Vineri, 31 ianuarie 2019, filologul Liviu Papadima, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, va susține conferința „Știința pe înțelesul cuvintelor”. Evenimentul, organizat de Universitatea din București în cadrul seriei conferințelor „Știința pe înțelesul tuturor” va avea loc în Sala Media a Teatrului Național București, începând cu ora 18:00.
Adresată publicului larg și pasionaților de științe, conferința „Știința pe înțelesul cuvintelor” ne invită să aflăm mai multe despre raportul dintre cuvinte și știință și despre locul pe care filologia îl ocupă în rândul științelor.
Filologia este o știință, nimeni nu s-ar îndoi de asta. Dar poate și filologul, în special cel axat pe studiul literaturii, să-și revendice titlul de „om de știință”? Sunt cuvintele, cele care ocupă fișa de post a filologului, doar cuvinte?
Prin tribulațiile onomastice ale însuși termenului de „filologie” se întrezărește portretul-robot al „filologului”, văzut de el însuși și de ceilalți. Tot așa cum, prin cuvintele de obște, cele folosite de toți vorbitorii, în română sau în alte limbi, putem desluși ce înțeleg oamenii prin „cunoaștere”, „adevăr”, „descoperire” – acele noțiuni fundamentale pentru definirea gândirii științifice. Acestea sunt doar câteva dintre aspectele pe care profesorul Liviu Papadima le va aborda în cadrul conferinței.
Liviu Papadima este profesor și cercetător și s-a ocupat de istoria literară românească – în special secolul al XIX-lea – cât și de alte domenii conexe: teorie literară, naratologie, retorică, pragmatică ș.a. E convins că hiperspecializarea într-un spațiu disciplinar îngust e, pentru filolog, asfixiantă.
Liviu Papadima a avut un frate mai mare devenit un excepțional matematician. Cum și lui, ca și fratelui său, i-a plăcut să citească și cum au crescut amândoi într-o casă ticsită cu cărți, mezinului nu i-a rămas altă alegere decât cea potrivită pentru păstrarea și creșterea în continuare a bibliotecii familiale. A ales așadar filologia, iar dintre principalele compartimentări ale acesteia, limba și literatura, pe cea din urmă.
Profesional, e un om fericit: a ajuns să facă ce își dorea, să citească, să scrie, să educe. Ca profesor și-a dorit să cultive la studenți discernământul și spiritual critic – valori în care continuă să creadă. A cedat din timpul de citit și de scris pentru munci administrative – opt ani decan la Litere, opt ani prorector la Universitatea din București.
Accesul la eveniment este gratuit în limita locurilor disponibile, iar rezervarea acestora se va face în ordinea înscrierilor. Persoanele interesate sunt rugate să își rezerve locul completând următorul
Conferințele UB – Știința pe înțelesul tuturor sunt organizate de Grupul de Comunicare a Științei din cadrul Universității din București în colaborare cu Direcția Comunicare, Relații Publice și Marketing a Universității din București și sunt susținute de ICUB – Institutul de Cercetare al Universității din București.