Joi, 6 mai 2021, începând cu ora 17.00, Interdisciplinary School of Doctoral Studies vă invită la conferința “Cohesion or Co-Hesitation? European governance in the imaginary of Crime/ Noir Narratives”, susținută de profesorul Caius Dobrescu.
Persoanele interesate să participe la acest eveniment sunt rugate să completeze formularul de înscriere aici până cel târziu la ora 16.30, în ziua conferinței. Evenimentul va fi organizat exclusiv online în limba engleză.
Expunerea va debuta cu o succintă prezentare a proiectului H2020 – DETECt – Detecting Transcultural Identity in European Popular Crime Narratives, care și-a propus să analizeze, cu mijloace interdisciplinare, dinamica identitară europeană, așa cum se reflectă aceasta în narațiunile de tip crime/noir (literatură și seriale de televiziune) produse după 1989. Accentul este pus pe contribuția Centrului de Excelență în Studiul Imaginii al Universității din București, reprezentat, în proiect, de prof. Caius Dobrescu și de colega acestuia, asist. dr. Roxana Eichel.
În abordarea temei anunțate se va porni de la sciziunea simbolismului care subîntinde imaginarul guvernării între o perspectivă de-sus-în-jos, cît mai cuprinzătoare și abstractă; și o perspectivă de-jos-în-sus, înțeleasă ca empatică, experiențială, personalizată. Această polarizare va fi construită doar pentru a arăta cum este transgresată în viziunea europeană a multiguvernanței ca egalizare tendențială a nivelelor de decizie și autoritate. Constituirea unor centre de putere care transgresează limitele și ierarhiile convenționale ale guvernării locale/ naționale/ confederative va fi urmărită în narațiuni de tip crime/noir produse și consumate de-a lungul și de-a latul Europei.
Cercetare scoate în evidență profunda ambiguitate, captată în imaginarul generat de rețeaua acestor narațiuni de gen, dintre o viziune a diversității productive și coezive și o viziune a dispersiei și suspiciunii reciproce. Această ambiguitate de esență se încearcă a fi exprimată prin jocul semantic dintre cohesion și co-hesitation.
Caius Dobrescu este profesor de teoria literaturii și studii culturale la Universitatea din București. Domeniile sale de cercetare includ teorii ale secularizării, teorii ale globalizării, poetici cognitive, cultura și violența (cu accent pe terorism și mișcările radicale), politici culturale europene, turism cultural și politici de dezvoltare, drept și literatură, ficțiuni crime/noir.
- Despre seria de conferințe ISDS-UB
Ajunse deja la cea de-a zecea susținere, conferințele ISDS au fost lansate la sfârșitul anului 2019, cu scopul de a stimula cercetările interdisciplinare și de a face cunoscute rezultatele acestora, atât comunității academice, cât și publicului larg.
- Despre ISDS-UB
Interdisciplinary School of Doctoral Studies a fost înființată în anul 2018, cu scopul de a oferi tinerilor cercetători oportunitatea de a-și desfășura cercetarea într-un mediu de cercetare interdisciplinar. Studiul și cercetarea la ISDS-UB sunt organizate exclusiv în limbi de circulație internațională, în toate cele 19 domenii de doctorat în care Universitatea din București oferă studii doctorale, dar și în cadrul unor grupuri de cercetare și de pregătire interdisciplinară (IRTG-uri), în care profesorii, cercetătorii și doctoranzii din diferite domenii colaborează în vederea realizării unor cercetări orientate pe teme complexe.
În prezent, trei astfel de grupuri sunt funcționale:
- Mind, Language, and Cognition-Biology- care reunește profesori și doctoranzi din domeniile informatică, lingvistică, matematică, psihologie și filosofie;
- Complex Systems Disentanglement through Data Analysis- – care reunește profesori și doctoranzi din domeniile geografie, matematică, fizică și sociologie.
- Natural Resources & Social-Ecological Systems- care reunește profesori și doctoranzi din domeniile geologie, geografie, istorie și științe politice.
Următorul concurs de admitere la ISSDS-UB va fi organizat în luna septembrie 2021. Noutăți privind procesul de admitere, precum și informații privind evenimentele viitoare sunt disponibile pe site-ul Școlii Doctorale.