Joi, 22 aprilie 2021, Interdisciplinary School of Doctoral Studies – ISDS organizează online conferința Pathologies of Explanation. Against Conspiracy Theories, susținută de prof. univ. dr. Mircea Dumitru. Evenimentul, desfășurat în limba engleză, va începe la ora 17.
Persoanele interesate să participe la conferință sunt rugate să completeze formularul de participare aici, până cel mai târziu la ora 16.00, în ziua evenimentului.
Informații suplimentare despre tema prelegerii
Teoriile (sau mai degrabă „teoriile”) conspiraționiste abundă astăzi; la fel și semnele că acestea vor prolifera și se vor răspândi într-un ritm din ce în ce mai accelerat. Departe de a fi o indicație despre imaginația conceptuală care produce cunoaștere sau despre „fertilitatea modelelor explicative”, sunt evidente simptomele îngrijorătoare ale unei patologii – culturale și politice – a unor prezumtive și iluzorii explicații ale fenomenelor și realităților politice și culturale foarte complexe ale lumii contemporane. Aceste „teorii” nu doar că ajung să fie monedă curentă în explicarea vieții politice, ci sunt și cât se poate de periculoase și dăunătoare prin caracterul lor coroziv pentru instituții și mecanisme liberal-democratice.
Respingerea „teoriilor” conspiraționiste prin argumente logice și epistemologice raționale nu reprezintă un demers banal, deoarece adepții explicațiilor conspiraționiste resping orice dovezi empirice care pun la îndoială convingerile pe care aceștia și le însușesc în mod dogmatic și necritic.
Din acest punct de vedere, „teoriile” conspiraționiste nu sunt doar – și nici nu sunt în primul rând – patologii sau aberații epistemice ale conceptului de explicație, ci fenomene propagandistice.
Tocmai de aceea, remediul împotriva lor trebuie să fie un răspuns consistent și credibil de natură politică și cultural-intelectuală. Orice altă modalitate de a le demonta și de a le respinge se dovedește a fi neplauzibilă și iluzorie.
Prof. univ. dr. Mircea Dumitru este cadru didactic la Facultatea de Filosofie din cadrul Universității din București. Este membru corespondent al Academiei Române și fellow al Academiei Europea. Interesele sale de cercetare includ logica filosofică, filosofia limbajului, metafizica analitică a modalității și filosofia minții și conștiinței.
Profesorul Mircea Dumitru a mai fost invitatul conferințelor ISDS – UB cu o temă din filosofia minții asociată filosofiei matematicii sau, mai precis, legată de natura cunoștințelor matematice și a raționamentului.
Despre seria de conferințe ISDS-UB
Ajunse deja la a opta ediție, conferințele ISDS au fost lansate la sfârșitul anului 2019 cu scopul de a stimula cercetările interdisciplinare și de a face cunoscute rezultatele acestora, atât comunității academice, cât și publicului larg.
Despre ISDS-UB
Interdisciplinary School of Doctoral Studies a fost înființată în anul 2018, cu scopul de a oferi tinerilor cercetători oportunitatea de a-și desfășura cercetarea într-un mediu de cercetare interdisciplinar. Studiul și cercetarea la ISDS-UB sunt organizate exclusiv în limbi de circulație internațională, în toate cele 19 domenii de doctorat în care Universitatea din București oferă studii doctorale, dar și în cadrul unor grupuri de cercetare și de pregătire interdisciplinară (IRTG-uri), în care profesorii, cercetătorii și doctoranzii din diferite domenii colaborează în vederea realizării unor cercetări orientate pe teme complexe.
În prezent, trei astfel de grupuri sunt funcționale:
- Mind, Language, and Cognition-Biology – care reunește profesori și doctoranzi din domeniile informatică, lingvistică, matematică, psihologie și filosofie;
- Complex Systems Disentanglement through Data Analysis – care reunește profesori și doctoranzi din domeniile geografie, matematică, fizică și sociologie;
- Natural Resources & Social-Ecological Systems – care reunește profesori și doctoranzi din domeniile geologie, geografie, istorie și științe politice.
Următorul concurs de admitere la ISSDS-UB va fi organizat în luna septembrie 2021. Noutăți privind procesul de admitere, precum și informații privind evenimentele viitoare sunt disponibile pe website-ul Școlii Doctorale.