Conducerea Universității din București a luat act de inițiativele unor cadre didactice și ale organizației studențești din cadrul Facultății de Drept de a formula public o poziție avizată față de reglementările din ultimii doi ani referitoare la administrarea justiției în România, în special față de recenta OUG nr. 7/2019. Nu în ultimul rând, a luat act de acțiunile de solidarizare inițiate de cadre didactice și studenți din cadrul mai multor facultăți ale Universității din București.
Consecventă atitudinii sale de delimitare a activității academice față de ingerințele politice de orice fel, Universitatea din București consideră totodată că problema respectării normelor statului de drept, a asigurării independenței justiției implică angajamentul civic al tuturor cetățenilor responsabili.
Corecta funcționare a statului de drept este o condiție esențială pentru democrație, pentru protecția drepturilor cetățenilor împotriva acțiunilor arbitrare ale politicului în justiție, acțiuni ce pot perturba grav scara de valori a întregii societăți, atașamentul acesteia față de dreptate, echitate, corectitudine, cinste, responsabilitate.
Ne exprimăm, așadar, solidaritatea față de inițiativele magistraților și ale specialiștilor în drept care solicită abrogarea OUG nr. 7/2019 și stoparea măsurilor care pun sub semnul întrebării bunul mers al justiției în România.
Prof. univ. dr. Mircea Dumitru
Rector, președinte al Consiliului de Administrație al Universității din București