Universitatea din București a acordat miercuri, 9 octombrie 2019, titlul onorific de Doctor Honoris Causa unuia dintre cei mai importanți și îndrăgiți scriitori ruși contemporani, pentru întreaga sa activitate literară și pentru fermitatea cu care își face auzite ideile. Prin această distincție, acordată la propunerea Facultății de Limbi și Literaturi Străine, Mihail Șișkin a devenit membru al comunității academice a Universității din București.
În Laudatio Domino, prof. univ. dr. Antoaneta Olteanu, cadru didactic la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București și traducătoare a operelor lui Mihail Șișkin în limba română, a arătat că Mihail Șișkin este unul dintre cei mai importanți și îndrăgiți scriitori ruși contemporani, ale cărui creații au fost traduse în peste 30 de limbi. Scrie în limbile rusă și germană. Se bucură de o mare apreciere atât în străinătate, cât și Rusia, unde a primit cele trei mari premii literare oferite de instanțele specializate – Premiul „Russkii buker” pentru Luarea Ismailului, premiul „Naționalnîi bestseller” pentru romanul Părul Venerei și premiul „Bolșaia kniga” pentru romanul Scrisorar.
În ceea ce privește stilul scriitorului, prof. Antoaneta Olteanu a afirmat că acesta constituie o provocare totală, fiind inconfundabil și având, în cele din urmă, o influență pozitivă asupra scrierii literare. Astfel, după cum mărturisea și scriitorul într-un interviu, plăcerea lecturii e dată tocmai de identificarea modelului de construcție a romanului respectiv: cu cât e mai neclar, cu atât mai mult ești hotărât să nu lași cartea din mâini, până la înțelegerea totală. Cu siguranță, a spus Antoaneta Olteanu, cititorul va fi de multe ori bulversat, intrând în același timp în jocul scriitorului, va râde amuzat de ieșirile din situație, va rămâne nedumerit în alte momente, va recunoaște stări și trăiri și se va bucura, în ultimă instanță, că a parcurs o carte unică, atât în stil, cât și în construcția personajelor.
Totodată, amintind că, din anul 2014, pe fondul unor dezacorduri pronunțate cu politica de la Kremlin, scriitorul a devenit emigrant și locuiește în Elveția, Antoaneta Olteanu a arătat că, în ciuda acestui fapt, exilul în sine nu a însemnat pentru Mihail Șișkin abandonarea trecutului și a realităților în care s-a format. Scriitorul a continuat să scrie despre viața din Rusia și despre ruși în general, (neo)totalitarismul rusesc fiind prezentat, în romanele sale, destul de des. Șișkin vorbește frecvent de violența pe care statul rus și-a arogat-o prin toate instituțiile sale, în decursul istoriei sale, și la care nu vrea să renunțe nici astăzi. Și chiar dacă lupta pentru putere, la scară mai mare sau mai mică, este clasică, Șișkin arată că acum a venit momentul ca lucrurile să fie spălate în public, nu numai în familie, pentru a trage un semnal de alarmă care să fie luat în seamă.
În continuarea ceremoniei, prof. univ. dr. Marian Preda, președintele Senatului Universității din București, i-a înmânat diploma de Doctor Honoris Causa domnului Mihail Șișkin în semn de recunoaștere pentru contribuțiile sale remarcabile în domeniul literar și pentru influența pozitivă asupra culturii ruse și a celei universale, felicitând în același timp Facultatea de Limbi și Literaturi Străine pentru prestigioasa asociere cu un astfel de reprezentant de marcă al culturii universale.
În discursul său de mulțumire, Mihail Șișkin și-a exprimat recunoștința față de Universitatea din București, arătând că acordarea acestui titlu reprezintă pentru el o onoare deosebită. În continuare, scriitorul a ținut o prelegere legată de rolul cuvintelor în societatea contemporană, despre dublul lor rol astăzi: acela de a ucide sau, dimpotrivă, de a da viață. Astfel, referindu-se la acest paradox, Mihail Șișkin a arătat că, în prezent, „limba creează obstacole, cuvintele care și-au pierdut sacralitatea s-au transformat în mijloc de neînțelegere, cuvintele nu mai însemnă nimic și trebuie făcut ceva cu aceste cuvinte, ca ele să revină la sensul divin inițial. Cuvintele sunt niște gardieni care nu lasă să treacă sentimentul și sensul, sunt paznici la hotarul dintre oameni. Trebuie fie să învățăm să ne înțelegem unii pe alții pe pipăite, fie să reușim să ne smulgem din sârma ghimpată a cuvintelor. Dar nu există nicio altă cale spre înțelegere decât să trecem prin cuvinte. Suntem păziți de cuvinte-morți și singura modalitate de a trece printre acești morți este să-i readucem la viață. Trebuie să le insuflăm viață nouă ca, prin iubire, să poată denumi din nou iubirea.”
Totodată, abordând rolul scrisului și al cărților în lumea contemporană și arătând că textul este singurul care poate asigura omului trecerea dintr-o lume reală, supusă tuturor restricțiilor și granițelor, într-una superioară, veșnică, Mihail Șișkin a arătat că „autorul este o interfață între pământ și cer, între viață și text, cel care-i poate trece pe oameni din timp spre veșnicie. Pe o parte se află lumea efemeră, volatilă, în care nu putem să trăim, din care oamenii fug nu pentru că undeva sunt bani puțini, nu pentru că undeva simțim durere, cineva ne jignește, nu pentru că unii au fost băgați la închisoare. Toți fug din lumea asta pentru că în ea există moarte. Absolvind această lume, la capătul celălalt, autorul trebuie să opună ceva adecvat ca stil. De aceea trebuie să creeze o lume unde nu există moarte. Limba e un mijloc de înviere, un „roman despre faptul că nu există moarte. Toți știu asta, dar fiecare trebuie să găsească pentru sine dovezi. Și eu le caut.” Astfel, spune Șișkin, „romanul este o barcă. Trebuie să învii cuvintele în așa fel încât barca să devină adevărată, ca să te poți urca în ea și să pleci din viața asta însingurată acolo unde toți suntem iubiți și așteptați, să te salvezi. Și să-i iei cu tine și pe toți eroii tăi, și pe cititor”.
Prin oferirea titlului de Doctor Honoris Causa scriitorului Mihail Șișkin, Universitatea din București onorează nu doar o personalitate prestigioasă a literaturii contemporane, ci și un reprezentant de marcă al gândirii și culturii universale.
Broșura integrală a ceremoniei de acordare a distincției Doctor Honoris Causa domnului Mihail Șișkin poate fi consultată aici.