Luni, 24 februarie 2025, a avut loc în București, la Seneca Anticafe, workshop-ul “Love the Ocean – Love the Black Sea” cu scopul de a promova educația despre mări și oceane (Ocean Literacy) și de a contribui la conștientizarea tinerei generații cu privire la problemele de mediu. Evenimentul a fost organizat de GeoEcoMar și ONG-ul Mare Nostrum în cadrul proiectului H2020 DOORS și s-a adresat tinerilor cu vârste între 16 și 21 de ani din mai multe școli și universități bucureștene, precum și profesorilor lor.
Atelierul a fost conceput pentru a facilita interacțiunea dintre cercetători și tinerii participanți. Prin discuții și chestionare interactive, aceștia au explorat împreună subiecte legate de Marea Neagră, oceane și schimbări climatice. Totodată, tinerii și-au împărtășit aspirațiile de carieră, beneficiind de sfaturi și perspective oferite de specialiști.
În cadrul evenimentului, Dr. Florina Țuluca a fost invitată să susțină o prezentare cu privire la proiectul GeoAlliance, implementat de Universitatea din București și PSS-GEO ca parte a grantului “Driving Sustainable Urban Futures: A Romanian-Norwegian Innovation Geophysical Alliance for Green Transition and SMART City Development”, finanțat prin mecanismul financiar EEA Grants Romania 2014-2021, în cadrul Programului Dezvoltarea IMM-urilor din România.
Dr. Florina Țuluca a prezentat publicului conceptul de utilizare a geofizicii pentru dezvoltarea unor orașe inteligente, cu focus pe zonele costiere. Ea a subliniat importanța utilizării metodelor geofizice pentru a aborda provocările de mediu, concentrându-se pe problemele de poluare prin salinizare a apelor subterane, fenomen observat de-a lungul țărmului Mării Negre. Prin prezentarea datelor de arhivă reprezentate de măsurători de rezistivitate electrică, aparținând Facultății de Geologie și Geofizică a UB, ea a oferit informații despre impactul fenomenului de intruziune marină asupra resurselor de apă potabilă a orașelor din zona litoralului și despre modul în care informațiile din interiorul pământului pot sprijini gestionarea resurselor pentru o utilizare durabilă. O scurtă sesiune de instruire i-a provocat pe tineri la analiza hărților geofizice și a secțiunilor geo-electrice. Participanții au explorat un studiu de caz privind intruziunea apei sărate, fenomen declanșat de extragerea excesivă a apei din acvifere, învățând cum seturile de date de monitorizare geofizică pot ajuta la evaluarea situației și luarea de decizii pentru atenuarea contaminării apei freatice. Discuțiile ulterioare s-au concentrat pe provocările de mediu ale zonelor de coastă ale Mării Negre.
Irina Stanciu, cercetător în cadrul GeoEcoMar și responsabil de comunicare în cadrul proiectului DOORS, a explicat că workshop-ul “Love the Ocean – Love the Black Sea” reprezintă „o ocazie specială pentru tineri – nu numai să învețe de la experți, ci și să intre în contact direct cu știința care ajută la înțelegerea schimbărilor care se produc pe planeta noastră.
Marea Neagră este un ecosistem marin unic și prețios, împărțit de mai multe țări, culturi și comunități. Ne conectează, ne susține și ne asigură resurse. Dar marea se află sub presiunea activităților umane (inclusiv a poluării) și a schimbărilor climatice. Munca pe care o facem ca oameni de știință este foarte importantă în studierea cauzelor și consecințelor acestor schimbări, dar la fel de important este modul în care comunicăm rezultatele cercetărilor noastre. De aceea și acest atelier este atât de important. Ne permite să conectăm știința cu societatea, cercetarea cu realitatea și faptele cu generațiile viitoare. Suntem aici pentru a găsi modalități mai bune de a ajunge la tineri, de a-i implica în promovarea oceanelor și de a-i împuternici să devină următorii gardieni ai mediului nostru marin. Și aceasta nu este doar o conversație care are loc aici în România, ci este un efort de colaborare de-a lungul Mării Negre, incluzând și Bulgaria, Georgia, Moldova, Turcia și Ucraina. Împreună, am construit o rețea puternică de promovare a educației despre Marea Neagră.
Vă încurajez pe toți să iubiți marea. Pentru că atunci când iubim ceva, luptăm pentru el, îl protejăm și îi asigurăm viitorul pentru generațiile viitoare”.
Proiectul DOORS – ‘Developing Optimal and Open Research Support’ pentru Marea Neagră este un proiect de cercetare finanțat de UE prin Programul Cadru pentru Cercetare și Inovare Orizont 2020 în baza Acordului de Grant nr. 101000518. DOORS urmărește refacerea și protecția ecosistemelor naturale specifice ale Mării Negre, dar și punerea în valoare în mod rațional a resurselor acesteia. Proiectul dorește să susțină o mai bună conexiune între cercetarea științifică, politicile de mediu și industrie, precum și informarea publicului larg cu privire la problematica specifică Mării Negre. Cu 35 de instituții partenere din regiunea Mării Negre și din întreaga Europă, proiectul își propune să conducă la soluții durabile pentru provocările de mediu ale regiunii.
Proiectul “Driving Sustainable Urban Futures: A Romanian-Norwegian Innovation Geophysical Alliance for Green Transition and SMART City Development” este finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar EEA Grants Romania 2014-2021, în cadrul Programului Dezvoltarea IMM-urilor din România. Număr grant: 2024/395080. Proiectul este un demers colaborativ al Universității din București – Facultatea de Geologie și Geofizică și Pre Stack Solutions – Geo AS (PSS-GEO AS) (http://www.pss-geo.com).