În ziua de 11 ianuarie 2023, Facultatea de Fizică a Universității din București și Institutul de Fizică Atomică au organizat Romania@CERN – Open Symposium 2023. Evenimentul a fost prilejuit de întrunirea Comitetului Științific Internațional Consultativ (International Scientific Advisory Board – ISAB) cu ocazia aniversării a 10 ani de la înființarea ISAB.
La simpozion au participat studenți și elevi, cadre didactice din mediul universitar și preuniversitar, alături de reprezentanți ai guvernului, directori ai institutelor de cercetare-dezvoltare și reprezentanți ai conducerii Universității din București. Pe lângă cei aproximativ 150 de participanți care s-au aflat în amfiteatrul 3 al Facultății de Fizică, la eveniment au participat virtual reprezentanți și membri ai comunității academice din țară, cercetători și cadre didactice din mediul preuniversitar împreună cu grupe și clase de elevi.
În deschidere au fost susținute scurte alocuțiuni de către invitații speciali – conf. univ. dr. Sorin Costreie (Consilier de stat al Primul Ministru pentru educație și cercetare și Prorector al Universității din București), prof. univ. dr. Tudor Prisecaru (Secretar de stat la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării), dr. Nicolae Mărginean (director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară – „Horia Hulubei” – IFIN-HH), prof. univ. dr. Virgil Băran (director al Consiliului pentru studii universitare de doctorat al Universității din București), conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu (președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior și prorector al Universității de Vest din Timișoara) și dr. Florin Buzatu (delegat științific al României în consiliul CERN și Director General al Institutului de Fizică Atomică).
Prima sesiune a simpozionului a fost moderată de prof. univ. dr. Lucian Ion, decanul Facultății de Fizică a Universității din București, în calitate de reprezentant al gazdelor.
În prima parte a zilei, evenimentul a fost centrat în jurul celor două prelegeri invitate, destinate unei largi audiențe, susținute de dr. Cristinel Diaconu, Director al Centrului de Fizica Particulelor Elementare din Marsilia, Franța, și de prof. univ. dr. John Harris, de la Universitatea Yale, SUA.
Acestea au fost urmate de două prezentări privind proiectele de cercetare prin care România participă la experimentele CERN, susținută de dr. Florin Buzatu, respectiv programul educațional CERN, susținută de lect. univ. dr. Roxana Zus, cadru didactic la Universitatea din București și reprezentant al României în CERN Teacher and Student Forum.
Sesiunea s-a încheiat cu o masă rotundă în cadrul căreia au fost dezbătute oportunități de carieră în cercetare prin participarea la mari colaborări științifice, în dialog cu membrii ISAB prezenți: dr. Cristinel Diaconu (CPP Marseille, CNRS, Franța), dr. Christian Joram (CERN Physics Department), Prof. univ. dr. John Harris (Universitatea Yale, SUA), prof. univ. dr. Thomas Lohse (Universitatea Humboldt, Germania), precum și cu CS I Dr. Călin Alexa, Președintele Consiliului științific din Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară – „Horia Hulubei” (IFIN-HH) și coordonator al grupului care participă din partea României la experimentul ATLAS de la CERN.
Cea de-a doua parte a simpozionului a continuat la Institutul de Fizică Atomică cu prezentările publice ale proiectelor naționale în derulare la experimentele CERN.
Posterul evenimentului Romania@CERN – Open Symposium 2023, incluzând programul integral al acestuia, poate fi regăsit aici.
Mai multe informații privind participarea României în CERN pot fi accesate și aici și aici.