Vineri, 26 mai 2023, Facultatea de Geografie a Universității din București a derulat, în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Porțile de Fier, o acțiune de management a populațiilor speciei alogene invazive ceara-albinei (Asclepias syryica) de pe Ostrovul Moldova Veche.
Studenții programelor de masterat Evaluarea integrată a stării mediului și Politici de Mediu pentru Dezvoltare Durabilă, împreună cu reprezentanții Administrației Parcului Natural Porțile de Fier, au colectat, prin smulgere și cosire, exemplarele de ceara-albinei (Asclepias syryica) din proximitatea movilei de pe Ostrovul Moldova Veche din județul Caraș-Severin.
„Sunt activități experimentale ale căror efecte le vedem în câțiva ani, dacă suntem perseverenți. Important este să înțelegem că înainte de declara că nu se pot lua niciun fel de măsuri împotriva speciilor alogene invazive, trebuie să experimentăm cu metodele pe care le avem la dispoziție. Astfel, așa cum am menționat și în Planul Național de Abordare a Căilor de Introducere Prioritară a Speciilor Alogene Invazive, document realizat de Universitatea din București, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în cadrul proiectului POIM – Managementul adecvat al speciilor invazive din România în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1143/2014 referitor la prevenirea și gestionarea introducerii și răspândirii speciilor alogene invazive – Cod SMIS 2014+ 120008, coordonat de doamna profesor universitar Paulina Anastasiu, voluntariatul, implicarea civică, alături de cercetarea științifică aplicativă, reprezintă componente cheie în controlul populațiilor speciilor alogene invazive în viitor” a declarat prof. univ. dr. Cristian Iojă, cadru didactic la Facultatea de Geografie a UB și cercetător științific la Centrul de Cercetare a Mediului și Efectuare a Studiilor de Impact.
„Este o acțiune pe care am mai derulat-o și în anul 2021 în aceleași zone, iar rezultatele sunt încurajatoare. Deja într-una dintre zonele în care au smulse exemplare de ceara-albinei (Asclepias syryica), mărul lupului (Aristolochia clematitis) a devenit dominantă, iar în alta, numărul și densitatea exemplarelor de ceara-albinei (Asclepias syryica) s-a redus cu circa 30 la sută”, a subliniat Amalia Dumbravă, biolog al Parcului Natural Porțile de Fier.
Ceara-albinei (Asclepias syryica) este o specie invazivă, aflată pe lista neagră a Uniunii Europene, conform Regulamentului (UE) nr. 1143/2014 referitor la prevenirea și gestionarea introducerii și răspândirii speciilor alogene invazive. Plantă perenă, originară din America de Nord, răspândită în Asia şi Europa este naturalizată pe terenuri cultivate şi pajişti în Europa centrală şi de sud (IENICA, 2003).
Mai multe informații referitoare la speciile alogene invazive pot fi consultate pagina proiectului Managementul adecvat al speciilor invazive din România în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1143/2014 referitor la prevenirea și gestionarea introducerii și răspândirii speciilor alogene invazive – Cod SMIS 2014+ 120008, aici.