În perioada 22-27 noiembrie 2022, mai mulți studenți ai Facultății de Geografie, din cadrul programelor masterale Politici de Mediu pentru Dezvoltare Durabilă – PMDD și Evaluarea Integrată a Stării Mediului – EISM, au participat la un workshop desfășurat în cadrul programului CIVIS Co-creating urban futures, organizat de Université Libre de Bruxelles, la Bruxelles.
La workshop au participat 33 de studenți și 10 profesori de la mai multe universități CIVIS (București, Glasgow, Bruxelles, Tübingen, Roma și Madrid).
Din partea Universității din București au participat șapte studenți ai Facultății de Geografie (patru de la programul masteral Evaluarea Integrată a Stării Mediului și trei de la programul masteral Politici de Mediu pentru Dezvoltare Durabilă). În cadrul evenimentului, ei au fost îndrumați de prof. univ. dr. Cristian Iojă și de conf. univ. dr. Mihai Răzvan Niță, cadre didactice la Facultatea de Geografie a UB, în timp ce în cadrul meselor rotunde online (octombrie – decembrie 2022), un rol important revine lect. univ. dr. Athanasios Gavrilidis, profesor la aceeași facultate și cercetător la Centrul de Cercetare a Mediului și Efectuare a Studiilor de Impact (CCMESI)
Workshop-ul desfășurat la Bruxelles a urmărit să exploreze rolul co-creării și al guvernanței locale pentru a răspunde la provocările urbane din diferite contexte, incluzând atât activități de predare (analiza practicilor comune în co-creare și co-producție, metode de cercetare în teren, modalități de abordare a studiilor de caz), seminare interactive pentru studenți, vizite în teren pentru analiza studiilor de caz (în trei locații din regiunea Bruxelles – Ganshoren, Jette și Bruxelles-Ville) și interacțiuni cu diferiți actori locali. Studenții au lucrat în echipe mixte (atât din perspectiva distribuției pe universități, cât și din cea a domeniilor de studiu), prezentând propriile analize asupra modului de implementare a co-creării și co-producției identificate în studiile de caz.
Mai multe detalii despre cursul Co-creating urban futures
Cursul Co-creating urban futures se desfășoară în primul semestru al anului universitar 2022-2023 în cadrul seriei de cursuri hibride intensive CIVIS (CIVIS Blended Intensive Programmes – BIPs) și include ca activități principale: cinci mese rotunde online (perioada octombrie – decembrie 2022); un workshop față în față în perioada 23-27 noiembrie 2022 (în Bruxelles), un forum online constituit ca platformă de dezbateri și un centru de învățare online cu resurse educaționale.
Cursul este predat de profesori de la Universitățile din București, Glasgow, Tübingen, Roma și Bruxelles, având ca principalele subiecte de interes: rolul co-creării și co-producției în definirea politicilor publice și a guvernanței locale; modele de planificare; forme de participare și democrație în guvernare; sustenabilitatea și tranziția urbană.
În acest context general, studenții au dobândit competențe legate de înțelegerea critică a co-creării în viziunea viitorului urbane, posibilitatea de comparare a influenței contextelor specifice asupra modalităților de participare publică, experiența de învățare colaborativă într-un context internațional și dobândirea unor metode practice de cercetare a subiectelor de mai sus în teren sau în interacțiune cu diferiți actori locali.
Despre seria de cursuri hibride intensive (Blended Intensive Programmes – BIPs)
CIVIS a lansat seria de cursuri hibride intensive (Blended Intensive Programmes – BIPs) în cadrul programului de mobilitate Erasmus+.
Fiecare BIP este dezvoltat, organizat și predat de cadre didactice de la trei sau mai multe universități membre CIVIS. Abordarea utilizată în cadrul programelor este una interdisciplinară. Dedicate conceptului de excelență academică, aceste programe traversează adesea granițele subiectelor, ciclurilor și domeniilor tradiționale, ceea ce garantează participanților o viziune nouă asupra temelor lor de studiu.
Informații suplimentare pot fi accesate pe pagina dedicată de pe site-ul CIVIS, aici, iar catalogul programelor poate fi accesat aici.
CIVIS este o Alianță Universitară Europeană care reunește 11 universități membre: Aix-Marseille Université (Franța), Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena (Grecia), Universitatea din București (România), Université Libre de Bruxelles (Belgia), Universidad Autónoma de Madrid (Spania), Sapienza Università di Roma (Italia), Universitatea Stockholm (Suedia), Eberhard Karls Universität Tübingen (Germania), Universitatea din Glasgow (Marea Britanie), Universitatea Paris Lodron din Salzburg (Austria) și Universitatea din Lausanne (Elveția). Selectat de Comisia Europeană drept unul dintre primele 17 universități-pilot europene, CIVIS reunește aproximativ o jumătate de milion de studenți și peste 70 000 de membri ai personalului, inclusiv 37 400 de cadre universitare și cercetători.