Decan
Conf. univ. dr. Laura Mariana Sitaru
laura.sitaru@lls.unibuc.ro
Prodecan
Conf. univ. dr. Oana-Dana Balaș
oanadana.balas@lls.unibuc.ro
Prodecan
Lect. univ. dr. Alexandra Nicolaescu
alexandra.nicolaescu@lls.unibuc.ro
Prodecan
Conf. univ. dr. Daria Protopopescu
daria.protopopescu@lls.unibuc.ro
Prodecan
Prof. univ. dr. habil. Alina Tigău
alina.tigau@lls.unibuc.ro
Departamentul de Engleză
Conf. univ. dr. Dragoș Ivana – director de departament
dragos.ivana@lls.unibuc.ro
Departamentul de Filologie Rusă şi Slavă
Prof. univ. dr. Axinia Crasovschi – director de departament
axinia.crasovschi@lls.unibuc.ro
Departamentul de Hungarologie, Studii Iudaice şi Rromani
Lect. univ. dr. Ioana Bujor– director de departament
ioana.bujor@lls.unibuc.ro
Departamentul de Limbi Moderne
Lect. univ. dr. Raluca Andreescu – director de departament
raluca.andreescu@lls.unibuc.ro
Departamentul de Limba şi Literatura Franceză
Prof. univ. dr. Lidia Cotea – director de departament
lidia.cotea@lls.unibuc.ro
Departamentul de Limbi şi Literaturi Germanice
Conf. univ. dr. Ileana Maria Ratcu – director de departament
maria.ratcu@lls.unibuc.ro
Departamentul de Limbi şi Literaturi Orientale
Prof. univ. dr. Anca Focșeneanu – director de departament
anca.focseneanu@g.unibuc.ro
Departamentul de Limbi şi Literaturi Romanice, Clasice şi Neogreacă
Conf. univ. dr. Mihail Enăchescu – director de departament
mihail.enachescu@lls.unibuc.ro
Secretariat
Raluca Hassan -Secretar şef
decanat@lls.unibuc.ro
+4021–314.89.65
Site web
lls.unibuc.ro
Str. Edgar Quinet, nr. 5–7, sector 1, Bucureşti, 010017
Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, una dintre cele mai mari și mai importante facultăți din cadrul Universității din București, are o bogată tradiție în predarea limbilor și a literaturilor moderne și clasice.
Ultima jumătate de secol, până în zilele noastre, a înregistrat cea mai mare dezvoltare a predării și învățării limbilor străine la Universitatea din București, devenite o preocupare majoră în cadrul instituției și o condiție esențială de afirmare a tinerilor.
Un inventar al tuturor limbilor care s-au predat de-a lungul timpului la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine ajunge la numărul impresionant de 42 de limbi. Astăzi se predau în continuare peste 35 de limbi, dintre care neogreaca, turca, suedeza, catalana, bulgara, croata, slovena, rromani, armeana și macedoneana nu se regăsesc în portofoliul programelor de studiu de la alte facultăți din țară.
Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine pregăteşte specialişti în domeniile filologice care presupun studiul unei combinații între o limbă și literatură străină A și o limbă și literatură străină/ română/ latină B sau Filologie clasică (limba şi literatura latină – limba şi literatura elină). De asemenea, studenții se pot înscrie la programe din domeniul limbilor moderne aplicate (Traducere și interpretare, Limbi moderne aplicate).
Studenții pot urma cursuri atât din domeniul filologic, cât și al limbilor moderne aplicate.
Pe parcursul anilor, facultatea şi-a câştigat un bun renume nu numai pe plan intern, ci şi extern, dovadă numeroasele colaborări cu universităţi de prestigiu din străinătate (Anvers, Berlin, Viena, Paris, Bordeaux, Padova, Veneţia, Udine, Moscova, Madrid, Zaragoza, Gent, Antwerpen, Cracovia, Varşovia, Lisabona, Evora, Birmingham, Liverpool Hope, Ljubljana, Belgrad etc.), cu care se derulează programe şi acorduri ERASMUS, SOCRATES, CEEPUS, LEONARDO, precum şi prezenţa permanent, de peste două decenii, a numeroşi lectori străini prin acord cultural.
De parteneriatele ERASMUS+ profită în egală măsură atât studenții, cât și cadrele didactice ale facultății. Totodată, FLLS este implicată în foarte multe dintre inițiativele puse în practică în cadrul alianței universitare CIVIS, din care UB face parte (programe de blended learning, școli de vară, diverse programe de cooperare interuniversitară).
Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine şcolarizează studenţi pentru 4 programe de studii de licenţă distincte (filologie, studii culturale, traducere şi interpretare şi limbi moderne aplicate), 17 programe de master din domeniile Filologie și Studii culturale, 2 programe de master din domeniul Științelor educației (germană și franceză) organizate în colaborare cu Facultatea de Psihologie și Științele Educației și 2 școli doctorale.
Mai multe informaţii despre admiterea din acest an pot fi accesate aici.
Oportunitățile de carieră pentru absolvenți sunt diverse: profesori în învățământul preuniversitar și universitar, cercetători, redactori în edituri și în presa scrisă, realizatori în domeniul audio-vizual, traducători și terminologi, interpreți de conferință, specialiști angajați în diverse domenii de activitate precum resursele umane sau relațiile publice etc.