Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”

Decan
Prof. univ. dr. Ioan Moldoveanu
molioan@yahoo.com

Prodecan
Pr. prof. univ. dr. Constantin Preda
costinpreda@yahoo.com

Prodecan
Pr. prof. dr. Vasile Răducă
raducavasile@yahoo.com

Departamentul De Teologie Istorică, Biblică Și Filologie
Pr. Lect. univ. dr. Marian Vild – director de departament
marianvild@yahoo.de

Departamentul De Teologie Sistematică, Practică Şi Artă Sacră
Pr. Conf. univ. dr. Nicuşor Beldiman – director de departament
prnbeldiman@gmail.com

Secretariat
Ion Lazăr – Secretar șef
contact@ftoub.ro
+4021–335.61.17

Site web
ftoub.ro

Adresă
Str. Sf. Ecaterina, nr. 2, sector 4, Bucureşti, 040155

Deschiderea oficială a Facultății de Teologie a avut loc la data de 12 noiembrie 1881, însă abia în anul 1890 Legea privind Facultatea de Teologie din București, publicată în Monitorul Oficial, nr. 74, din ziua de marți 3 / 15 iulie 1890, recunoaște înființarea acestei instituții.

Noua situație politică de după 1948 i-a schimbat cadrul juridic, fiind reanexată Universității abia în anul universitar 1991-1992. Protocolul încheiat între Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei, Secretariatul de Stat pentru Culte şi Patriarhia Română, privind includerea învăţământului teologic superior în cadrul Universităţilor de Stat, la data de 30-31 mai 1991, prevedea la Art. 2 că: „Institutele Teologice de grad Universitar din Bucureşti, Sibiu şi Iaşi devin Facultăţi de Teologie în cadrul Universităţilor de Stat din oraşele respective, începând cu anul universitar 1991-1992″.

Protocolul preciza că cifra de școlarizare va fi stabilită pentru Specializarea Teologie Pastorală de către Patriarhia Română, iar pentru dubla specializare de către Patriarhie și Instituția de Învățământ superior.

De asemenea, se stipula:

Participarea studenților teologi la programul liturgic fixat de Biserică pentru Facultățile de Teologie rămâne o componentă indispensabilă a programului de formare teologică și deci, obligatorie.

În prezent, studiile de licenţă sunt organizate pe un singur domeniu, acela al Teologiei Ortodoxe, cu patru specializări: Teologie Ortodoxă Pastorală (4 ani), Teologie Ortodoxă Didactică (3 ani), Teologie Ortodoxă Asistenţă Socială (3 ani), Artă Sacră (3 ani).

De asemenea, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” organizează studii universitare de master (2 ani) şi studii universitare de doctorat (3 ani).

Astăzi, Facultatea de Teologie Ortodoxă funcționează în cadrul Universității din București și se află sub o dublă coordonare: a Bisericii Ortodoxe Române și a Ministerului Educației Naţionale. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în calitate de Arhiepiscop al Bucureștilor, conduce din punct de vedere bisericesc Facultatea de Teologie Ortodoxă. Structura de conducere, precum și cadrele didactice, funcționează cu binecuvântarea Preafericirii Sale.

Personalul care asigură buna desfăşurare a activităților didactice este format din cadre didactice titulare – profesori, conferenţiari, lectori şi asistenţi, cu experienţa necesară derulării unui proces optim de învăţământ şi de cercetare ştiinţifică, recunoscute pe plan naţional şi internațional.

Cei mai buni absolvenți pot ocupa prin concurs posturi de asistent în învățământul superior. Absolvenții specializării Teologie Ortodoxă Pastorală pot fi hirotoniți ca preoți pentru parohii sau pentru capele (în spitale, azile, unități militare, penitenciare) sau se pot axa pe cercetare. Absolvenții specializării de Teologie Ortodoxă Didactică se pot titulariza ca profesori de religie în învățământul preuniversitar.

Absolvenții specializării Teologie Socială pot profesa ca asistenți sociali pe lângă parohii, protopopiate și centre eparhiale, azile, fundații, centre de ocrotire a minorilor etc., aflate sub patronajul Bisericii și al unor diverse asociații.
Absolvenții specializării Teologie Artă Sacră pot deveni pictori bisericești, restauratori de biserici sau de pictură bisericească.

ACTUALITATE

GALERIE FOTO

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.