Joi, 13 februarie 2025, prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, Prorector UB pentru Bugetare și Resurse umane, cadru didactic la Facultatea de Istorie a Universității din București și președinte de onoare al Societății de Științe Istorice din România, a fost invitat la cel de-al șaselea episod al podcastului „NewMoney Talks”, pentru a discuta despre importanța cunoașterii istoriei pentru înțelegerea evenimentelor contemporane.
Punctul de plecare al dialogului dintre istoricul Bogdan Murgescu și gazda emisiunii, Constantin Rudnițchi, redactor-șef al publicației NewMoney, l-a reprezentat dictonul: „Cine nu își cunoaște trecutul este condamnat să îl repete”.
Astfel, în intervenția sa, prof. univ. dr. Bogdan Murgescu a subliniat faptul că, deși istoria oferă analogii utile pentru climatul geopolitic internațional actual, făcând referire la momente-cheie din istorie precum Pactul Ribbentrop-Molotov, conferința de la Ialta sau acordul Churchill-Stalin de procentaj din 1944, fiecare situație trebuie analizată în contextul său specific. În ceea ce privește NATO și rolul Statelor Unite ale Americii în Europa, a evidențiat faptul că Europa trebuie să își asume mai multă responsabilitate în domeniul apărării și securității.
Pornind de la cartea sa intitulată „România și Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010)”, distinsă cu Premiul „CriticAtac” în 2010 pentru cea mai importantă carte care tratează teme sociale, politice și ideologice relevante pentru societatea românească de azi, Premiul „Historia Magistra Vitae”, acordat de „Jurnalul Național” în cadrul concursului „Cartea de Istorie” în 2010 și Premiul „Eugeniu Carada” pentru Economie în 2011, istoricul Bogdan Murgescu a discutat despre decalajele economice, atât între România și Europa, cât și între Europa și SUA, în materie de inovare, educație și cercetare. A remarcat că România a reușit să reducă unele dintre aceste decalaje, amintind că totuși, persistă probleme importante, precum subfinanțarea educației și a cercetării.
Discuția a abordat și subiectul patriotismului economic, despre care profesorul Murgescu a explicat că trebuie să fie moderat, evitând extremele protecționismului. A subliniat, de asemenea, că investițiile străine sunt benefice pentru România și că apartenența la Uniunea Europeană este esențială pentru dezvoltarea țării.
În concluzie, prof. univ. dr. Bogdan Murgescu a evidențiat că protecționismul excesiv și politicile economice naționaliste pot duce la eșecuri economice, iar România trebuie să valorifice inteligent oportunitățile oferite de UE.
Emisiunea poate fi vizionată integral aici.