Studenți ai Universității din București, implicați în realizarea proiectului care va reprezenta România la Solar Decathlon Middle East 2018

Studenți ai Universității din București, implicați în realizarea proiectului care va reprezenta România la Solar Decathlon Middle East 2018

30 iulie, 2018 in Evenimente, Știri

În data de 25 iulie 2018, la Băneasa Shopping City, a avut loc inaugurarea noului prototip de casă solară EFdeN Signature, proiectată și executată de echipa interdisciplinară de studenți EFdeN, din care fac parte și studenți ai Universității din București. Prototipul va reprezenta România în Dubai la cea mai mare competiție de arhitectură și tehnologii integrate, Solar Decathlon Middle East 2018, în cadrul căreia participă 18 echipe finaliste, din 13 țări și de pe 4 continente. Pentru mai multe detalii, puteţi vizita site-ul www.efden.org.
Deschiderea oficială a Casei EFdeN Signature s-a desfășurat în prezența Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, a Adjunctului Şefului Misiunii Diplomatice SUA la București, domnul David Schlaefer, precum și a reprezentanților mediului academic și sectorului privat. Din partea Universității din București au participat doamna prorector prof. univ. dr. Magdalena Platis și doamna Silvia Pădure, implicate în coordonarea activităților referitoare la comportamente centrate pe eficiența energetică în cadrul proiectului european Saves 2, dar și doamna prof. univ. dr. Georgeta Bandoc, prodecan la Facultatea de Geografie.
Universitatea din București, prin Facultatea de Geografie, participă pentru a doua oară la competiţia Solar Decathlon, după ce în 2012 s-a implicat în realizarea proiectului PRISPA, prezentat de România în cadrul competiției de la Madrid.
În cadrul proiectului EFdeN Signature, Facultatea de Geografie participă prin studentele masterande Maria Aurelia Antonescu şi Corina Ioana Fugaru, de la specializarea Climatologie şi Resurse de Apă, şi asistentul dr. Remus Prăvălie, aceștia fiind coordonați de prof. dr. Georgeta Bandoc.
Echipa EFdeN este multidisciplinară, cu studenţi din toate ciclurile universitare (licenţă, master şi doctorat) şi acoperă atât domeniile direct legate de construcţii – arhitectură, arhitectura de interior, construcţii civile, instalaţii, cât şi domeniile conexe – comunicare, marketing, design, sociologie, mediu. Promovând educaţia interdisciplinară, proiectul prezintă mecanismele prin care principiile sustenabilităţii, precum eficienţa energetică, valorificarea resurselor în mod eficient, reducerea amprentei de carbon, pot fi transmise publicului larg.
Totodată, proiectul realizează atât o colaborare puternică între mediul academic şi sectorul privat, cât şi realizarea unei colaborări funcţionale între echipele multidisciplinare formate din tineri profesionişti.
Implicarea echipei de la Facultatea de Geografie a Universității din București în EFdeN a vizat construirea unei echipe de cercetare care să acumuleze experienţă în domeniile privind caracteristicile surselor regenerabile, potenţialul energetic al acestora şi cercetarea componentelor de mediu. În mod concret, echipa de la Geografie a realizat studiul climatic al Orientului Mijlociu, cu o privire specială asupra orașului Dubai pentru a identifica cele mai potrivite soluții arhitecturale și funcționale pentru noua casă solară, adaptată condițiilor climatice și de mediu din această zonă.
Casa EFdeN Signature este o casă solară, 100% electrică, sustenabilă, inteligentă și cu un grad ridicat de confort. Ea poate fi vizitată în incinta complexului comercial Băneasa Shopping City în perioada 31 iulie – 31 august, de luni până vineri, între orele 18.00 și 21.00 și în weekend, între orele 12.00 si 21.00. După această perioadă, casa va fi dezasamblată și transportată în Dubai, unde va fi reconstruită în 15 zile.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.