Joi, 17 ianuarie 2019, Secțiunea de Științe Sociale din cadrul Institutului de Cercetare al Universității din București organizează conferința „COURAGE H2020”, susținută de conf. univ dr. Cristina Petrescu și de jurnalistul Cristian Pătrășconiu. Evenimentul va avea loc începând cu ora 16:00 în Sala de Consiliu a Facultății de Sociologie și Asistență Socială (Bd. Schitu Măgureanu, nr. 9).
Proiectul H2020 COURAGE, care a realizat un registru electronic cu colecții de „opoziție culturală” create în timpul regimului comunist, a ajuns la ora bilanțului! Cercetătorii ICUB care au lucrat la acest proiect internațional doresc să împărtășească experiența lor de trei ani în derularea proiectului. Ce înseamnă un proiect european care finanțează cercetarea numai cu condiția ca rezultatele să fie accesibile gratuit publicului larg într-o formă adecvată pentru cititori care nu sunt neapărat specialiști? Ce înseamnă digitizarea științelor sociale și umaniste și ce probleme apar la crearea bazelor de date electronice? Ce fel de evenimente de diseminare sunt absolut necesare pentru a demonstra că finanțarea unei cercetări nu se face numai în interesul cercetătorului sau al instituției sale, ci al unor categorii mai largi de grupuri țintă? În sfârșit, ce puteți spera să obțineți pentru propria carieră profesională la sfârșitul unui proiect H2020?
Cristina Petrescu este conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București, și manager național în proiectul internațional H2020/COURAGE – Cultural Opposition: Understanding the Heritage of Cultural Dissent in Former Socialist Countries, finanțat de Uniunea Europeană. A scris From Robin Hood to Don Quixote: Resistance and Dissent in Communist Romania, Editura Enciclopedică, București, 2013; a contribuit ca expert la Raport Final al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste în România, Humanitas, București, 2007, și a coordonat (în colaborare) Nation-Building and Contested Identities: Romanian and Hungarian Case Studies, Regio Books, Budapesta, 2001. Este, de asemenea, autoare a numeroase studii despre regimurile comuniste și memoria acestora în Europa Centrală și de Est, dintre care peste 30 au fost publicate în reviste și volume internaționale din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Spania, Polonia, Ungaria.
Cristian Pătrășconiu este un reputat jurnalist, cu peste 15 ani de experiență în presa centrală. În prezent, este și cercetător în proiectul internațional H2020/COURAGE – Cultural Opposition: Understanding the Heritage of Cultural Dissent in Former Socialist Countries, finanțat de Uniunea Europeană. A publicat mai multe volume de interviuri cu personalități din țară și din străinătate, printre care Repere intelectuale ale dreptei românești, Editura Humanitas, București, 2010; Noua școală de gândire a dreptei, Editura Humanitas, București, 2011; Cartea președinților, Editura Humanitas, București, 2013; Trântind ușa, Editura Humanitas, București, 2016; Întrebări puse La Punkt, Editura Universității de Vest, Timișoara, 2017; America la răscruce: Un dialog transatlantic, Editura Humanitas, București, 2017.