Geografia turismului, ID
Facultatea de Geografie

Activitățile didactice se vor desfășura conform tehnologiei ID (activități didactice directe / întâlniri față în față o dată pe lună cu profesorii tutori – obligatorii; activități didactice la distanță – prin intermediul platformei de eLearning și/sau prin alte mijloace de comunicare bidirecțională; suporturi / materiale didactice în format electronic).
Conținutul planului de învățământ realizat pentru acest program de conversie profesională vizează atât competențe de specialitate prin disciplinele fundamentale și aplicative (inclusiv instruire asistată de calculator), discipline opționale de specialitate, cât și competențe didactice prin discipline didactice obligatorii și opționale și practică pedagogică de specialitate.
Finalizarea studiilor prin promovarea examenului de absolvire a programului de conversie profesională conferă dreptul la obținerea unei diplome de conversie profesională, la nivel postuniversitar, și dreptul de a profesa în noua specializare absolvită.
Competenţele de specialitate vizate sunt:
- Cunoașterea și utilizarea adecvată a noțiunilor specifice Geografiei
- Cunoașterea și înțelegerea problemelor fundamentale din domeniul Geografiei
- Explicarea și interpretarea unor procese naturale și rezultatele acestora
- Realizarea unor conexiuni între componentele mediului natural și societate
- Formarea unor deprinderi de bază privind lucrul cu hărțile topografice
- Aplicarea în practică a unor noțiuni și concepte teoretice
- Capacitatea de a utiliza tehnici computerizate în analizele geografice
Competenţele didactice vizate sunt:
- Proiectarea unui sistem adecvat de activități didactice în vederea dezvoltării cunoștințelor elevilor în sfera geografiei
- Utilizarea de strategii didactice diverse cu scopul de a capacita elevul în cadrul orelor de geografie
- Realizare de tipuri și probe de evaluare adecvate fiecărei etape a procesului de învățare
- Aplicarea unui sistem coerent de transferuri intra- și inter-disciplinar clasă-mediu extrașcolar / mediu înconjurător
- Formarea la elevi a unor atitudini pozitive față de mediul natural, resursele naturale și utilizarea lor și protejarea mediului înconjurător
Programul, desfășurat la nivel postuniversitar, se adresează cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, cu precădere celor titulare.
4 semestre, la finalizarea cărora absolvenții vor cumula 120 de credite transferabile (30 credite/semestru).
Program de conversie profesională Istorie (ID)
Facultatea de Istorie
Acest program de conversie profesională, organizat de Facultatea de Istorie, a debutat în anul universitar 2013-2014, în forma ID, cu o durată de 4 semestre, la finalizarea cărora absolvenții acumulează 120 de credite transferabile (30 credite/semestru).
Prin derularea acestui program se vizează acoperirea cu cadre didactice specializate a posturilor didactice vacante şi a celor greu ocupabile din anumite zone geografice ale ţării, de asemenea menţinerea în sistem şi / sau integrarea profesională a cadrelor didactice calificate şi cu experienţă care, prin formarea iniţială, predau discipline cu număr mai mic de ore în învăţământul preuniversitar şi care, prin dobândirea a încă unei specializări, pot să depăşească momentul critic al restrângerii de activitate, precum și stimularea cadrelor didactice pentru a participa la educaţia permanentă şi crearea unei culturi a învăţării pe tot parcursul vieţii prin motivarea dezvoltării personale şi profesionale.
Conținutul programului are la bază toate componentele educației la distanță, care, pe de o parte, presupune elemente specifice privind materialele de studiu care pun accent pe studiul individual, modul de distribuire a resurselor de învățare, iar, pe de altă parte, vizează asigurarea / facilitarea comunicării bidirecționale pe suport electronic (platformă eLearning) atât în cadrul procesului educativ propriu-zis (predare, învățare, îndrumare, dialog profesor-cursant, cursant-profesor, evaluare continuă, autoevaluare), cât și în acordarea serviciilor suport de organizare, consiliere și orientare, gestionare date, colectare feedback, monitorizarea tuturor factorilor implicați în program.

Conținutul planului de învățământ realizat pentru programul de conversie profesională vizează atât competențe de specialitate prin disciplinele fundamentale și aplicative (inclusiv instruire asistată de calculator), discipline opționale de specialitate, cât și competențe didactice prin discipline didactice obligatorii și opționale, practică pedagogică de specialitate.
Disciplinele obligatorii de specialitate (10 module) sunt următoarele: Antropologia relaţiilor de putere; Cultură, civilizaţie și expresii ale autorității în lumea antică; Stat, biserică și societate în Evul Mediu timpuriu (sec. V-XI); Bizanț, Occident și Islam în sec. XI-XV; Procesul de modernizare în spațiul instituțional și societal românesc (sec. XVIII-XIX); Procesul de modernizare în Europa (sec. XVII-XIX); Politică şi societate în secolul XX: cooperare şi conflict; Evoluții politice și societale în România sec XX; Istoria ideii și integrării europene; Ştiinţe auxiliare (geografie şi demografie istorică, numismatică şi arheologie).
Discipline opționale de specialitate (2 din 3 module): Istoria şi tradiţiile minorităţilor din România; Istoria artei şi a arhitecturii; Istoria relaţiilor internaţionale în secolele XIX-XX.
Discipline obligatorii didactice (2 module): Didactica arei curriculare Om şi societate; Didactica istoriei 1.
Discipline opționale didactice (1 din 2 module): Predarea istoriei şi educaţia civică; Educaţie nonformală, comunicare şi istorie.
Finalizarea studiilor prin promovarea examenului de absolvire a programului de conversie profesională conferă dreptul la obținerea unei diplome de conversie profesională, la nivel postuniversitar și dreptul de a profesa în noua specializare absolvită.
- Cunoașterea și utilizarea competentă a conceptelor fundamentale utilizate în descrierea fenomenelor istorice și în interpretarea acestora, trecută și prezentă;
- Cunoașterea și prezentarea elementelor relevante ale istoriei în dimensiunea sa cronologică și din punct de vedere tematic;
- Analiza critică a surselor primare utilizate în cercetarea istorică;
- Analiza critică a opiniilor, argumentelor și metodologiilor utilizate în cercetarea problematicii istorice;
- Proiectarea de demersuri de cercetare autonomă pornind de la tematică și bibliografie dată;
- Aplicarea metodelor de cercetare relevante la teme de istorie indicate
Programul, desfășurat la nivel postuniversitar, se adresează cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, cu precădere celor titulare.
2 ani, la finalizarea cărora absolvenții vor acumula 120 de credite transferabile (30 credite/semestru).
Mai multe informaţii cu privire la programul de conversie profesională regăsiţi pe pagina web a Facultăţii de Istorie, accesând următorul link.
Pedagogia învățământului primar și preșcolar
Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei

Vrei să dobândești o calificare complementară celei deja deținute? Acum ai ocazia! Devino profesor pentru învățământul primar și preșcolar și sporește-ți astfel oportunitățile de a te angaja în sistemul de învățământ!
Oportunitatea pentru grupul țintă este dată și de forma de dezvoltare și organizare a programului de formare continuă în acest domeniu, susținută prin intermediul strategiei învățământului deschis la distanță, reprezentând o premisă favorabilă pentru acoperirea cu personal calificat a unor debușee provocatoare pe piața forței de muncă.
Finalitățile programului sunt formulate în relaţie cu nevoile de profesionalizare identificate, cu rolurile şi competenţele specifice care definesc activitatea specialiştilor în științele educației pentru palierul învățământului primar și preșcolar, conform profilului de calificare de la nivel național. Mai mult, programul își propune o focalizare specială pe tema claselor dificile și a comunităților defavorizate, provocări actuale în educație, prin cursuri și teme specifice, precum: managementul claselor dificile, curriculum individualizat și personalizat, strategii de instruire diferențiate, individualizate, chiar personalizate, instruire remedială și educație interculturală.
Programul de studii asigură calificarea în domeniul pedagogiei învățământului primar și preșcolar, iar diploma conferă drepturile legale aferente (angajarea în învățământul primar și preșcolar cu statut de profesor calificat).
TIPUL INSTITUŢIEI:
- instituții de învățământ de stat și particulare: grădinițe, creșe, școli generale / colegii cu clasele I-IV, școli speciale;
- inspectorate școlare;
- ONG-uri / asociații care au ca obiect de activitate educația, ocrotirea și asistența copiilor;
- after-school;
- structuri instituționale de protecție, asistență, ocrotire a minorilor organizate la nivel guvernamental, județean, local;
- instituții al căror obiect de activitate vizează petrecerea timpului liber al copiilor; cluburi, centre pentru vacanță.
FUNCȚII ÎNDEPLINITE ÎN CADRUL ACESTOR INSTITUȚII
Ocupaţii posibile:
Profesor pentru învăţământul preşcolar / Profesor pentru învăţământul primar / Asistent de cercetare în pedagogie / Consilier învăţământ / Expert învăţământ / Inspector învăţământ / Referent de specialitate în învăţământ / Mentor COR / Consilier şcolar
Propuneri:
Profesor itinerant pentru învăţământul primar şi preşcolar, Profesor de sprijin pentru învăţământul primar şi preşcolar, Profesor documentarist, Profesor pentru învăţământul primar în şcolile speciale, Profesor metodist al CCD, Director / manager al instituţiilor de învăţământ preuniversitar, Consultant pentru programe de educație timpurie.
Acest program de conversie, prin învățământ la distanță, dezvoltat în dublă specializare, este răspunsul pe care îl cauți din punct de vedere profesional, iar la nivel social reprezintă o soluție la provocările din ultima perioadă privind creșterea, dezvoltarea și educația copilului de vârstă mică.
Programul de conversie propus se va desfășura în forma ID și va avea o durată de 2 ani.
Mai multe informaţii cu privire la programul de conversie profesională regăsiţi pe pagina web a Facultăţii de Psihologie și Științele Educației, aici.