Profesoara Dagmar Haase, cercetătoare de prestigiu în domeniul planificării peisajului, Profesor Honoris Causa al Universității din București

Profesoara Dagmar Haase, cercetătoare de prestigiu în domeniul planificării peisajului, Profesor Honoris Causa al Universității din București

Începând de vineri, 5 mai 2023, comunitatea academică a Universității din București, Facultatea de Geografie s-a îmbogățit cu un nou membru de marcă al geografiei internaționale, prin acordarea titlului de Profesor Honoris Causa, doamnei dr. Dagmar Haase, o cercetătoare de prestigiu în domeniul planificării peisajului, care activează în cadrul Humboldt Universität zu Berlin și în Helmholtz Centre for Environmental Research, Leipzig. Aceasta distincție vine după ce alte două nume reprezentative la nivel mondial au primit aceleași distincții în anul 2015 (prof. univ. dr. Jurgen Breuste, președintele Society for Urban Ecology) și anul 2019 (dr. Anna Hersperger, membru în conducerea Swiss Federal Institute for Forest, Snow and Landscape Research).

Cunoscută în mediul academic încă din anii 2000, datorită activității sale ample în domeniul ecologiei peisajului, profesoara Dagmar Haase a devenit o susținătoare ardentă a geografiei românești și o pasionată de patrimoniul natural și cultural al României.

Colaborarea cu  profesoara Dagmar Haase a început în anul 2011, pe fondul creșterii interesului grupurilor de cercetare din Facultatea de Geografie a Universității din București pentru dezvoltarea de relații internaționale în domeniul ecologiei urbane, care să ancoreze geografia românească în cercetările europene de excelență.

O propunere de proiect pentru un demers de tip twinning, care implica Universitatea din Salzburg, Humboldt Universität zu Berlin și Swiss Federal Institute for Forest, Snow and Landscape Research a reprezentat prima inițiativă promovată împreună. Colaborarea s-a consolidat și s-a diversificat după primul congres al Society for Urban Ecology (societate profesională globală ce grupează cercetători interesați de domeniul ecologiei urbane), organizat în anul 2013 la Berlin de către colectivul coordonat de doamna profesor Dagmar Haase. Programul ERASMUS a oferit cadrul ideal pentru materializarea rapidă a ambițiilor didactice și de cercetare rezultate din această colaborare. Vizitele doamnei profesor Dagmar Haase în România, precum și ale cadrelor didactice din Universitatea din București în Germania (prof. univ. dr. Cristian Iojă, conf. univ. dr. Mihai-Răzvan Niță, lect. univ. dr. Diana-Andreea Onose) și ale studenților (în special masteranzi și doctoranzi) au oferit cadrul ideal pentru dezvoltarea și diversificarea relațiilor de colaborare.

O altă oportunitate de diversificare și extindere a colaborărilor internaționale și de publicare a unei lucrări comune a prilejuit-o Conferința internațională a Facultății de Geografie – ECOSMART 2015, organizată de Facultatea de Geografie a Universității din București, unde profesoara Dagmar Haase a susținut o sesiune plenară foarte inspirațională referitoare la serviciile ecosistemice urbane.

Colaborarea pe plan didactic poate fi sintetizată pe patru teme principale. O primă temă este legată de oferirea unor experiențe practice foarte utile în cadrul vizitelor de lucru efectuate în Germania. Studiile de caz prezentate în teren (de exemplu, Natur-Park Schöneberger Südgelände din Berlin, grădinile comunitare și terenurile abandonate din Leipzig, diferențierile în infrastructura verde a orașului Leipzig) au permis înțelegerea direcțiilor către care se orientează ecologia urbană.

Remarcabil este sprijinul organizatoric și logistic oferit pentru desfășurarea primei practici internaționale în ecologie urbană, derulată la Berlin și Leipzig în perioada 16-23 aprilie 2017, la care au participat 15 studenți de la Facultatea de Geografie a Universității din București, programul masteral Evaluarea integrată a stării mediului. Un alt aspect relevant se leagă de susținerea acordată de doamna profesor Dagmar Haase pentru desfășurarea unor școli de vară, în special sub egida Society for Urban Ecology, la care au participat inclusiv studenți ai Facultății de Geografie.

O a treia temă este legată de suportul acordat pentru derularea programului ERASMUS. Aceasta a implicat inclusiv acordarea unui suport consistent pentru doctoranzi din cadrul Școlii doctorale Simion Mehedinți Natura și dezvoltarea durabilă pentru dezvoltarea de cercetări inovative în domeniul ecologiei urbane. Amintim doar colaborarea cu doctoranda Irina Cârlan, care s-a materializat în dezvoltarea tezei de doctorat Monitorizarea vegetației din municipiul București prin aplicații de teledetecție și spectroscopie (coordonată de prof. univ. dr. Mihai Bogdan). Semestrul petrecut la Berlin, în departamentul coordonat de profesoara Dagmar Haase, i-a permis doctorandei dezvoltarea unei cercetări comparative având ca subiect orașul Leipzig, dar și publicarea a trei articole în reviste, precum Urban Ecosystems, Remote Sensing și European Journal of Remote Sensing.

Colaborarea a implicat, de asemenea, schimburi de materiale și metodologii educaționale, schimburi de studenți, parteneriate în cereri de finanțare (precum Biodiversa, Horizon 2020) și integrarea Universității din București în diferite rețele internaționale de cercetare. Pe parcursul colaborării, au fost publicate lucrări comune care au vizat diferite aspecte reprezentative pentru societatea românească. Relevante sunt în special articolele care vizează infrastructura albastră a orașelor României, echitatea socială în utilizarea spațiilor verzi urbane și diversitatea bioculturală a orașelor europene.

Toate cele menționate anterior au contribuit la promovarea Universității din București la nivel internațional. De asemenea, reprezentanți ai Universității din București  s-au întâlnit cu dr. Dagmar Haase la București, la Berlin, Leipzig și în alte locații de pe Glob și, de fiecare dată, au continuat să dezvolte parteneriatul și colaborarea.

Activitatea de cercetare a profesoarei Dagmar Haase este remarcabilă, axată pe modelarea dinamicii utilizării terenurilor și a sistemelor urbane în general. Cele mai importante direcții de studiu vizează evaluarea serviciilor ecosistemice și a funcțiilor peisajului prin utilizarea de metode statistice, GIS și teledetecție. În cadrul acestor direcții de cercetare, profesoara Dagmar Haase este deopotrivă interesată de dezvoltarea cadrului conceptual și metodologic, dar și de prezentarea unor analize detaliate, bazate pe date existente, măsurători, experimente, ori modelări.

Din anul 2010, profesoara Dagmar Haase a fost coordonat peste 20 proiecte de cercetare științifică internaționale în calitate de investigator principal ori responsabil de grupuri de lucru. Dintre proiectele cu relevanța cea mai ridicată, amintim:

  • Horizon 2020 project on Tree-based NBS in CLEARING HOUSE, https://clearinghouseproject.eu/.
  • Horizon 2020 project on Nature-based solutions in cities, CONNECTING Nature, https://connectingnature.eu/.
  • Project on ABM and superdiversity in cities, German Science Foundation.
  • BiodivERsA project ENABLE, Research activities on green-blue resilience in cities, http://projectenable.eu/
  • FP7 project GREENSURGE on research activities on European urban green infrastructure and biocultural diversity, www.greensurge.eu.
  • BiodivERsA project URBES Research activities on urban ecosystem services, www.urbesproject.org.
  • FP7 EU project PLUREL on urban land use change modelling/assessment, www.plurel.net
  • FP6 EU project: Group model building and ABM in adaptive land management, NeWater, www.newater.org

Activitatea publicistică include peste 450 de cărți, capitole în cărți și articole. Se remarcă cele peste 240 articole în reviste cotate ISI, 6 cărți și monografii, peste 35 capitole în cărți și peste 50 rapoarte și lucrări în volumele unor conferințe internaționale.

Majoritatea acestor lucrări implică colaborări internaționale cu echipe de top în ecologia urbană, ceea ce arată capacitatea doamnei profesor Dagmar Haase de a organiza, coordona și a se integra în echipe de cercetare de elită. Datorită listei lungi de publicații, este dificil să intri în orice fel de detalii. Cu toate acestea, un element comun este reprezentat de ecologia urbană, pe care profesoara Dagmar Haase o abordează dintr-o mare varietate de unghiuri și perspective.

Dincolo de activitatea remarcabilă de cercetare a profesoarei Dagmar Haase, avem privilegiul de a avea printre noi un mentor de excepție, a cărei pasiune, intelect și generozitate i-au permis să coordoneze tineri cercetători și studenți absolvenți și să-i îndrume spre a deveni profesioniști de renume în universități, institute de cercetare și în alte instituții.

Publicațiile sale, prezentările la conferințe și proiectele de cercetare coordonate au avansat semnificativ cunoștințele și au sporit înțelegerea complexității mediului geografic, în special a celui urban, și au arătat că geografia se situează la nivel înalt printre disciplinele care pot aborda subiecte atât de importante și actuale pentru societate.

Prin acordarea titlului de Profesor Honoris Causa profesoarei Dagmar Haase de la Humboldt Universität zu Berlin, personalitate de excepție în domeniul planificării peisajului, Universitatea din București marchează încă o dată importanța cunoașterii și a cercetării pentru societatea de azi, precum și rolul fundamental al cooperării internaționale pentru dezvoltarea învățământului superior.

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services