Marți, 31 octombrie 2023, prof. univ. dr. habil. ing. Mihai Emilian Popa, directorul Școlii Doctorale de Geologie din cadrul Facultății de Geologie și Geofizică a Universității din București a primit distincția Doctor Honoris Causa din partea Universității din Petroșani.
La ceremonie au participat prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Radu, Rectorul Universității din Petroșani, conf. univ. dr. ing. Nicolae Pătrășcoiu, Președintele Senatului, conf. univ. dr. ing. Csaba Lorinț, Decanul Facultății de Mine, alături de membri ai Senatului, ai corpului profesoral și de studenți ai Universității din Petroșani.
Colaborarea dintre Universitatea din Petroșani și Universitatea din București este o colaborare de lungă tradiție, la toate nivelurile cercetării științifice și ale activităților didactice, în special între facultățile de Mine și de Geologie și Geofizică, facultăți surori, profund înrudite prin profilul lor geologic.
Prof. univ. dr. habil. ing. Mihai Emilian Popa a efectuat de-a lungul anilor activități de teren în minele de cărbuni ale Văii Jiului împreună cu doctoranzii săi, dr. Roxana Pirnea și drd. Alexandru Călin, alături de studenți la ciclul de licență ai facultăților celor două universități. Fosilele de plante colectate din subteran și de pe haldele minelor de cărbuni au fost predate Universității din Petroșani în vederea organizării unui muzeu paleobotanic. Plantele fosile ale Bazinului Petroșani reprezintă un veritabil simbol al Văii Jiului în virtutea caracterului lor carbogenerator, stratele de cărbuni reprezentând baza economiei locale vreme de peste 150 de ani.
Colaborarea strânsă cu prof. univ. dr. ing. Grigore Buia, conf. univ. dr. ing. Csaba Lorinț și conf. univ. dr. ing. Ciprian Danciu de la Universitatea din Petroșani a înlesnit activitățile de cercetare, de preparare și de conservare a materialului paleobotanic. Rezultatul acestor activități este, pe lângă articolele științifice publicate și a tezei de doctorat a dr. Roxana Pirnea, o importantă colecție de plante fosile ce urmează a fi pusă în valoare și pentru publicul larg. Colecția are și un caracter patrimonial semnificativ, având în vedere raritatea acestor fosile, a gradului lor de conservare, a importanței lor științifice, educaționale și estetice.