Serie de evenimente sub titlul Geophysical and Geological Data for Smart City Solutions: Building Safer, More Resilient Communities & Infrastructure, în cadrul proiectului GeoAlliance, la Universitatea din București

Serie de evenimente sub titlul Geophysical and Geological Data for Smart City Solutions: Building Safer, More Resilient Communities & Infrastructure, în cadrul proiectului GeoAlliance, la Universitatea din București

Vineri, 28 februarie 2025, la Casa Universitarilor, s-a desfășurat, sub egida proiectului GeoAlliance, o serie de activități constând în comunicări științifice și sesiuni de transfer de cunoștințe pe tematici din domeniul tranziției energetice, conceptelor și strategiilor bazate pe tehnologii geofizice pentru orașe inteligente.

Evenimentul, desfășurat sub numele Geophysical and Geological Data for Smart City Solutions: Building Safer, More Resilient Communities & Infrastructure, a fost deschis cu prezentarea activităților proiectului și ale partenerilor de proiect (Universitatea din București și PSS-GEO, Norvegia).

Florina Țuluca, director al proiectului GeoAlliance, a menționat că GeoAlliance a reușit să amplifice într-un timp foarte scurt abordarea temei „Geofizica pentru orașe inteligente”, „o tematică ce a atras atenția atât a publicului larg, cât și a reprezentanților din mediul academic, instituțional și privat. Prin activitățile desfășurate, proiectul a promovat importanța aplicării tehnologiilor geofizice în dezvoltarea urbană sustenabilă, oferind consultanță privind soluțiile inovatoare pentru monitorizarea infrastructurii, gestionarea resurselor și creșterea rezilienței orașelor în fața hazardelor”.

În acest sens, explică ea, „ne bucurăm că am deschis acest drum în România, facilitând un cadru de dialog și colaborare între specialiști din diferite domenii și țări. Acest progres nu ar fi fost posibil fără sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar EEA Grants Romania 2014-2021 prin Innovation Norway și viziunea de a „lucra împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”. Sprijinul oferit acestui proiect a permis dezvoltarea și implementarea unor inițiative de impact, care vor aduce contribuții la modernizarea și eficientizarea proceselor urbane prin integrarea tehnologiilor geofizice avansate”.

Decanul Facultății de Geologie și Geofizică a UB, Lucian Petrescu, membru în echipa proiectului, a menționat în cadrul evenimentului faptul că „specialiștii români lucrează în problema orașelor inteligente abordând problema din perspective geofizice, iar acest lucru este extrem de îmbucurător. Problema în discuție este foarte incitantă și suntem încântați de colaborarea generată în cadrul proiectului GeoAlliance, începută între specialiștii români și norvegieni și, într-o scurtă perioadă de timp, extinsă prin colaborări pe tematicile proiectului și în alte țări europene și chiar dincolo de continentul european”.

În deschiderea evenimentului, directorul Institutului Național de Fizica Pământului, Constantin Ionescu, a susținut o prezentare pe tematica Seismic Rapid Early Warning for Smart Cities, subliniind importanța dezvoltării unor sisteme de avertizare timpurie pentru reducerea riscurilor seismice în mediul urban. Acesta a apreciat organizarea conferinței din cadrul proiectului, evidențiind relevanța unei astfel de inițiative pentru consolidarea cooperării între specialiștii din domeniul geofizicii. „Evenimentul a reunit experți din mediul privat și public, facilitând schimbul de cunoștințe și bune practici din acest domeniu atât de ofertant”.

În același timp, Iren-Adelina Moldovan, șef laborator Seismologie și Structura Litosferei al INCDFP, a menționat aprecierea pentru „informațiile prezentate în cadrul conferinței despre resursele de ape termale ale României și despre potențialul neexploatat al acestora”. Totodată, ea a remarcat „profesionalismul specialiștilor invitați, organizarea excelentă a evenimentului și provocarea reprezentată de integrarea datelor geofizice și geologice în strategiile de dezvoltare urbană, esențială pentru construirea unor orașe mai sigure și mai reziliente”. Prin prezentarea științifică susținută în cadrul acestui eveniment, ea a subliniat cât de dificil este pentru populație să acceseze informații esențiale privind siguranța seismică a clădirilor, oferind exemple concrete din București, capitala europeana cea mai vulnerabilă la riscul seismic”.

Ca și alte evenimente organizate sub egida GeoAlliance, evenimentul desfășurat pe 28 februarie și-a propus atât consolidarea cooperării între experți din statele donatoare (Islanda, Liechtenstein și Norvegia) și experți din țările beneficiare ale granturilor SEE și norvegiene, cât și schimbul eficient de know-how în domeniu, fără limite sau granițe fizice sau conceptuale, promovând un transfer deschis de cunoștințe și bune practici, adresându-se deopotrivă experților în domeniu, autorităților publice și publicului larg cu interese în domeniile menționate.

„Am apreciat foarte mult prezentările despre geohazarde, exploatarea resurselor geotermale, stocarea CO2 și îmbunătățirea rezilienței urbane. Conferința a fost deopotrivă informativă și bine organizată, oferind perspective valoroase asupra modului în care datele geofizice și geologice pot contribui la construirea de orașe mai sigure și mai adaptabile, în special în contextul dezvoltării urbane durabile și al reducerii riscurilor. Așteptăm cu nerăbdare discuțiile viitoare și potențialele colaborări pentru a avansa în continuare aceste inițiative importante”, a declarat dr. Benzid Yacine șeful Departamentului de Suport Științific și Tehnologic din cadrul Centrului de Cercetare în Planificare Teritorială din Algeria.

Evenimentul a inclus și o sesiune de „transfer de cunoștințe” pe tematica decarbonizării prin captarea și stocarea dioxidului de carbon. Aceste tehnologii ar putea sprijini orașele din România în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în special prin implementarea unor soluții „waste-to-energy”, precum incinerarea deșeurilor – o practică deja adoptată cu succes în orașe inteligente precum Oslo, Norvegia.

Sonia López Kovács, SPE Geothermal Technical Section for Europe și membră a CCS EAGE Technical Commitee, invitată în cadrul acestei sesiuni, a explicat că „astăzi, ne confruntăm cu provocări legate de modul în care societatea va aborda tranziția energetică către un viitor cu emisii scăzute de carbon”, și că, în acest context „evenimentul conceput în cadrul proiectului GeoAlliance rămâne un exemplu minunat de inovație, colaborare și schimb de know-how pentru un viitor durabil și mai bun. Vorbitori excelenți, prezentări tehnice și sesiuni de lucru care au acoperit o serie de subiecte, concentrându-se pe abordarea provocărilor emergente și pe integrarea aspectelor legate de energia geotermală, pericolele geotermale și tehnologiile geotehnice și geofizice subterane pentru orașe inteligente.”

De asemenea, sesiunea a avut o componentă de mare noutate la nivel național, și anume subiectul utilizării cavernelor de sare provenite din activitatea de minerit, subiect dezvoltat în cadrul Facultății de Geologie și Geofizică a UB și prezentat în cadrul evenimentului de către lect. dr. inginer Iulian Popa, șef al Departamentului de Inginerie Geologică și Geofizică.

„Comunicările din cadrul GeoAlliance Meetings au avut subiecte extrem de actuale, aducând împreună domenii diverse de studii ale Pământului pentru a găsi un răspuns integrat problemelor legate de viața în mediul urban. S-a conturat necesitatea de a forma specialiști transdisciplinari, ceea ce reprezintă una dintre preocupările principale ale cadrelor didactice de la programul de masterat de Surse de Energii Regenerabile și Alternative de la Facultatea de Fizică a Universității din București”, a declarat lect. dr. Sanda Voinea, de la Facultatea de Fizică a UB.

„Programul conferinței a fost deopotrivă captivant și relevant pentru interesele mele de cercetare. Sesiunile au oferit informații valoroase despre aplicațiile geofizice pentru orașe inteligente, evaluarea riscului seismic și strategiile de reziliență urbană. Discuțiile și schimbul de cunoștințe pe parcursul conferinței au fost interesante și au încurajat un dialog constructiv privind integrarea datelor geofizice și geologice pentru atenuarea riscurilor și planificarea urbană. Apreciez eforturile comitetului de organizare de a facilita o platformă care promovează colaborarea interdisciplinară și cercetarea inovatoare”, a declarat și dr. Dinar Haythem, cercetător clasa B, CRAT, Centrul de Cercetare în Planificare Teritorială.

„Dincolo de participarea mea, apreciez efortul imens, dăruirea și expertiza care au fost implicate în organizarea unui eveniment atât de cuprinzător. Discuțiile și constatările prezentate au fost extrem de interesante și au exprimat importanța integrării datelor geo-științifice în planificarea urbană durabilă și strategiile de gestionare a riscurilor. Aștept cu nerăbdare să mă implic și în continuare în comunitatea de cercetare prezentă la eveniment, promovând colaborări semnificative și contribuind la proiecte viitoare care se aliniază acestor inițiative”, a fost și mesajul Dr. Nouh Rebouh, geolog și cercetător la Centrul de Cercetare în Planificare Teritorială Constantine.

Îmi face plăcere să menționez un prim proiect major la nivel de țară care va valorifica datele geofizice și geologice pentru soluții urbane inteligente și pentru crearea unor comunități și infrastructuri mai sigure și reziliente, și anume proiectul „Soluție de monitorizare integrată a fenomenelor naturale și antropice declanșatoare de riscuri societale, pentru siguranța populației din zona afectată – Oraș Slănic, Județ Prahova” (GEOMONITOR), finanțat de Ministerul Educației și Cercetării, prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). Membri ai proiectului GeoAlliance din cadrul Facultății de Geologie și Geofizică a Universității din București, își vor continua misiunea, alături de actori cheie provenind de la instituții publice și private, precum Institutul Geologic al României (IGR), Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” (INCAS) și Software Imagination & Vision SRL, sub coordonarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP)”, a declarat Florina Țuluca

Totodată, ca o concluzie, Florina Țuluca, director de proiect a mulțumit publicului prezent și și-a exprimat bucuria că, „ de la un grup de lucru restrâns, format din membri ai Universității din București și PSS-GEO, Norway, am reușit să extindem această comunitate de profesioniști implicați în informarea, educarea și aplicarea geofizicii pentru dezvoltarea orașelor inteligente din România. Deși proiectul ajunge la final, sunt convinsă că „moștenirea” GeoAlliance va continua să crească dincolo de limitele unui singur proiect. Energia extraordinară a speakerilor și a audienței îmi confirmă că există o forță puternică ce va duce mai departe această inițiativă. Mai mult decât atât, prezența reprezentanților autorităților publice, a inginerilor de la firme de prospecțiune geofizică din România sau a companiilor internaționale care operează și în Romania, mă face să cred că vor urma multe acțiuni concrete pentru îmbunătățirea managementului urban în România, prin integrarea serviciilor și datelor geofizice în strategiile orașelor inteligente.”

Proiectul “Driving Sustainable Urban Futures: A Romanian-Norwegian Innovation Geophysical Alliance for Green Transition and SMART City Development” (GeoAlliance) este un proiect bilateral româno-norvegian care cuprinde activități de cercetare și diseminare a informațiilor pe subiecte precum:

  • Geofizica pentru tranziție energetică, cu focus pe aspecte ce țin de prelucrarea avansată a datelor geofizice și utilizarea modelării sintetice pentru reducerea riscurilor în executarea forajelor pentru energie geotermală și asigurarea unei evaluări comprehensive a potențialului geotermal;
  • Concepte și strategii de utilizare a datelor geofizice în dezvoltarea orașelor SMART cu focus pe utilizarea resurselor locale în efortul de obținere a unui mix energetic diversificat cu amprentă climatică redusă și management îmbunătățit al orașelor în fața hazardelor naturale sau antropice care au „markeri” detectabili prin sistemele de măsurare și monitorizare geofizică.

Precizăm ca evenimentul proiectului GeoAlliance a fost inclus în agenda internațională a evenimentelor promovate de European Association of Geoscientists and Engineers.

Programul integral al evenimentelor din ziua de 28 februarie este disponibil aici.

Proiectul “Driving Sustainable Urban Futures: A Romanian-Norwegian Innovation Geophysical Alliance for Green Transition and SMART City Development” este finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar EEA Grants Romania 2014-2021, în cadrul Programului Dezvoltarea IMM-urilor din România. Număr grant: 2024/395080. Proiectul este un demers colaborativ al Universității din București – Facultatea de Geologie și Geofizică și Pre Stack Solutions – Geo AS (PSS-GEO AS) (http://www.pss-geo.com).

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services