Seria „microSCOP: cercetător UB la microfon” continuă cu o discuție cu medievistul Ionuț Epurescu-Pascovici, care ne-a vorbit despre grantul ERC de peste jumătate de milion de euro pe care l-a câștigat și despre cele două volume recent apărute la edituri prestigioase al căror editor, respectiv autor este.
Al doilea episod al seriei microSCOP: cercetător UB la microfon poate fi accesat cu doar un click mai jos.
Ediția propune o discuție despre efortul presupus de câștigarea unui grant atât de consistent din partea Consiliului European al Cercetării și despre principalele rezultate de cercetare facilitate de acesta. Finalizat deja de mai bine de un an, proiectul cu care Ionuț Epurescu-Pascovici a câștigat grantul ERC se intitulează “Record-keeping, fiscal reform, and the rise of institutional accountability in late-medieval Savoy: a source-oriented approach” și vizează reformele instituționale din principatul de Savoia în secolele al XIII-lea și al XIV-lea, cu precădere conturarea normelor responsabilității instituționale.
Mai multe detalii despre proiect pot fi accesate pe pagina proiectului, aici.
În continuare, discuția a vizat două volume esențiale pentru studiile medievale pe care Ionuț Epurescu-Pascovici le-a publicat la edituri internaționale prestigioase în ultimii doi ani.
Primul este volumul colectiv Accounts and Accountability in Late Medieval Europe: Records, Procedures, and Socio-Political Impact, editat de Ionuț Epurescu-Pascovici (și publicat în 2020 la Brepols), care este disponibil gratuit (prin open access) aici.
Al doilea, Human Agency in Medieval Society 1100-1450, publicat la Boydell Press în 2021, este studiu de istorie socială semnat de Ionuț Epurescu-Pascovici care propune o abordare interdisciplinară care îmbină istoria cu sociologia, din perspectiva teoriei acțiunii și a individului ca agent autonom. Mai multe informații despre volum sunt disponibile aici, iar un exemplar al acestui volum se află la biblioteca Facultății de Istorie a UB.
Ionuț Epurescu-Pascovici este doctor în studii medievale al Cornell University și cercetător în cadrul Secțiunii de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București. Interesele sale științifice se circumscriu istoriei sociale și instituționale și vizează cu precădere istoria culturală a Europei Occidentale în partea a doua a Evului Mediu, în principal Franța și Italia de Nord în perioada cuprinsă între cca 1200 și 1450. În decembrie 2016 i-a fost decernat prin decret prezidențial Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler (categoria H, Cercetare științifică).
În prezent, Ionuț Epurescu-Pascovici este directorul unui proiect de cercetare despre responsabilitate instituțională și socială în Evul Mediu târziu la Secțiunea de Științe Umaniste a ICUB, finanțat prin programul PCE (Proiecte de cercetare exploratorie) al UEFISCDI. Alte informații despre Ionuț Epurescu-Pascovici sunt disponibile aici și aici.
Parte a programului de comunicare a științei dezvoltat de Universitatea din București, seria „microSCOP: cercetător UB la microfon” își propune să prezinte într-o manieră dinamică și succintă informații despre rezultatele concrete ale unor demersuri de cercetare notabile din cadrul UB.
Prin format și obiective, seria microSCOP: cercetător UB la microfon vine să completeze programul de comunicare a științei din cadrul Universității din București, care mai include Conferințele UB – Știința pe înțelesul tuturor și Doza UB de Știință.
Seria are ca obiectiv promovarea acelor proiecte de cercetare (brevete, articole și cărți) care, prin contribuția majoră adusă domeniului din care fac parte, au ajuns să beneficieze de recunoaștere internațională, încurajând astfel conexiunea dintre UB și diverse universități și instituții de cercetare din afară.
Microscopul, ai cărui invitați sunt în primul rând cercetători din cadrul UB premiați pentru rezultatele lor în cercetare, își propune să contribuie la informarea mediului academic românesc, dar și a altor categorii de public interesat, cu privire la principalele proiecte de cercetare desfășurate în interiorul UB, stimulând în acest fel dezvoltarea unor inițiative colaborative viitoare.