În perioada 2017 – noiembrie 2019, Facultatea de Drept a Universității din București a participat, alături de Universitatea din Sofia și European Public Law Organization (ELPO), la proiectul european de cercetare HUB: How to apply the Union’s Charter of Fundamental Rights on Balkans. Proiectului are ca principal obiectiv asigurarea de stagii de pregătire pentru judecătorii, procurorii și avocații din cele trei țări, privind Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.
Proiectul a fost finanțat în cadrul Programului UE – componenta Justiție, iar cele mai importante rezultate ale sale constau în organizarea unor seminare de formare profesională și crearea unei importante platforme web (website) dedicată atât informațiilor de bază, cât și studiului aprofundat al Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.
La momentul de început al proiectului, societatea „Gallup” a desfășurat un amplu studiu sociologic, reunind peste 300 de avocați și peste 150 de studenți ai facultăților de drept din Bulgaria, cu scopul de a stabili, în detaliu, metodele de instruire și conținutul paginii web dedicate proiectului, selectarea participanților și modalitatea în care vor fi abordate principalele teme necesare pentru o mai bună înțelegere a conținutului Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și a aplicării sale.
Douăzeci de participanți principali din fiecare țară implicată în proiect (judecători, procurori și avocați), precum și alți practicieni ai dreptului, au fost prezenți la seminarele de pregătire profesională.
Seminarul care a marcat închiderea proiectului, având ca obiectiv schimbul de bune practici în materie, s-a desfășurat în perioada 21-24 noiembrie 2019 la reședința guvernamentală bulgară „Boyana” din Sofia, fiind prezenți 30 de participanți-cheie din cele 3 țări, precum și de peste 120 de juriști bulgari.
Platforma web creată în cadrul proiectului (www.eu-hub.eu) adună peste 1.500 de pagini de materiale științifice și de studiu, precum și un total de peste 3.000 de pagini cuprinzând alte materiale (în limba engleză, franceză, bulgară, greacă și română) cuprinzând definirea domeniului de aplicare al Cartei, elementele de specificitate ale aplicării Cartei, precum și obligațiile autorităților statale și ale instanțelor judecătorești, decurgând din aplicarea Cartei.
Proiectul s-a derulat cu sprijinul oficial al Consiliului Judiciar Superior al Republicii Bulgaria, instituția Ombudsman/Avocatul Poporului din Bulgaria, Grecia și România și în parteneriat cu institutele de pregătire ale magistraților și avocaților din cele trei țări.
Ca rezultat al desfășurării acestui proiect, 60 de magistrați și avocați din cele 3 țări au beneficiat de pregătire în acest domeniu specific, au fost create 5 prelegeri video, 6 e-books și 30 de materiale științifice și pentru predare specializate, precum și 7 materiale cuprinzând explicații pentru publicul larg, cu privire la aplicarea Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene în statele membre.
Pe parcursul întregului proiect, au susținut prelegeri în cadrul seminarelor de formare: prof. Jean-Paul Jacqué, director al Serviciului Juridic de pe lângă Consiliul Uniunii Europene, prof. Florence Benoît-Rohmer, președinte al Universității din Strasbourg, prof. Jean-Denis Mouton, director al Universității Europene din Nancy, dr. Angela Ward și dr. Kathleen Guttman, referendari ai Curții de Justiție a UE, și prof. Corneliu-Liviu Popescu, Facultatea de Drept, Universitatea din București.
Toate materialele sunt disponibile pe platforma web, care va continua să funcționeze după închiderea proiectului, ca un instrument principal pentru pregătirea profesională a juriștilor din Grecia, Bulgaria și România, precum și pentru a ține publicul larg informat despre Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.