Trei reputați specialiști internaționali, profesorul Svend Hansen, membru de seamă al școlii de arheologie preistorică din Germania, profesorul Francis Delpérée, specialist în drept constituțional și administrativ, și profesorul Georges Didi-Huberman, filosof și istoric al artei, autor al unei opere monumentale consacrate culturii vizuale, vor primi zilele acestea titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București, devenind astfel membri ai comunității academice a UB.
În cadrul unei ceremonii care se va desfășura marți, 21 iunie 2022, Universitatea din București va decerna distincția de Doctor Honoris Causa arheologului Svend Hansen, profesor onorific la Freie Universität din Berlin și director al Secției Eurasia din cadrul Institutului Arheologic German din Berlin.
Svend Hansen, arheolog prin vocație, îndeplinește de aproape două decenii rolul de director al celei mai noi și dinamice secții a Institutului Arheologic German din Berlin: Secția Eurasia. Institutul Arheologic German, cu care comunitatea științifică din România și Universitatea din București au legături de foarte lungă durată și la cel mai înalt nivel, este recunoscut pe plan mondial ca fiind cea mai mare, cuprinzătoare și temeinic organizată instituție din domeniul arheologiei.
Creator al unei opere științifice extrem de solide și de diverse din punct de vedere tematic, profesorul Hansen este un pasionat arheolog de teren. Proiectele sale arheologice în străinătate s-au desfășurat în tell-ul neolitic de la Aruchlo (Georgia, 2005-2016), asupra tumulilor de la Ergeninsky (Rep. Kalmâkia, Rusia, 2005-2006) și de la Marfa (reg. Stavropol, Rusia, 2013-2015), în sfârșit în fortificația de epoca Bronzului târziu de la Bleibeskopf (Urnenfelderzeit, în Hesse/ Taunus, Germania) și fortificația hallstattiană timpurie de la Teleac, Alba (2016-2018). Recent a început un nou proiect arheologic (2021) în așezările eneolitice și de epoca bronzului de la Orchosani și Samshvilde (Georgia).
Dar cel mai reprezentativ și mai întins ca durată în timp, proiectul arheologic de suflet al profesorului, rămâne cercetarea tell-ului eneolitic de la Pietrele (Giurgiu, România). Pornit cu sprijinul necondiționat și decisiv al regretatului academician Alexandru Vulpe, acest proiect este astăzi, fără îndoială, cel mai longeviv proiect de cercetare în România al unei misiuni arheologice străine. Proiectul este organizat în parteneriat cu Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din București al Academiei Române, condus de dr. Radu Băjenaru, cu participarea Institutului Arheologic German din Berlin și sub coordonarea directă a profesorului Hansen.
Astfel, acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Svend Hansen reprezintă forma cea mai potrivită de recunoaștere a meritelor unei personalități remarcabile în domeniul arheologiei preistorice europene și un semn de apreciere pentru toate strădaniile sale, în chiar anul când se împlinesc două decenii de cercetări arheologice excepționale în tell-ul de la Pietrele – Măgura Gorgana.
Evenimentul va avea loc începând cu ora 13:30, în Sala Senatului a Rectoratului Universității din București (Str. Panduri, nr. 90).
*
O altă ceremonie, care va avea loc miercuri, 22 iunie 2022, va marca decernarea de către Universitatea din București a distincției de Doctor Honoris Causa profesorului Francis Delpérée, avocat specialist în drept constituțional și drept administrativ, membru al Academiei Regale a Belgiei și profesor emerit al Universității Catolice din Louvain.
Una dintre figurile emblematice ale dreptului public belgian, Francis Delpérée este doctor în drept al Universităților din Louvain (1964) și Paris (1968) cu o teză intitulată L’élaboration du droit disciplinaire de la fonction publique. El a predat drept constituțional, drept administrativ și dreptul funcției publice la Facultatea de Drept a Universității Catolice din Louvain începând cu anul 1970 și a ocupat funcția de decan în perioada 1990-1993. Este avocat și profesor emerit al Universității Catolice din Louvain.
Profesor remarcabil, inițiator și antreprenor al multor proiecte inovatoare, Francis Delpérée și-a pus amprenta asupra mai multor generații de studenți, contribuind în mod hotărâtor la avansarea științei dreptului constituțional, atât în Belgia, cât și la nivel internațional. Membru fondator încă din anul 1984, a condus Academia Internațională de Drept Constituțional din Tunis de-a lungul mai multor ani. A ocupat funcția de director al Centrului de Studii Constituționale și Administrative din Louvain la Neuve (Belgia).
Prin complexitatea temelor abordate, profesorul Francis Delpérée și-a adus contribuția în mod semnificativ la dezvoltarea cunoașterii, la promovarea dreptului constituțional și dreptului comparat, a statului de drept și a instituțiilor statale (ex. privind reforma a 6-a din Belgia), și la promovarea drepturilor omului (ex. eutanasia minorilor). În plus, profesorul a răspuns favorabil la solicitarea mai multor instituții europene, a Consiliului Europei, a Organizației Națiunilor Unite și a mai multor guverne și parlamente și a efectuat mai multe misiuni de expertiză constituțională, în particular în statele din Europa Centrală, din Africa de Nord și din Orientul Mijlociu.
Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Francis Delpérée reprezintă o recunoaștere simbolică a unei personalități academice remarcabile, cu o întreagă carieră dedicată dreptului constituțional, promovării democrației și drepturilor omului, precum și o modalitate de a evidenția legăturile sale speciale cu cercetarea românească în acest domeniu.
Evenimentul va avea loc începând cu ora 13:00, în Sala Senatului a Rectoratului Universității din București (Str. Panduri, nr. 90).
*
Vineri, 24 iunie 2022, Universitatea din București va marca printr-o nouă ceremonie acordarea distincției de Doctor Honoris Causa profesorului Georges Didi-Huberman, filosof și istoric al artei, director de studii la École des hautes études en sciences sociales, unde predă din 1990. Profesor și cercetător invitat în prestigioase instituții academice europene și americane, Georges Didi-Huberman este laureatul multor premii și distincții internaționale.
Contribuția profesorului Didi-Huberman la dezvoltarea studiilor vizuale este decisivă și determinantă. Decisivă și determinantă prin ceea ce a propus încă de la prima sa carte, L’invention de l’hystérie. Charcot et l’Iconographie photographique de la Salpêtrière (Macula, 1982), și a realizat pe deplin în opera sa, care numără astăzi peste 60 de volume: capacitatea de a „da sau reda libertatea ochilor” și de a elabora un punct de vedere care să ne permită să observăm nu doar cum gândesc și acționează imaginile, ci și cum putem noi gândi și acționa cu ele.
Prin realizările sale în domeniul studiilor vizuale și prin diversitatea abordărilor sale, Georges Didi-Huberman a deschis noi orizonturi de cunoaștere. Mobilizând în lucrările sale diferite științe și arte (istorie și istoria artei, filosofie, antropologie, psihologie, literatură), profesorul Didi-Huberman face din imagine o formă complexă de experiență umană (estetică, etică, politică, istorică și socială în același timp) și un mijloc tot atât de puternic precum cuvântul pentru a exprima gândirea și sensibilitatea și pentru a inventa forme noi de cunoaștere.
Evenimentul va avea loc începând cu ora 12:00, în Sala Senatului a Rectoratului Universității din București (Str. Panduri, nr. 90).
Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Georges Didi-Huberman face parte dintr-o serie de evenimente organizate de Universitatea din București, prin Centrul de Excelență în Studiul Imaginii și prin Facultatea de Litere, European Network for Cinema and Media Studies și UNATC, cu sprijinul Ambasadei Franței și Institutului Francez din România în zilele de 23 și 24 iunie 2022. Programul complet al acestor evenimente poate fi accesat aici.
Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa unor importante personalități, cu merite incontestabile în domeniile lor de referință, Universitatea din București înțelege să marcheze importanța cunoașterii, cercetării și științei pentru societatea contemporană și rolul fundamental al cooperării internaționale pentru dezvoltarea învățământului superior.