În calitate de studenți ai Alianței Civice Universitare Europene CIVIS, studenții Universității din București sunt invitați să aplice pentru cea de-a treia ediție a European Student Assembly (ESA), care va avea loc între 10-12 aprilie 2024, la sediul Parlamentului European (Strasbourg).
Peste 220 de studenți participă anual la acest eveniment, în cadrul căruia sunt dezbătute teme actuale politico-sociale și se elaborează recomandări de politici privind viitorul Europei care sunt susținute în rândul părților interesate și al factorilor de decizie.
Studenții UB interesați să reprezinte Alianța CIVIS la ediția din 2024 a European Student Assembly pot aplica până pe 5 noiembrie 2023, accesând acest link.
Selectarea participanților se va face pe baza interesului acestora pentru politicile, cultura și societatea europeană, dar și a motivației de a participa la un eveniment intercultural în cadrul căruia să-și exprime opiniile și să aibă un impact asupra comunității. Nivelul de excelență academică este un alt criteriu care va fi luat în calcul.
Cele 11 teme propuse pentru dezbaterea de anul acesta sunt:
- Panelul 1 – An electoral în Europa. Cum să abordăm lipsa de informare și dezinformarea și să încurajăm implicarea cetățenilor în următoarele alegeri?
- Panelul 2 – Verde e mai bine. Cum poate UE să stabilească o dezvoltare responsabilă în contextul schimbărilor climatice?
- Panelul 3 – Coeziunea prin intermediul politicilor bugetare. Cum poate participa politica bugetară a UE la consolidarea coeziunii între statele sale membre?
- Panelul 4 – În căutarea unui viitor mai bun în UE. Ce strategie ar trebui să adopte UE pentru a garanta un tratament demn al migranților din afara Uniunii?
- Panelul 5 – UE în lume. Cum poate UE, prin conducerea sa, să fie un actor mai responsabil în procesul de globalizare?
- Panelul 6 – Legea UE privind inteligența artificială. Plecând de la provocările sale, ce strategii ar putea fi implementate pentru a maximiza beneficiile AI?
- Panelul 7 – Moștenirea europeană. Cum poate UE, prin intermediul instituțiilor sale, să coordoneze eficient promovarea patrimoniului și să asigure accesul tuturor la cultură?
- Panelul 8 – Tratamentele viitorului. Ce abordare ar trebui să adopte UE în ceea ce privește sănătatea și, mai ales, progresele biomedicinei?
- Panelul 9 – Un loc pentru toată lumea. Cum pot instituțiile de învățământ superior să fie un loc al oportunităților pentru toți?
- Panelul 10 – UE de mâine. Cum poate UE să asigure o extindere sigură și bine ghidată în următorii ani?
- Panelul 11 – Abordarea euroscepticismului. Cum să construim o UE mai puternică și mai unită în fața creșterii euroscepticismului?
Întâlnirea va fi urmată de o serie de evenimente de diseminare ce vor aduce împreună părți interesate și factori de decizie. În cadrul acestor evenimente, studenții vor promova și vor pleda pentru politicile pe care le recomandă în fața a diverși actori guvernamentali, reprezentanți ai companiilor și ONG-urilor active în viața politică europeană. Participarea la eveniment este gratuită, cazarea și masa participanților fiind asigurate de organizatori.