Scriitoarea Ioana Pârvulescu, profesor la Universitatea din București, a primit Marele Premiu al Uniunii Europene pentru Literatură

Scriitoarea Ioana Pârvulescu, profesor la Universitatea din București, a primit Marele Premiu al Uniunii Europene pentru Literatură

08 noiembrie, 2018 in Actualitate, Știri

Marți, 6 noiembrie 2018, scriitoarea Ioana Pârvulescu, prof univ. dr. la Facultatea de Litere a Universității din București, a primit, în cadrul unei ceremonii organizate la Viena, Marele Premiu al Uniunii Europene pentru Literatură (European Union Prize for Literature – EUPL). Nuvela cu care Ioana Pârvulescu a intrat în această competiție se intitulează „O voce / A Voice” și este dedicată Monicăi Lovinescu, traducerea în limba engleză aparținându-i lui Mihnea Gafița.
Premiile au fost acordate în urma unui vot al publicului și a evaluării din partea unui juriu de profesioniști din domeniul literaturii, juriu care a inclus scriitori, critici literari și jurnaliști. Mai multe informații despre cea de a zecea ediție a EUPL pot fi găsite aici.
Potrivit declarației juriului de profesioniști, prezidat de Liana Sakelliou din Grecia și compus din șase membri, Ioana Pârvulescu a fost distinsă „pentru succesul cu care a creat o narațiune puternică pe tema libertății, din două perspective. Cea dintâi, de ficțiune bazată pe realitate, se referă la o tânără refugiată, Monica L. devenită o voce a libertății pentru tinerii români în cursul Războiului Rece, cea de-a doua, de strictă ficțiune, referitoare la un funcționar de la controlul pașapoartelor, fără nume, imediat după ce frontierele europene s-au deschis pentru români”.
Ioana Pârvulescu, născută în 1960, în Brașov, a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București și s-a consacrat de-a lungul anilor drept o voce distinctă în cercurile literare. În momentul de față predă literatură modernă la aceeași facultate. A coordonat seria „Cartea de pe noptieră” a Editurii Humanitas și a fost editor la revista România Literară. De asemenea, a făcut traduceri din franceză și germană (Maurice Nadeau, Angelus Silesius, Rainer Maria Rilke, Milan Kundera, Saint-Exupéry, René Goscinny și Albert Uderzo). A publicat mai multe cărți de succes despre viața cotidiană a secolului al XIX-lea, a perioadei interbelice și a celei comuniste. A scris trei romane, toate foarte bine receptate de public. Cel mai recent roman el ei, „Inocenții” (2016), va fi publicat în germană de Zsolnay Verlag.
Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, aflat anul acesta la o ediție aniversară, cea de a zecea, a reunit 36 de scriitori, laureați ai edițiilor anterioare, din 26 de țări. Lucrările participante la concurs pot fi consultate pe site-ul EUPL, aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.