Decan
Prof. univ. dr. Oana Fotache Dubălaru
oanaanca.dubalaru@g.unibuc.ro
Audiențele se programează la adresa: decanat@litere.unibuc.ro
Prodecan
Lect. univ. dr. Robert Coravu
robert.coravu@litere.unibuc.ro
Prodecan
Asist. univ. dr. Laura Dumitrescu
laura.dumitrescu@litere.unibuc.ro
Prodecan
Conf. univ. dr. Alexandru Nicolae
alexandru.nicolae@unibuc.ro
Prodecan
Asist. univ. dr. Constantin Emil Bucur
emil.bucur@litere.unibuc.ro
Departamentul de Studii Literare
Prof. univ. dr. Mircea Vasilescu – director de departament
mircea.vasilescu@litere.unibuc.ro
Departamentul de Lingvistică
Lect. univ. dr. Monica Vasileanu – director de departament (interimar)
monica.vasileanu@litere.unibuc.ro
Departamentul de Științe ale Comunicării
Conf. univ. dr. Silvia Alina Barutcieff – director de departament
silvia.barutcieff@litere.unibuc.ro
Departamentul de Studii Culturale
Prof. univ. dr. Andrei Şiperco – director de departament
andrei.siperco@litere.unibuc.ro
Departamentul de Științe Administrative
Prof. univ. dr. Oana Iucu – director de departament
oana.iucu@unibuc.ro
Facultatea de Litere dezvoltă programe de studii încadrate în domeniile fundamentale: științe umaniste și arte, științe ale comunicării și științe administrative.
În prezent, facultatea are cinci departamente și două școli doctorale. Cele 7 programe de studii de licență, 13 de masterat și 2 de doctorat, oferă o gamă foarte diversă de direcții teoretice și de analiză.
În Facultatea de Litere se studiază, la nivel de teorie, la nivel de analiză și interpretare și la nivel istoric: fenomenele literare și lingvistice; fenomenele artistice și culturale; spațiul public și discursul public; comunicarea instituțională și culturală; sistemele de info-documentare; sistemele de organizare și stocarea informației în lumea contemporană. Facultatea de Litere a reprezentat, în toată istoria sa, un etalon științific al societății românești, numărând printre profesorii săi personalități culturale marcante. Această tradiție, a unui corp profesoral de elită, continuă și astăzi, ceea ce conferă Literelor bucureștene prestanță academică și vizibilitate internațională.
Facultatea de Litere participă la o suită de proiecte și programe comune cu: institute ale Academiei Române; marile universități din ţară şi din străinătate; biblioteci, depozite de carte și arhive; muzee; galerii de artă; teatre; centre culturale; asociații și uniuni profesionale. Relaţiile sale de colaborare și parteneriatele cu mediul public și privat se desfășoară atât în plan regional şi național, cât și în plan internațional. Facultatea de Litere are, de asemenea, reprezentanți la lectoratele române de la Pisa, Calabria, Heidelberg, Salamanca, Bruxelles, Oxford, Tel Aviv și strânse legături cu specialiștii străini în studii românești și cu asociațiile de românistică din lume.
Sunt în desfășurare schimburi de studenți și de cadre didactice și acorduri pentru școli de vară cu instituții universitare din Europa și din Statele Unite ale Americii; sute de studenți străini beneficiază de cursuri și prelegeri susținute de membri ai corpului profesoral al facultății în cadrul anului pregătitor sau la Cursurile de Vară de Limbă Română, Cultură şi Civilizaţie Românească, ajunse la a 56-a ediție.
Participările anuale la colocviile naționale și internaționale și publicațiile științifice cu caracter cultural sunt numeroase, ceea ce plasează Facultatea de Litere în topul instituțiilor universitare din România.
Absolvirea unui program de studii în cadrul Facultăţii de Litere conferă absolvenților posibilitatea angajării în următoarele domenii de activitate: educație (învățământ de toate gradele), mass media culturale (redactori, atașați de presă, referenți de specialitate), edituri și redacții, instituții culturale (funcționari culturali, organizatori de evenimente, manageri culturali, traducători etc.), institute de cercetare, agenţii de relații publice și de publicitate (specialiști în comunicare, PR, marketing, publicitate), biblioteci, centre de informare și documentare, structuri și sisteme infodocumentare (experți în transferul de informații, referenți de specialitate, bibliotecari cu studii superioare, documentariști), instituții culturale (istorici şi critici de teatru, de film, de arte vizuale, muzeografi şi documentarişti), administraţie (locală, centrală şi în companii private).