Centrul de Cercetare a Istoriei și Circulației Ideilor Filosofice (CCIIF) continuă seria Lansărilor critice, proiect inițiat de conf. univ. dr. Cristian Iftode, cadru didactic la Facultatea de Filosofie a Universității din București.
Cea de-a doua lansare de carte, însoțită de un dialog filosofic despre cultura estică a formelor de credință și libertate, este cea a volumului Sălbaticii copii dingo, apărut la Editura Polirom în anul 2021. Lucrarea este semnată de Vasile Ernu.
Evenimentul va avea loc joi, 23 martie 2023, începând cu ora 18:00, în Amfiteatrul „Mircea Florian” al Facultății de Filosofie a UB (Splaiul Independenței, nr. 204, sector 6).
Dialogul filosofic, moderat de drd. Maria Amarinei, îi va avea ca invitați pe lect. univ. dr. Arthur Suciu și pe asist. univ. dr. Paul Gabriel Sandu, cadre didactice la Facultatea de Filosofie a UB.
Prezentarea volumului Sălbaticii copii dingo
Volumul semnat de Vasile Ernu este considerat o carte a adolescenței.
„Anii ’80. Patru prieteni se întîlnesc în gara din Chişinău. Vor pleca împreună în vacanţă în Crimeea, la mare. Sînt lipsiţi de griji, nu au de unde să ştie că fac parte din generaţia ultimilor copii sovietici. Ştiu doar că au acelaşi program în fiecare an: şcoală, vacanţe lungi, călătorii de la un capăt la altul al ţării pentru a descoperi locuri extraordinare şi populaţii ciudate. Brusc însă toată această rutină melancolică e dată peste cap: după moartea lui Brejnev, a lui Andropov şi a altor comunişti de la vîrf, vin Gorbaciov, glasnostul şi perestroika, intervenţia rusă în Afganistan, Cernobîlul, explozia drogurilor, SIDA şi afirmarea contraculturilor sovietice. Debusolaţi, văzînd cum lumea pe care o ştiau se destramă, ultimii copii sovietici caută echilibru şi refugiu în romanele lui Bulgakov, în poezia lui Arseni Tarkovski şi în piesele formaţiei Kino. Şi, fără să vrea, se maturizează, descoperă alte identităţi şi învaţă să trăiască în noua lume, în care Dumnezeu este foarte diferit de cel al bunicilor şi părinţilor lor, iar ceea ce contează e să cîştigi cît mai mult. O lume în care a avea este mai important decît a fi.”
A primit Premiul pentru Memorialistică, acordat de Revista „Observator cultural”, ediția 2022; Premiul „Agenţia de Carte”, ediţia 2022, la secţiunea Eseu/Publicistică/Memorialistică. De asemenea, volumul a fost nominalizat la Premiul PEN România în anul 2022.
Mai multe receptări critice ale lucrării pot fi consultate aici.
Mai multe informații despre autor
Scriitorul Vasile Ernu s-a născut în URSS în anul 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (anul 1996) şi al unui master de filosofie la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (anul 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy & Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă + societate. A activat în cadrul fundaţiilor Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a avut rubrici de opinie în România liberă, HotNews, Timpul, Adevărul, CriticAtac şi Libertatea, precum şi rubrici permanente în revistele Noua literatură, Suplimentul de cultură şi Observator cultural.
A debutat cu volumul Născut în URSS (Editura Polirom, anii 2006, 2007, 2010, 2013, 2020), tradus în rusă, bulgară, spaniolă, italiană, maghiară, poloneză şi georgiană. Cartea a fost nominalizată la Premiul de debut al revistei Cuvîntul, Premiul pentru roman şi memorialistică al revistei Observator cultural şi Premiul „Opera Prima” al Fundaţiei „Anonimul” şi a fost distinsă cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România.
A mai publicat: Ultimii eretici ai Imperiului (Polirom, anul 2009; nominalizată la Premiul pentru eseu al revistei Observator cultural şi distinsă cu Premiul Tiuk!; tradusă în Italia şi în curs de publicare în Rusia); Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu, Editura Polirom, anul 2010); Intelighenţia rusă azi (Editura Cartier, anul 2012); Sînt un om de stînga (Editura Cartier, anul 2013); Mică trilogie a marginalilor. Sectanţii (Editura Polirom, anii 2015, 2017, 2020; distinsă cu Premiul „Matei Brâncoveanu pentru Literatură”, anul 2015); Intelighenţia basarabeană azi. Interviuri, discuţii, polemici despre Basarabia de ieri şi de azi (Editura Cartier, 2016); Mică trilogie a marginalilor. Bandiţii (Editura Polirom, anii 2016, 2017, 2021; distinsă cu Premiul pentru eseistică/publicistică al revistei Observator cultural, anul 2017); Jurnal la sfîrşitul lumii (Editura Cartier, anul 2019); Războiul pisicilor (Editura Cartier, anul 2019); Mică trilogie a marginalilor. Izgoniţii (Editura Polirom, anul 2019; distinsă cu Premiul „Agenţia de Cart” la secţiunea Eseu/Publicistică/Memorialistică, ediţia 2020). A coordonat: Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu (împreună cu Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu, Editura Cartier, anul 2008); Ucraina live. Criza din Ucraina: de la Maidan la război civil (împreună cu Florin Poenaru, Editura Tact, anul 2014); Republica Moldova la 25 de ani. O încercare de bilanţ (împreună cu Petru Negură şi Vitalie Sprînceană, Editura Cartier, anul 2016).
Este unul dintre fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.ro.
Volumul Sălbaticii copii dingo poate fi achiziționat din librării și de pe site-ul Editurii Polirom aici.
Scopul acestei inițiative a CCIF este de a aduce în fața publicului nu numai cele mai bune apariții editoriale din sfera filosofiei practice din anul 2023, dar și oamenii din spatele lor: autori, profesori, cercetători.
Prima lansare de carte, însoțită de un dialog filosofic, a fost cea a volumului Cine sunt eu? Autenticitatea și limitele sale morale, semnat de lect. univ. dr. Daniel Nica, cadru didactic la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a UB.