În perioada 7 iunie – 27 august 2021, Universitatea din București coordonează, în parteneriat cu Christian-Albrechts-Universität zu Kiel – CAU (Germania), HoGent (Belgia), Muzeul Municipiului București, Muzeul Dunării de Jos Călărași și Muzeul Civilizației Gumelnița Oltenița (România), proiectul de cercetare interdisciplinară arheologică “The dynamics of the prehistoric communities located in the Mostiștea and Danube valleys”. Proiectul este lansat de Divizia ArchaeoSciences din cadrul Institutului de Cercetare al Universității din București (ICUB), ca parte a inițiativei Sultana School of Archaeology și are loc la Sultana, în județul Călărași.
Cercetarea va implica săpături sistematice în siturile arheologice Sultana-Malu Roșu, Sultana-Ghețărie, Sultana-Valea Orbului și Sultana-Școala Veche (jud. Călărași), dar și prospecțiuni non-intruzive în perimetrul altor situri din zona vizată, sondaje test, carotaje și colectare de date geo-spațiale. Vor fi realizate și prospecțiuni de batimetrie și geo-electrice în apele lacului Mostiștea, dar și zboruri aeriene (UAV). Coordonat de Dr. Cătălin Lazăr (ICUB, Romania), împreună cu Profesorul Johannes Mueller (CAU, Germania) și Dr. Cornelis Stal (HoGent, Belgia), noul proiect își propune o abordare multidisciplinară privind populațiile umane preistorice din sud-estul României din intervalul 5500-3000 BCE, atât în contextul mai larg al civilizaților neolitice și eneolitice până la începutul perioadei epocii bronzului din zona peninsulei Balcanice, dar și din perspectiva condițiilor de paleomediu, paleohidrografie, paleoecologie corelate cu schimbările paleoclimatice, în vederea înțelegerii proceselor diacronice (naturale și antropice) ce marchează intervalul cronologic abordat.
În cadrul echipei de cercetare care cuprinde peste 30 de specialiști interdisciplinari, se numără și studenți, masteranzi și doctoranzi de la universitățile din București, Ghent, Kiel, Köln și York. Sectoarele lor de activități sunt diverse, incluzând aici arheologia, paleoantropologia, zooarheologia, arheoihtiologia, malacologia, archeobotanica, geoarheologia, geografia, geologia, arheometria și arheologia experimentală. De altfel, pe lângă activitățile de teren, pe perioada proiectului vor fi organizate mai multe prezentări științifice și o serie de workshop-uri aplicative sau experimentale.
Proiectul „The dynamics of the prehistoric communities located in the Mostiștea and Danube valleys” se va desfășura pe o perioadă de 5 ani (2021-2025) și reprezintă probabil cel mai mare proiect arheologic internațional din România la acest moment.
Mai multe informații cu privire la proiectul “The dynamics of the prehistoric communities located in the Mostiștea and Danube valleys” vor fi disponibile pagina de Facebook a Diviziei ArchaeoSciences.