Bursele acordate de Universitatea din Bucureşti şi sursele de finanţare aferente sunt:
Universitatea din București organizează în luna septembrie o sesiune specială de admitere pentru un număr de 13 locuri cu bursă dedicate olimpicilor internaționali și sportivilor medaliați la competiții europene, mondiale pentru sporturile olimpice și șah sau la jocurile olimpice și paralimpice, conform calendarului de mai jos:
4 – 11 septembrie: Înscrierea candidaților
12 septembrie: Afișarea rezultatelor preliminare
12 – 13 septembrie: Depunerea contestațiilor
14 septembrie: Afișarea rezultatelor finale
14 – 18 septembrie: Confirmarea locurilor la facultăți
Rezultate sesiune septembrie 2023
Universitatea din București (UB) va oferi, începând cu anul universitar 2023-2024, 20 de burse elevilor și studenților medaliați cu aur, argint sau bronz la olimpiadele științifice și competițiile internaționale care optează să-și continue studiile într-una dintre cele 19 facultăți ale UB. Bursele se adresează medaliaților la jocuri olimpice, campionate mondiale și europene, campionate mondiale universitare pentru sporturile olimpice și șah, inclusiv cele organizate pentru persoanele cu dizabilități.
Pentru anul universitar 2023-2024 cuantumul lunar al burselor va fi de 1.500 de lei (medalie de aur / locul I), 1.250 de lei (medalie de argint / locul II) și 1.000 de lei (medalie de bronz / locul III).
Mai multe detalii legate de bursele de performanță acordate medaliaților la olimpiadele științifice și competițiile sportive internaționale pot fi consultate aici și aici.
Rezultate sesiune iulie 2023
Burse de performanţă ştiinţifică – din alocaţii bugetare şi venituri proprii (extrabugetare) ale Universităţii
Cuantum: 940 lei
Bursele de performanţă se atribuie pe toată durata anului universitar (12 luni), începând cu anul II de studiu, în urma recunoașterii performanțelor de către facultate. Fiecare facultate stabilește criterii de acordare a burselor de performanță.
Bursa se acordă studenţilor de la învăţământul universitar nivel licenţă şi master, luându-se în considerare atât criteriul mediei, cât şi performanţa ştiinţifică.
Bursa de performanţă „Meritul Olimpic” (cf. legii 235/2010 si normele de aplicare) din bugetul Ministerului Educaţiei Naționale;
Cuantum: Cuantumul bursei de performanţă “Meritul Olimpic”, precum si lista cu beneficiarii acesteia, se reactualizează anual, prin Ordin al Ministerului Educaţiei Naționale, în funcţie de evoluţia indicelui de inflaţie.
Bursa de performanţă „Meritul Olimpic” se acordă studenţilor din anul I care au primit distincţii la olimpiadele şcolare internaţionale, în calitate de elevi în clasa a XII-a, conform documentelor transmise de către Ministerului Educaţiei Naționale.
Bursă de merit I – alocaţii bugetare şi venituri proprii ale facultăţilor
Cuantum: 740 lei
Se acordă studenților de la învățământul universitar nivel licență și master, începând cu anul I.
Bursă de merit II – alocaţii bugetare
Cuantum: 840 lei
Se poate acorda studenţilor de la învăţământul universitar nivel licenţă şi master, începând cu anul II de studii.
Burse de studiu pentru studenţii cu domiciliul în mediul rural (cf. H.G. 769/2005)- din bugetul Ministerului Educaţiei Naționale
Cuantumul bursei de studiu rural se stabilește anual prin Ordin al Ministerului Educației Naționale și se indexează conform legii.
Bursa de studiu pentru studenții cu domiciliul în mediul rural se acordă anual, pe bază de contract, pe întreaga perioadă a anului universitar. Pentru a beneficia de aceste burse de studii, solicitanții trebuie să fie studenți ai Universității din București, cursuri de zi și trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
-
- Au domiciliul stabil în mediul rural;
- Nu au restanțe la examene pe perioada în care primesc bursă de studiu și nu repetă nici un an universitar;
- Se obligă prin contract ca, după terminarea studiilor universitare, să profeseze în învătământul rural, în specializările pentru care s-au pregătit, pe o perioadă cel puțin egală cu durata studiilor.
Bursele de ajutor social – din alocaţii bugetare şi venituri proprii ale facultăţilor;
Cuantum: 640 lei
Bursa socială se acordă pe toată durata anului universitar (12 luni), până la împlinirea vârstei de 35 de ani.
Un student poate beneficia într-un singur an universitar de o singură categorie de bursă din fondul de la bugetul de stat, cu excepția burselor sociale, sociale ocazionale și a suportului financiar ERASMUS sau a altor programe similare, care se cumulează cu alte burse obținute de către student.
Beneficiarii burselor sociale sunt:
- Studenții orfani de unul sau ambii părinți, respectiv pentru care s-a disputat ca măsură de protecție plasamentul și care nu realizează venituri peste plafonul pentru acordarea bursei sociale;
- Studenții bolnavi, care se află în evidența unităților medicale, suferinzi de: diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbție grave, insuficiență renală cronică, astm bronșic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică, glucom, miopie gravă, boli imunologice, boli rare, tulburări din spectrul autist, boli hematologice (hemofilie, talasemie etc), surditate, fibroză chistică, cei infestați cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA, cei cu handicap locomotor, spondilită anchilozantă sau reumatism articular și cu orice alte boli cronice pe care Senatul UB le poate lua în considerare;
- Studenți a căror familie nu a realizat în cele 3 luni consecutive anterioare începerii anului universitar un venit lunar mediu net pe membru de familie mai mare decât salariul de bază minim net pe economie
Burse ocazionale– alocații bugetare și venituri proprii ale facultăților.
1. Bursă pentru ajutor social ocazional pentru îmbrăcăminte;
2. Bursa pentru ajutor social ocazional de maternitate;
3. Bursa pentru ajutor social ocazional în caz de deces.
Burse speciale – alocate din venituri proprii ale Universităţii sau ale facultăţilor.
Acest tip de bursă poate fi acordată, la propunerea facultăților sau a universității, și studenților care nu și-au îndeplinit integral activitățile prevăzute în planul de învățământ, precum și studenților care beneficiază și de alt tip de bursă acordată conform metodologiei.
Burse speciale – alocate din fonduri de la bugetul de stat.
Se pot acorda studenților care se încadrează în cel puțin unul din următoarele cazuri:
a) au obținut performanțe cultural-artistice deosebite, performanțe sportive deosebite sau pentru implicarea în activități extracurriculare și de voluntariat;
b) alte situații stabilite de Universitatea din București sau de către facultăți.
Bursele pentru stagii de studii universitare și postuniversitare – acordate din bugetul de stat.
Acest tip de bursă se acordă în vederea susținerii mobilităților temporare efectuate în universități și instituții din țară și străinătate.
Ministerul Educaţiei, prin Agenţia de Credite şi Burse de Studii (www.roburse.ro), anunţă lansarea concursurilor naţionale pentru acordarea burselor de studii sau cercetare în străinătate, oferite de alte state în baza documentelor de colaborare bilaterală sau în mod unilateral, pentru anul universitar 2022/2023.
Bursele sunt oferite elevilor, studenților, cadrelor didactice sau cercetătorilor pentru a urma în străinătate:
– studii universitare de licenţă / de masterat / de doctorat;
– stagii de cercetare / specializare (cu durata de 3 – 10 luni);
– cursuri de vară.
Persoanele care doresc să obţină o bursă de studii în străinătate oferită de Ministerul Educaţiei, prin Agenția de Credite și Burse de Studii, trebuie să participe la concursurile naţionale pentru acordarea burselor de studii în străinătate.
Informații privind ofertele pentru anul universitar 2022/2023 (condiții de eligibilitate, termene limită de transmitere a dosarelor, numărul și tipul burselor oferite etc.) se găsesc în Comunicatele de presă afișate pe site-ul www.roburse.ro, la secțiunea Burse de studii / Acord bilateral.
De asemenea, vă amintim ca 03 noiembrie 2021 este termenul limită pentru depunerea candidaturilor la Bursele de cercetare și formare postuniversitară si postdoctorală „Vasile Parvan” la Accademia di Romania din Roma si „Nicolae Iorga” la Instituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistică din Veneția.
Pentru informaţii suplimentare, datele noastre de contact sunt:
Site: www.roburse.ro
Adresa: Str. Caransebeş nr. 1, etaj 7, sector 1, Bucureşti (sediul A.C.B.S.)
Telefon: 021/310.19.05
Fax: 021/310.22.17
E-mail: burse@roburse.ro
Documente
Burse - UniBuc - Universitatea din București
CONTACT
Director
Cosmin Octavian CÎRCIUMARU
Tel: +4021-305.97.49
E-mail: cosmin.circiumaru@rectorat. unibuc.roo
Programul de audienţe
Luni-joi: 09:00 – 16:30
Vineri: 09:00 – 13:30
Șef Serviciul social și activități studențești
Ingrid PETRE
E-mail: social@rectorat.unibuc.ro
burse@rectorat.unibuc.ro
Tel: 0786 514 077
Programul cu publicul:
Luni-joi:08:00 – 10:00
12:00 – 14:00
Adresă:
Splaiul Independenței, nr. 204, sector 6, București (Complex Studențesc Grozăvești)