Universitatea din Bucureşti acordă, în condiţiile legii, din fondurile de la bugetul de stat, următoarele categorii de burse:
- Bursele de excelență olimpică I/ internațională se acordă studenților din cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat înmatriculați în anul I care au obținut premiile I, II sau III la olimpiadele școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației.
- Bursele de excelență olimpică I/ internațională se păstrează pe toată durata studiilor univesitare de licență, dacă se menține performanța academică, așa cum este stabilită în metodologiile proprii ale Universității din București.
- Cuantumul minim al bursei de excelență olimpică I/ internațioanlă este stabilit prin ordin al ministrului educației.
- Bursele pentru performanță se acordă studenților din învățământul superior de stat înmatriculață la programe de studii universitare cu frecvență, indiferent de forma de finanțare.
- Bursele atribuite pentru stimularea performanței prevăzute la alin. (1) se pot acorda studenților care se încadrează în cel puțin unul dintre următoarele cazuri :
-Au obținut rezultate deosebite la învățătură, respectiv au cele mai mari medii din același an de studiu al unui program de studii;
-Au obținut performanțe științifice, inovative și brevete;
-Alte situații stabilite de facultățile Universității din București prin metodologii proprii aprobate de Senat. - Facultățile pot stabili, prin metodologii proprii, criterii minimale pentru alin. (2), lit. (b).
- Bursa pentru stimularea performanței prevăzute la alin. (2), lit. (b) se poate acorda începând cu anul al doilea de studii, în urma recunoașterii performanțelor de către facultate, pentru o perioadă de un an calendaristic, dar nu mai mult de finalizarea studiilor.
- Cuantumul bursei de performanță este mai mare decât cuantumul bursei sociale.
- Pentru anul I de studii (nivel licență, respectiv master) criteriul de atribuire a bursei pentru performanță este media obținută la concursul de admitere (în cazul în care nu se organizează concurs special de obținere a bursei de performanță). Studenții care au fost admiși fără concurs de admitere, pe baza rezultatelor obținute la olimpiadele școlare se consideră admiși cu media 10,00.
- În cazul în care mai mulți studenți au obținut aceeași medie, departajarea se face pe baza criteriilor suplimentare stabilite de comisia pe facultate.
- Bursele de studiu se acordă studenților care frecventează cursurile licenței didactice cu dublă specializare.
- Bursele de studiu se acordă în limita bugetului alocat cu această destinație.
- Cuantumul bursei de studiu acordate de la bugetul de stat studenților înmatriculați la programele de studii universitare de licență didactică cu dublă specializare este egal cu salariul net al unui profesor debutant, aflat în plată la data de 1 octombrie a fiecărui an.
- Bursele pentru învățământ dual se acordă studenților înscriși la un program de studii din cadrul învățământului dual organizat de o instituție de învățământ superior de stat, ce îndeplinesc condițiile stabilite prin metodologii proprii ale universității.
- Operatorii economici și/ sau autoritățile locale pot acorda burse, cel puțin la nivelul celor acordate din fondurile publice pentru învățământul universitar, precum și din alte fonduri, pentru învățarea în condiții de calitate.
- Bursele pentru masterat didactic se acordă studenților care frecventează cursurile de masterat didactic, în cadrul universității din București.
- Cuantumul bursei pentru masterat didactic este egal cu salariul net al unui profesor debutant, aflat în plată la 1 octombrie a fiecărui an.
- Bursele sociale au rolul de a asigura condiții minime de subzistență, de a facilita accesul și de a menține în sistemul de învățământ superior de stat studenții proveniți din medii socio-economice defavorizate, din familii defavorizate și din centre de plasament, în vederea parcurgerii programelor universitare la care sunt înscriși.
- Bursele sociale sunt acordate din fonduri de la bugetul de stat, pe bază de cerere, în funcție de situația socio-economică a familiei studentului, a criteriilor generale stabilite prin ordinul de ministru 6463/02.10.2023 și a criteriilor specifice, elaborate conform metodologiei proprii.
- Cuantumul minim al bursei sociale se propune anual, până la data de 1 septembrie, de către Comisia Națională pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), se adoptă prin ordin al ministrului educației și trebuie să acopere cheltuielile minime de masă și cazare.
- Cuantumul burselor sociale se stabilește, prin hotărâre a Senatului Universității din București, la propunerea Consiliului de Administrație, în limita fondurilor disponibile și nevoilor identificate la nivelul comunității studențești, cu respectarea prevederilor art. 149, alin. (26) din legea învățământului superior nr. 199/2023, cu completările ulterioare.
- Pentru bursele sociale nu sunt prevăzute alte criterii academice, în afara celui de promovabilitate.
- Bursele sociale se cumulează cu alte tipuri de burse stabilite prin ordinul de ministru 6463/2023, dacă studentul îndeplinește criteriile specifice stabilite prin metodologia proprie pentru ambele categorii de burse.
- Bursele sociale se acordă pe durata legală a programului de studii, până la împlinirea vârstei de 35 de ani.
- Beneficiarii burselor sociale pot fi :
- Studenții orfani de unul sau ambii părinți, studenții care provin din familii monoparentale sau studenții proveniți din centre de plasament și care nu realizează venituri peste plafonul pentru acordarea bursei sociale;
- Studenții bolnavi de: tuberculoză, care se află în evidența unităților medicale, pe perioada tratamentului tuberculostatic, diabet insulinonecesitant, boli maligne, sindroame de malabsorbție severe, boală cronică de rinichi în program de dializă, astm bronșic persistent moderat sau sever, epilepsie grand mal, cardiopatii congenitale, hepatită cronică cu fibroză avansată (stadiul F3 sau F4), glaucom, miopie gravă, boli imunologice autoimune forme severe, boli rare, tulburări din spectrul autist, boli hematologice severe care necesită tratament continuu sau spitalizări frecvente, surditate bilaterală, fibroză chistică, cei infectați cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA, cei cu handicap locomotor și încadrați într-un grad de invaliditate, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie;
- Studenții a căror familie nu a realizat în cele 12 luni înainte de începerea semestrului/anului universitar un venit lunar net mediu per membru de familie mai mare decât salariul de bază minim net pe economie.
- Sintagma „familie monoparentală” desemnează familia formată din persoana singură și copilul/copiii aflat/aflați în întreținere, în vârstă de până la 18 ani sau de până la 26 de ani pentru cei care urmează o formă de învățământ — cursuri de zi, organizată potrivit legii, și care locuiesc și gospodăresc împreună.
- Prin „persoană singură din familia monoparentală” se înțelege persoana care se află în una dintre următoarele situații: a) este necăsătorită; b) este văduvă; c) este divorțată; d) al/a cărei/cărui soț/soție este declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească; e) al/a cărei/cărui soț/soție se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 178 lit. c) sau d) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările și completările ulterioare; f) al/a cărei/cărui soț/soție este arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor; g) a fost numită tutore sau i s-au încredințat ori dat în plasament unul sau mai mulți copii și se află în una dintre situațiile prevăzute la lit. a)—e).
- Se asimilează termenului „familie” și persoana/ persoanele care se ocupă de întreținerea copilului pe perioada absenței părinților sau tutorelui, conform art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și care locuiește/locuiesc împreună cu copiii aflați în întreținerea sa/lor.
- Studenții pot beneficia, la cerere, pe baza documentelor justificative, și de următoarele tipuri de burse sociale ocazionale, indiferent dacă studentul beneficiază și de altă categorie de bursă:
a) bursa pentru ajutor social ocazional pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, care se poate acorda studenților orfani de unul sau ambii părinți, studenților care provin din familii monoparentale, studenților proveniți din centre de plasament sau studenților defavorizați din punct de vedere socio-economic, a căror familie nu a realizat în cele 12 luni dinaintea depunerii cererii pentru acordarea acestui tip de bursă un venit lunar net mediu pe membru de familie mai mare de 50% din salariul minim net la nivel național. Această categorie de bursă se poate acorda aceluiași student de două ori în cursul unui an universitar;
b) bursa pentru ajutor social ocazional de maternitate, care se acordă studentei sau studentului a cărui soție nu realizează deloc venituri sau venituri mai mari decât salariul de bază minim net la nivel național, constă într-o bursă pentru naștere și lăuzie și o bursă pentru procurarea îmbrăcăminții copilului nou-născut și care se acordă o singură dată în cursul anului universitar pentru fiecare copil născut;
c) bursa pentru ajutor social ocazional în caz de deces se poate acorda pentru decesul unui membru al familiei studentului(ei). Prin membru de familie se înțelege soț, soție, copil. În cazul decesului studentului(ei) necăsătorit(e)/căsătorit(e) cu soție/soț care nu realizează venituri, bursa se acordă rudelor de gradul I/ succesorului legal o singură dată în cursul anului universitar.
- Cuantumul acestor burse este stabilit de senatul instituției de învățământ superior de stat, la propunerea consiliului de administrație, dar trebuie să fie cel puțin egal cu cuantumul lunar al bursei sociale.
Documente
Burse - UniBuc - Universitatea din București
CONTACT
Director
Cosmin Octavian CÎRCIUMARU
Tel: +4021-305.97.49
E-mail: cosmin.circiumaru@rectorat. unibuc.roo
Programul de audienţe
Luni-joi: 09:00 – 16:30
Vineri: 09:00 – 13:30
Șef Serviciul social și activități studențești
Ingrid PETRE
E-mail: social@rectorat.unibuc.ro
burse@rectorat.unibuc.ro
Tel: 0786 514 077
Programul cu publicul:
Luni-joi:08:00 – 10:00
12:00 – 14:00
Adresă:
Splaiul Independenței, nr. 204, sector 6, București (Complex Studențesc Grozăvești)