De curând, Universitatea din București a lansat o nouă selecție, pentru 300 de mobilități de studii Erasmus+, în cadrul celor 10 universități partenere din cadrul Alianței CIVIS pentru pentru anul academic 2025 – 2026. Termenul limită pentru transmiterea aplicației la acest formular este 19 martie 2025, ora 13:00 – ora României.
Criterii de eligibilitate și selecție
Pentru a efectua o mobilitate Erasmus+ într-o universitate CIVIS trebuie să întruniți cumulativ condițiile UB și condițiile specific stabilite de către universitățile partenere CIVIS (disponibile aici).
Printre criteriile de eligibiltate ale UB se numără: calitatea de student înmatriculat la cursuri cu frecvență, atât în momentul selecției, cât și pe durata mobilității, rezultate academice remarcabile, dovada cunoașterii unei limbi străine la nivel minimum B2, dar și prezentarea unei scrisori de intenție/motivație într-o limbă străină de circulație internațională care să cuprindă scopul, motivele și obiectivele vizate pentru mobilitate. De asemenea, este necesară prezentarea atât a „CIVIS Study Programme 2025 – 2026” (Plan al programului de studii în instituția gazdă CIVIS – listă de cursuri), semnat de student și avizat de Responsabilul Erasmus din facultatea de proveniență, cât și a CV-ului redactat într-o limbă străină de circulație internațională. Mai multe detalii despre documentele necesare sunt disponibile aici.
Rezultatele selecției se vor afișa după data de 31 martie 2025.
Mobilitățile de studii Erasmus+ sunt finanțate prin Programul Erasmus+ pentru o perioadă de mobilitate fizică de minimum 3 luni și maximum un semestru din anul academic 2025 – 2026, pentru care se acodră un grant lunar de 674 euro. Studenții cu oportunități reduse (cei care beneficiază de bursă social sau se califică pentru una) pot primi un supliment de 250 euro/lună (top-up bursă socială).
Studenții UB interesați să aplice la mobilitățile de studii Erasmus+ CIVIS pot participa marți, 11 martie 2025, la o sesiune online de informare organizată de Direcția Relații Internaționale (Serviciul Erasmus și CIVIS) a Universității din București. Întâlnirea va avea loc între orele 14:00 – 15:00, iar accesul se face pe baza acestui link de conectare.
De asemenea, mai multe detalii despre mobilitățile de studii Erasmus+ CIVIS, cum ar fi procesul de selecție, modalitatea de realizare a punctajului și precizări privind finanțarea Erasmus+, pot fi accesate pe această pagină. Mai multe informații despre universitățile partenere CIVIS sunt disponibile aici și aici.
Erasmus+ este programul Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport. Programul își propune să contribuie la dezvoltarea competențelor și angajabilității prin oferirea unor oportunități de educație și formare. Erasmus+ propune 3 linii de finanțare: proiecte de mobilitate (Key Action 1), parteneriate strategice (Key Action 2) și dialog structurat (Key Action 3). Proiectele de mobilitate sunt acele proiecte prin care se realizează activități care implică parteneri din mai multe țări. Programul unui proiect de mobilitate diferă de la un domeniu la altul și, în funcție de acesta, poate cuprinde cursuri de formare, activități de predare, stagii pentru studiu sau voluntariat.
Universitatea Civică Europeană CIVIS este o alianță academică ce reunește unsprezece dintre cele mai importante universități din Europa: Aix-Marseille Université, National and Kapodistrian University of Athens, Universitatea din București, Université Libre de Bruxelles, Universidad Autónoma de Madrid, Sapienza Università di Roma, Stockholm University, Eberhard Karls Universität Tübingen, University of Glasgow, Paris Lodron Universität Salzburg și Universitatea din Lausanne. CIVIS reunește o comunitate de peste 470.000 de studenți și 68.000 de angajați, dintre care peste 30.000 sunt cadre universitare și cercetători.