Universitatea din București a acordat vineri, 10 iunie 2022, titlul onorific de Doctor Honoris Causa unuia dintre cei mai reputați specialiști în leadership și antreprenoriat, profesorul Manfred F.R. Kets de Vries, eminent expert cu o activitate recunoscută pe plan mondial și membru al unor societăți și organizații de prim rang din domeniu.
Prin această distincție, acordată la propunerea Facultății de Administrație și Afaceri, profesorul Manfred F.R. Kets de Vries a devenit membru al comunității academice a Universității din București.
În Laudatio Domini, semnat de prof. univ. dr. Răzvan Papuc, decan al FAA a UB, și citit în cadrul ceremoniei de prof. univ. dr. Marian Zulean, cadru didactic la aceeași facultate, se arată că Manfred F.R. Kets de Vries, gânditor recunoscut pentru studiul detaliat al vieții organizaționale, este o personalitate de prim rang în domeniile antreprenoriatului și leadership-ului.
Profesorul Manfred F.R. Kets de Vries a predat de-a lungul carierei sale la instituții de învățământ de prestigiu: Universitatea McGill, École des Hautes Études Commerciales, Montreal, Școala Europeană de Management și Tehnologie (ESMT), Berlin și Harvard Business School și a ținut prelegeri la instituții de management din întreaga lume. Ca atare, pentru rolul său în formarea unor întregi generații, Financial Times, Le Capital, Wirtschaftswoche și The Economist l-au evaluat pe Manfred Kets de Vries printre cei mai importanți gânditori din domeniul management din lume și printre cei mai influenți contribuitori la managementul resurselor umane.
Așa cum se mai arată în laudatio, domeniile specifice de interes ale profesorului de Vries sunt extrem de diverse și includ leadership-ul, evoluția carierei, stresul la nivel executiv, antreprenoriatul, afacerile de familie, planificarea succesiunii, managementul intercultural, construirea de echipe de înaltă performanță, coaching-ul la nivel executiv și facilitarea transformării și schimbării organizaționale. În munca sa, profesorul de Vries a depășit provocările superficiale ale afacerilor, organizațiilor guvernamentale și non-profit și a solicitat investigarea surselor mai profunde ale motivațiilor care conduc acțiunile umane. Pe lângă munca sa ca profesor și psihanalist practicant, Manfred Kets de Vries este și fondatorul Centrului Global de Leadership INSEAD (IGLC).
În continuarea ceremoniei, conf. univ. dr. Claudiu-Paul Buglea, președintele Senatului Universității din București, i-a înmânat diploma de Doctor Honoris Causa profesorului Manfred F.R. Kets de Vries în semn de recunoaștere pentru contribuțiile sale remarcabile în domeniul antreprenoriatului și al vieții organizaționale, manifestate prin îndelungata activitate didactică și editorială, dar și pentru influența sa pozitivă asupra mediului academic internațional, felicitând, în același timp, Facultatea de Administrație și Afaceri a UB pentru o astfel de asociere prestigioasă.
În discursul său de acceptare a titlului oferit de Universitatea din București, Manfred F.R. Kets de Vries și-a exprimat recunoștința profundă față de Universitatea din București, arătând că acordarea acestei distincții reprezintă o onoare deosebită în primul rând pentru el.
În continuare, prof. de Vries a susținut prezentarea intitulată „The Many Colors of Wisdom: Eight Lessons from Life”, un veritabil curs de leadership. În demersul său, vorbitorul a pornit de la identificarea celor mai mari probleme cu care se confruntă omenirea în prezent – „cei nouă călăreți ai Apocalipsei” – și anume: încălzirea globală, „holocaustul” nuclear, inegalitățile sociale și de venit, terorismul, migrația, pandemia de coronavirus, conducerea toxică, războiul (lui Putin și nu numai) și foametea.
El a arătat că, într-o astfel de realitate tulbure și complicată, leadership-ul fără înțelepciune reprezintă garanția unei lumi pline de demagogi populiști și dictatori care se urcă la putere pe false promisiuni privind furnizarea unor rețete miraculoase pentru societate. În acest context, aplicarea ecuației înțelepciunii în leadership devine și mai importantă. În viziunea prof. de Vries, această ecuație presupune respectarea a opt reguli esențiale, care reprezintă tot atâtea lecții pentru a deveni un lider adevărat: lecția 1 – regula de aur: tratează-i pe ceilalți așa cum ai vrea să fii tratat; lecția 2: iertarea (altora și a propriei persoane); lecția 3: transcenderea invidiei; lecția 4: transcenderea lăcomiei; lecția 5: ascultarea reală și atentă a celor din jur; lecția 6: alegerea cu atenție a „bătăliilor” care merită purtate; lecția 7: curajul (de a triumfa asupra fricilor, curajul moral) și lecția 8: conștientizarea fericirii (a micilor momente ale vieții) și exprimarea recunoștinței.
În final, mulțumind pentru veritabila lecție de cunoaștere și înțelepciune oferită de prof. de Vries, rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda, a subliniat importanța rolului pe care gânditorii cu o activitate prodigioasă îl au în evoluția omenirii nu numai prin aceea că lasă opere remarcabile, ci mai ales prin faptul că formează generații întregi și ajung să aibă discipoli dornici să ducă munca maestrului mai departe. În acest sens, a afirmat prof. Preda, universitățile sunt veritabile medii ale „imortalității” pentru că, pornind de la ideea că a învăța e sinonim cu a trăi, cei care se îngrijesc de asigurarea transmiterii cunoașterii ajung într-un anumit fel să trăiască veșnic.
Prin oferirea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului de Vries, Universitatea din București onorează nu doar o personalitate de prim rang în mediul academic internațional, ci și un specialist de renume ce a marcat în mod excepțional istoria gândirii și a practicii în domeniul leadership-ului, vieții organizaționale și antreprenoriatului.
Broșura integrală a ceremoniei de acordare a distincției Doctor Honoris Causa profesorului Manfred F.R. Kets de Vries poate fi consultată aici.
* Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa specialistului Manfred F.R. Kets de Vries beneficiază de o sponsorizare a Interact Business Communications S.R.L.