În perioada 15-17 septembrie 2022, Centrul de Acțiune, Resurse, Formare pentru Integritate Academică al Universității din București (CARFIA) a organizat cea de-a V-a ediție a Școlii de Integritate destinată universităților din Consorțiul „Universitaria”.
În cadrul evenimentului, intitulat Răspunderea socială a universității, care a avut loc la Stațiunea Zoologică a UB de la Sinaia, reprezentanții universităților din Consorțiul „Universitaria” au elaborat și au semnat Rezoluția Școlii de Integritate CARFIA.
„Rezoluția e rezultatul expertizei reale pe care colegii și colegele care au participat au pus-o în serviciul binelui comun, al unui mediu academic mai sănătos. (…) Credem că efortul de a reduce dimensiunile unei endemice derogări de la valori morale, cu care se confruntă și alte universități din lume, merită făcut. Pentru a spera la un viitor în care producerea și difuzarea cunoașterii să nu mai fie viciată și să justifice o dezvoltare credibilă a societății cunoașterii. Dacă plagiatul se referă la ceva ce s-a întâmplat, etica și integritatea în universitate sunt, dacă bine instalate, premisa unui viitor previzibil”, subliniază prof. univ. dr. Marian Popescu, director onorific al CARFIA, membru în comitetul științific al Institutului Internațional de Cercetare a Fraudei și Plagiatului Academic (IRAFPA) de la Geneva. Articolul integral poate fi consultat aici.
Elaborarea unui ghid de etică și integritate al Consorțiului, printre propunerile incluse în rezoluție
Printre propunerile aduse în atenția reprezentanților Universitaria sunt: crearea de către universități a unui program academic pentru etică și integritate academice, precum și a unui program de management etic și de integritate. Tot în vederea analizei și validării la nivelul Consorțiului, semnatarii rezoluției propun ca universitățile să asigure resursele necesare creșterii vizibilității Comisiilor de etică și de Etică a cercetării științifice pe site-urile universităților Consorțiului, să elaboreze un Ghid de etică și integritate al Consorțiului.
De asemenea, reprezentanții universităților membre recomandă ca universitățile să asigure resursele necesare pentru desfășurarea anuală prin rotație a Școlii de Integritate la nivelul Consorțiului, iar acesta să exprime un punct de vedere despre componenta de etică și integritate academică din Proiectul Legii învățământului superior.
„Considerăm că etica și integritatea academice sunt o componentă vitală pentru funcționarea corectă și onestă a mediului universitar, a educației, cercetării și inovării. Credem că buna funcționare a eticii și integrității academice necesită o regândire și redimensionare a locului și rolului acestora în spațiul universitar românesc. Societatea românească așteaptă ca universitățile să-și asume în mod esențial imensa responsabilitate socială pe care Constituția și legile României o prevăd, prin susținerea, cultivarea și promovarea valorile morale în societate. Garantarea autonomiei universitare depinde fundamental de modul în care universitățile își îndeplinesc misiunea de a forma persoane integre, competente, și de a produce și transmite corect și onest cunoașterea în societate”, a fost argumentul adus de semnatarii rezoluției.
Din partea Universității din București, semnatarii rezoluției sunt prof. univ. dr. Marian Popescu, director onorific al CARFIA; conf. univ. dr. Elena Ionică, președinte al Comisiei de Etică a Cercetării Științifice a UB; lect. univ. dr. Emilia Șercan, expertă în plagiatul academic, și dr. Constantin Brîncuș de la Biroul Analiză și Formare în Domeniul Integrității Academice al UB.
Totodată, ca anexă la rezoluție, reprezentanții universităților din Consorțiul „Universitaria” au elaborat o Strategie comună de consolidare a culturii eticii și integrității academice în Consorțiul „Universitaria” .
În cele trei zile ale reuniunii, participanții Școlii de Integritate au încercat să răspundă la o serie de întrebări, precum: „Etica cercetării: ce (nu) funcționează?”, „Cum își asumă universitățile răspunderea socială din perspectiva eticii și integrității academice?”, „E nevoie de o Cartă albă a Integrității academice?”, supunând dezbaterii teme precum contribuția Comisiilor de etică și de etică a cercetării la dezvoltarea culturii etice și de integritate în universități.
Atât „Rezoluția Școlii de Integritate CARFIA”, cât și „Strategia comună de consolidare a culturii eticii și integrității academice în Consorțiul Universitaria”, elaborate în cadrul celei de-a V-a cincea ediții a Școlii de Integritate CARFIA pot fi consultate aici și aici.
Programul ediției din 2022 a Școlii CARFIA poate fi consultat aici. De asemenea, mai multe informații cu privire la edițiile anterioare ale Școlii de Integritate Academică organizată de CARFIA, pot fi accesate pe site-ul UniBuc.ro, aici și aici. Pentru solicitarea înscrierii în CARFIA, accesați formularul de adeziune.
Mai multe informații despre activitatea CARFIA pot fi consultate pe site, dar pot fi solicitate și prin e-mail, de la adresa: integritate@g.unibuc.ro.