Hackathonul studențesc „România fără dosar” s-a desfășurat în perioada 28-31 martie 2022 și a fost organizat de Universitatea din București și Camera Deputaților, având drept scop accelerarea procesului de debirocratizare și de simplificare a proceselor administrative. În cadrul evenimentului, zece echipe de studenți ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și ai Facultății de Științe Politice din Universitatea din București au lucrat, timp de o săptămână, alături de cinci parlamentari, pentru crearea unor campanii de comunicare care să contribuie la schimbarea comportamentului referitor la solicitarea copiilor unor documente pe care instituțiile statului le dețin deja.
„Competiția România fără dosar este pentru noi o oportunitate de a crea legături între mediul academic și societate, legături prin care putem pune resursele de profesionalism ale studenților și cadrelor didactice ale Universității din București în beneficiul oamenilor. Dacă vrem o societate mai bună, avem nevoie de implicarea tinerilor și atragerea lor către spațiul public. Avem nevoie să le facem vocea auzită, iar astfel de competiții care îi aduc alături de oamenii politici, de administrația publică și de societatea civilă le dau posibilitatea să se facă auziți și să înțeleagă la rândul lor că sunt importanți și pot produce schimbare dacă aleg să se implice”, a declarat prorectorul Universității din București, Sorin Costreie, prezent la finala evenimentului.
„Procesul debirocratizării României este unul în care voința politică nu este suficientă, ci este nevoie de o schimbare a mentalității la nivel național, iar tinerii sunt primii care ar trebui implicați în crearea acestei schimbări. M-a onorat și bucurat faptul că am putut lucra, alături de colegii mei deputați, cu echipele de studenți ale Universității din București. Ceea ce am văzut în această competiție zilele acestea îmi dă speranță că avem resurse să construim un viitor mai bun pentru acești tineri, transformându-i în parteneri de dialog activi și implicați”, a declarat chestorul Camerei Deputaților, deputatul George Tuță, unul dintre inițiatorii „Legii subțierii dosarului cu șină” pe care s-a bazat competiția.
Cinci deputați au lucrat ca mentori cu echipele de studenți în săptămâna competiției: Viorel Băltărețu (PLUS), Sebastian-Ioan Burduja (PNL), Ana-Maria Cătăuță (PSD), Andi-Lucian Cristea (PSD) și George-Cristian Tuță (PNL). Cei cinci au făcut parte și din juriul competiției, alături de reprezentanți ai mediului academic de la Universitatea din București, profesori cu experiență în comunicare și comunicare politică: prof. univ. Camelia Cmeciu (FJSC), conf. univ. Alexandra Iancu (FSPUB), conf. univ. Claudiu Tufiș (FSPUB) și asist. univ. Bogdan Oprea (FJSC).
Competiția a fost câștigată de echipa PRolitica, formată din studenții Luca Manole (FJSC), Anahara Alexandru-Yuuki și Vlad Măntoiu (ambii, FSPUB). Pe locul II s-a clasat echipa OVA, alcătuită din studenții Vlad Scutelnicu, Alexia Suchiu și Octavian Șerbănescu (toți FSPUB). Podiumul a fost completat de echipa Creative Bees, alcătuită din Ana-Maria Isabelle Ţone, Ramona Turcu și Mihaela Iorgulescu (toate FJSC). Toate proiectele câștigătoare propun soluții concrete de campanii de comunicare menite să schimbe comportamentul legat de solicitarea copiilor inutile, cu accent pe copiile actelor de identitate. Campaniile propuse au avut public țintă populația generală, dar și un număr de 10.000 de funcționari din administrația publică locală.
„A fost prima dată când am pus să lucreze împreună ideile studenților noștri și experiența oamenilor politici, urmărind drept beneficiu real o schimbare de mentalitate și comportament de care societatea noastră are atât de mare nevoie. Iar experiența celor trei zile intense de lucru ne arată că astfel de interacțiuni merită create mai des, pentru că rezultatele unor astfel de competiții pot schimba semnificativ în bine societatea românească”, a declarat lect. univ. Anamaria Nicola (FJSC), organizatorul competiției.
„E clar că acesta este doar un mic pas pe drumul debirocratizării și că mai avem multe de făcut, dar putem contribui cu expertiza și resursele universității la eforturile care se fac la nivel național. Mai mult, vom continua procesul de eficientizare și debirocratizare și la nivelul propriei instituții pentru a da un exemplu de bună practică de care multe alte organizații au nevoie”, a completat prorectorul Sorin Costreie.
În cadrul competiției „România fără dosar”, studenții au prezentat proiecte de comunicare menite să susțină implementarea „Legii subțierii dosarului cu șină”, care prevede că instituțiile publice nu mai au dreptul să ceară copii ale avizelor sau altor documente emise de instituții sau de organe de specialitate ale administrației publice locale. Chiar dacă legea a fost promulgată la finalul anului trecut și a intrat în vigoare de la data de 1 ianuarie 2022, încă există o reticență legată de implementarea acesteia.