Profesorii Svend Hansen, Francis Delpérée și Georges Didi-Huberman, personalități de prim rang în sfera academică internațională, Doctor Honoris Causa ai Universității din București

Profesorii Svend Hansen, Francis Delpérée și Georges Didi-Huberman, personalități de prim rang în sfera academică internațională, Doctor Honoris Causa ai Universității din București

Trei reputați specialiști internaționali, profesorul Svend Hansen, membru de seamă al școlii de arheologie preistorică din Germania, profesorul Francis Delpérée, specialist în drept constituțional și administrativ, și profesorul Georges Didi-Huberman, filosof și istoric al artei, autor al unei opere monumentale consacrate culturii vizuale, vor primi zilele acestea titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București, devenind astfel membri ai comunității academice a UB.

În cadrul unei ceremonii care se va desfășura marți, 21 iunie 2022, Universitatea din București va decerna distincția de Doctor Honoris Causa arheologului Svend Hansen, profesor onorific la Freie Universität din Berlin și director al Secției Eurasia din cadrul Institutului Arheologic German din Berlin.

Svend Hansen, arheolog prin vocație, îndeplinește de aproape două decenii rolul de director al celei mai noi și dinamice secții a Institutului Arheologic German din Berlin: Secția Eurasia. Institutul Arheologic German, cu care comunitatea științifică din România și Universitatea din București au legături de foarte lungă durată și la cel mai înalt nivel, este recunoscut pe plan mondial ca fiind cea mai mare, cuprinzătoare și temeinic organizată instituție din domeniul arheologiei.

Creator al unei opere științifice extrem de solide și de diverse din punct de vedere tematic, profesorul Hansen este un pasionat arheolog de teren. Proiectele sale arheologice în străinătate s-au desfășurat în tell-ul neolitic de la Aruchlo (Georgia, 2005-2016), asupra tumulilor de la Ergeninsky (Rep. Kalmâkia, Rusia, 2005-2006) și de la Marfa (reg. Stavropol, Rusia, 2013-2015), în sfârșit în fortificația de epoca Bronzului târziu de la Bleibeskopf (Urnenfelderzeit, în Hesse/ Taunus, Germania) și fortificația hallstattiană timpurie de la Teleac, Alba (2016-2018). Recent a început un nou proiect arheologic (2021) în așezările eneolitice și de epoca bronzului de la Orchosani și Samshvilde (Georgia).

Dar cel mai reprezentativ și mai întins ca durată în timp, proiectul arheologic de suflet al profesorului, rămâne cercetarea tell-ului eneolitic de la Pietrele (Giurgiu, România). Pornit cu sprijinul necondiționat și decisiv al regretatului academician Alexandru Vulpe, acest proiect este astăzi, fără îndoială, cel mai longeviv proiect de cercetare în România al unei misiuni arheologice străine. Proiectul este organizat în parteneriat cu Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din București al Academiei Române, condus de dr. Radu Băjenaru, cu participarea Institutului Arheologic German din Berlin și sub coordonarea directă a profesorului Hansen.

Astfel, acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Svend Hansen reprezintă forma cea mai potrivită de recunoaștere a meritelor unei personalități remarcabile în domeniul arheologiei preistorice europene și un semn de apreciere pentru toate strădaniile sale, în chiar anul când se împlinesc două decenii de cercetări arheologice excepționale în tell-ul de la Pietrele – Măgura Gorgana.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 13:30, în Sala Senatului a Rectoratului Universității din București (Str. Panduri, nr. 90).

*

O altă ceremonie, care va avea loc miercuri, 22 iunie 2022, va marca decernarea de către Universitatea din București a distincției de Doctor Honoris Causa profesorului Francis Delpérée, avocat specialist în drept constituțional și drept administrativ, membru al Academiei Regale a Belgiei și profesor emerit al Universității Catolice din Louvain.

Una dintre figurile emblematice ale dreptului public belgian, Francis Delpérée este doctor în drept al Universităților din Louvain (1964) și Paris (1968) cu o teză intitulată L’élaboration du droit disciplinaire de la fonction publique. El a predat drept constituțional, drept administrativ și dreptul funcției publice la Facultatea de Drept a Universității Catolice din Louvain începând cu anul 1970 și a ocupat funcția de decan în perioada 1990-1993. Este avocat și profesor emerit al Universității Catolice din Louvain.

Profesor remarcabil, inițiator și antreprenor al multor proiecte inovatoare, Francis Delpérée și-a pus amprenta asupra mai multor generații de studenți, contribuind în mod hotărâtor la avansarea științei dreptului constituțional, atât în Belgia, cât și la nivel internațional. Membru fondator încă din anul 1984, a condus Academia Internațională de Drept Constituțional din Tunis de-a lungul mai multor ani. A ocupat funcția de director al Centrului de Studii Constituționale și Administrative din Louvain la Neuve (Belgia).

Prin complexitatea temelor abordate, profesorul Francis Delpérée și-a adus contribuția în mod semnificativ la dezvoltarea cunoașterii, la promovarea dreptului constituțional și dreptului comparat, a statului de drept și a instituțiilor statale (ex. privind reforma a 6-a din Belgia), și la promovarea drepturilor omului (ex. eutanasia minorilor). În plus, profesorul a răspuns favorabil la solicitarea mai multor instituții europene, a Consiliului Europei, a Organizației Națiunilor Unite și a mai multor guverne și parlamente și a efectuat mai multe misiuni de expertiză constituțională, în particular în statele din Europa Centrală, din Africa de Nord și din Orientul Mijlociu.

Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Francis Delpérée reprezintă o recunoaștere simbolică a unei personalități academice remarcabile, cu o întreagă carieră dedicată dreptului constituțional, promovării democrației și drepturilor omului, precum și o modalitate de a evidenția legăturile sale speciale cu cercetarea românească în acest domeniu.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 13:00, în Sala Senatului a Rectoratului Universității din București (Str. Panduri, nr. 90).

*

Vineri, 24 iunie 2022, Universitatea din București va marca printr-o nouă ceremonie acordarea distincției de Doctor Honoris Causa profesorului Georges Didi-Huberman, filosof și istoric al artei, director de studii la École des hautes études en sciences sociales, unde predă din 1990. Profesor și cercetător invitat în prestigioase instituții academice europene și americane, Georges Didi-Huberman este laureatul multor premii și distincții internaționale.

Contribuția profesorului Didi-Huberman la dezvoltarea studiilor vizuale este decisivă și determinantă. Decisivă și determinantă prin ceea ce a propus încă de la prima sa carte, L’invention de l’hystérie. Charcot et l’Iconographie photographique de la Salpêtrière (Macula, 1982), și a realizat pe deplin în opera sa, care numără astăzi peste 60 de volume: capacitatea de a „da sau reda libertatea ochilor” și de a elabora un punct de vedere care să ne permită să observăm nu doar cum gândesc și acționează imaginile, ci și cum putem noi gândi și acționa cu ele.

Prin realizările sale în domeniul studiilor vizuale și prin diversitatea abordărilor sale, Georges Didi-Huberman a deschis noi orizonturi de cunoaștere. Mobilizând în lucrările sale diferite științe și arte (istorie și istoria artei, filosofie, antropologie, psihologie, literatură), profesorul Didi-Huberman face din imagine o formă complexă de experiență umană (estetică, etică, politică, istorică și socială în același timp) și un mijloc tot atât de puternic precum cuvântul pentru a exprima gândirea și sensibilitatea și pentru a inventa forme noi de cunoaștere.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 12:00, în Sala Senatului a Rectoratului Universității din București (Str. Panduri, nr. 90).

Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Georges Didi-Huberman face parte dintr-o serie de evenimente organizate de Universitatea din București, prin Centrul de Excelență în Studiul Imaginii și prin Facultatea de Litere, European Network for Cinema and Media Studies și UNATC, cu sprijinul Ambasadei Franței și Institutului Francez din România în zilele de 23 și 24 iunie 2022. Programul complet al acestor evenimente poate fi accesat aici.

Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa unor importante personalități, cu merite incontestabile în domeniile lor de referință, Universitatea din București înțelege să marcheze importanța cunoașterii, cercetării și științei pentru societatea contemporană și rolul fundamental al cooperării internaționale pentru dezvoltarea învățământului superior.

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services