasmus+, iar universitățile elvețiene nu au putut inițial să se alăture Inițiativei Universităților Europene (EUI). Între timp, Comisia Europeană a ridicat restricția pentru membrii non-UE și, prin urmare, a deschis o cale de aderare și pentru universitățile din Elveția, deși acestea încă nu pot accesa finanțarea EUI. Dar guvernul elvețian a recunoscut importanța strategică a EUI ca nouă paradigmă în învățământul superior european și a alocat finanțare pentru a sprijini universitățile elvețiene care se alătură Alianțelor. Fondurile sunt gestionate de Movetia, agenția națională a Elveției pentru mobilitate și schimburi educaționale.
Datorită acestui sprijin, oportunitățile CIVIS vor fi deschise și studenților, cadrelor universitare și personalului de la Universitatea din Lausanne. Se vor aplica adesea proceduri speciale, așa că toți membrii comunității cu sediul la UNIL ar trebui să contactează biroul CIVIS local, civis@unil.ch, înainte de a se angaja în orice activitate în anul universitar 2022-2023.
În legătură cu acest pas important, rectorul UNIL, prof. Frédéric Herman, a subliniat că „aderarea la CIVIS este o oportunitate minunată pentru Universitatea din Lausanne de a participa la un proiect european ambițios care va aduce beneficii întregii noastre comunități. Colaborarea cu alte 10 universități europene pentru predarea comună și dezvoltarea de noi sinergii ne va ajuta să modelăm viitorul. În calitate de instituție elvețiană, UNIL este, de asemenea, deosebit de interesată să-și păstreze legăturile cu partenerii europeni printr-un proiect pe termen lung și de impact. Suntem convinși că UNIL va aduce valoare adăugată Alianței.”
Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul CIVIS, aici.
CIVIS este o Alianță Universitară Europeană care reunește 11 universități membre: Aix-Marseille Université (Franța), Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena (Grecia), Universitatea din București (România), Université Libre de Bruxelles (Belgia), Universidad Autónoma de Madrid (Spania), Sapienza Università di Roma (Italia), Universitatea Stockholm (Suedia), Eberhard Karls Universität Tübingen (Germania), Universitatea din Glasgow (Marea Britanie), Universitatea Paris Lodron din Salzburg (Austria) și Universitatea din Lausanne (Elveția). Selectat de Comisia Europeană drept unul dintre primele 17 universități-pilot europene, CIVIS reunește aproximativ o jumătate de milion de studenți și peste 70 000 de membri ai personalului, inclusiv 37 400 de cadre universitare și cercetători.
În 2022, CIVIS a semnat un acord de parteneriat cu 6 universități strategice din Africa: Université Hassan II de Casablanca (Maroc), Universitatea din Sfax (Tunisia), Université Cheikh Anta Diop de Dakar (Senegal), Universitatea Makerere (Uganda), Universitatea din Witwatersrand (Africa de Sud), Universidade Eduardo Mondlane (Mozambic).