Expert dezvoltare durabilă
Facultatea de Administrație și Afaceri
Necesitatea de a crea un astfel de program de formare este fundamentată de provocările și problemele complexe cu care se confruntă societatea actuală. În contextul adoptării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) propuse de Organizația Națiunilor Unite prin Agenda 2030, s-a creat un cadru coerent privind direcțiile de acțiune necesare la toate nivelurile de intervenție economică, socială și de mediu și a rezultat necesitatea dezvoltării resursei umane capabile să gestioneze activitățile specifice. Un astfel de program de formare răspunde acestei nevoi prin pregătirea experților capabili să implementeze și să monitorizeze inițiativele de dezvoltare durabilă, oferind astfel suportul adecvat pentru politicile publice locale și naționale. La nivelul Universității din București există expertiza necesară dezvoltării unui astfel de program de formare, caracterizat prin interdisciplinaritatea cerințelor sale și complexitatea problemelor ce trebuie abordate (de mediu, economice, sociale etc).
Obiectivele programului de formare profesională postuniversitară pentru Expert în Dezvoltare Durabilă sunt concepute pentru a asigura dobândirea unor competențe profesionale esențiale și rezultate ale învățării care să permită fiecărui participant să devină specialist în domeniul dezvoltării durabile și să facă față provocărilor complexe specifice activităților specifice acestei problematici. Astfel, se vizează formarea unor specialiști competenți în vederea implementării politicilor de dezvoltare durabilă la nivelul administrației publice din România (și nu numai).
În mod concret, se urmărește formarea următoarelor competențe specifice și obținerea următoarelor rezultate ale învățării pentru absolvenții acestui curs, care vor fi capabili :
- Analizează datele referitoare la protecția mediului: Participanții vor putea colecta, prelucra și interpreta datele referitoare la protecția mediului, contribuind astfel la dezvoltarea de soluții sustenabile.
- Analizează nevoile comunității: Participanții vor putea evalua nevoile comunităților locale pentru a propune intervenții și politici corespunzătoare de dezvoltare durabilă.
- Analizează progresele realizate în direcția îndeplinirii obiectivului: Participanții vor putea monitoriza și evalua progresul în direcția atingerii obiectivelor de dezvoltare durabilă, utilizând indicatori relevanți și metode de cercetare corespunzătoare.
- Analizează tendințe economice: Participanții vor putea evalua și interpreta date economice și înțelege impactul acestora asupra dezvoltării durabile.
- Desfășoară activități de cercetare strategică referitoare la dimensiunea economică a dezvoltării durabile: Participanții vor putea desfășura cercetări în domeniul economic, social și de mediu, pentru a identifica tendințe și a dezvolta strategii de dezvoltare durabilă.
- Desfășoară activități de cercetare strategică în ceea ce privește pilonul social al dezvoltării durabile: Participanții vor putea desfășura cercetări în domeniul social, pentru a identifica tendințe și a dezvolta strategii de dezvoltare durabilă.
- Desfășoară activități de cercetare strategică în ceea ce privește pilonul de mediu al dezvoltării durabile: Participanții vor putea desfășura cercetări în domeniul mediului, pentru a identifica tendințe și a dezvolta strategii de dezvoltare durabilă.
- Dezvoltă rețele profesionale: Participanții vor putea stabili colaborări cu diversele părți interesate de politici și acțiuni privind dezvoltarea durabilă, inclusiv instituții publice (locale sau centrale), sectorul privat, organizații non-guvernamentale și în general, membrii comunităților în care aceștia acționează, în vederea implicării acestora în acțiuni specifice dezvoltării durabile.
- Elaborează politici: Participanții vor putea contribui la elaborarea și implementarea politicilor publice, la nivel local și/ sau national, care promovează dezvoltarea durabilă, având în vedere dimensiunile economice, sociale și de mediu.
- Evaluează factorii de risc în legătură cu pilonul economic al dezvoltării durabile: Participanții vor fi capabili să evalueze factorii de risc asupra economiei, propunând măsuri de atenuare a acestora, în conformitate cu cele mai bune practici și recomandări în domeniu.
- Evaluează factorii de risc în legătură cu pilonul social al dezvoltării durabile: Participanții vor fi capabili să evalueze factorii de risc asupra societății, propunând măsuri de atenuare a acestora, în conformitate cu cele mai bune practici și recomandări în domeniu.
- Evaluează factorii de risc în legătură cu pilonul de mediu al dezvoltării durabile:Participanții vor fi capabili să evalueze factorii de risc asupra mediului, propunând măsuri de atenuare a acestora, în conformitate cu cele mai bune practici și recomandări în domeniu.
- Evaluează impactul de mediu: Participanții vor putea analiza și determina efectele unor activități asupra mediului.
- Gestionează implementarea politicii guvernamentale în domeniul mediului: Participanții vor putea coordona implementarea politicilor guvernamentale în domeniul mediului.
- Gestionează implementarea politicii guvernamentale conexă pilonului economic al dezvoltării durabile: Participanții vor putea coordona implementarea politicilor guvernamentale conexe pilonului economic al dezvoltării durabile.
- Gestionează implementarea politicii guvernamentale în domeniul social: Participanții vor putea coordona implementarea politicilor guvernamentale în domeniul social.
- Oferă consiliere în ceea ce privește acte legislative: Participanții vor putea furniza recomandări și indicații referitoare la acte legislative relevante pentru dezvoltarea durabilă.
- Oferă consiliere în ceea ce privește dezvoltarea economică durabilă: Participanții vor putea furniza recomandări și indicații referitoare la dezvoltarea economică durabilă.
- Oferă consiliere în ceea ce privește politica de afaceri externe: Participanții vor putea furniza recomandări în ceea ce privește politica de afaceri externe pe teme relevante pentru dezvoltarea durabilă.
- Oferă consiliere în ceea ce privește respectarea politicii guvernamentale: Participanții vor putea furniza recomandări în ceea ce privește respectarea politicii guvernamentale pe subiecte relevante pentru dezvoltarea durabilă.
- Prezintă rapoarte în legătură cu pilonul economic al dezvoltării durabile: Participanții vor putea elabora și prezenta rapoarte privind pilonul economic al dezvoltării durabile.
- Prezintă rapoarte referitoare la dimensiunea socială a dezvoltării durabile: Participanții vor putea elabora și prezenta rapoarte privind pilonul social al dezvoltării durabile.
- Prezintă rapoarte: Participanții vor putea elabora și prezenta rapoarte privind subiecte relevante pentru dezvoltarea durabilă.
- Promovează conștientizarea problemelor legate de mediu: Participanții vor putea propune și implementa activități de conștientizare și educare a publicului larg cu privire la importanța dezvoltării durabile, a protecției mediului și a combaterii schimbărilor climatice.
- Propune strategii de îmbunătățire: Participanții vor putea propune soluții pentru a combate problemele complexe asociate cu schimbările climatice și dezvoltarea durabilă, care să fie fezabile și în concordanță cu nevoile comunității în care activează.
- Realizează planificarea de resurse în legătură cu pilonul economic al dezvoltării durabile: Participanții vor putea efectua planificarea resurselor legate de pilonul economic al dezvoltării durabile.
- Realizează planificarea de resurse în legătură cu dimensiunea socială a dezvoltării durabile: Participanții vor putea efectua planificarea resurselor legate de pilonul social al dezvoltării durabile.
- Realizează planificarea de resurse în legătură cu dimensiunea de mediu a dezvoltării durabile: Participanții vor putea efectua planificarea resurselor legate de pilonul de mediu al dezvoltării durabile.
- Relaționează cu agențiile guvernamentale: Participanții vor putea colabora și comunica cu agențiile guvernamentale pe subiecte specifice dezvoltării durabile.
- Stabilește contacte cu comunități și autorități locale: Participanții vor putea iniția și menține relații cu comunitățile și autoritățile locale pentru activități specifice dezvoltării durabile.
- Stabilește contacte cu funcționari guvernamentali: Participanții vor putea iniția și menține relații cu funcționarii guvernamentali pentru activități specifice dezvoltării durabile.
- Verifică respectarea politicii guvernamentale corelată cu dimensiunea economică a dezvoltării durabile: Participanții vor putea verifica respectarea politicii guvernamentale în ceea ce privește dimensiunea economică a dezvoltării durabile.
- Verifică respectarea politicii guvernamentale corelată cu dimensiunea socială a dezvoltării durabile: Participanții vor putea verifica respectarea politicii guvernamentale în ceea ce privește dimensiunea socială a dezvoltării durabile.
- Verifică respectarea politicii guvernamentale corelată cu dimensiunea de mediu a dezvoltării durabile: Participanții vor putea verifica respectarea politicii guvernamentale în ceea ce privește dimensiunea de mediu a dezvoltării durabile.
Durata de pregătire pentru realizarea obiectivelor propuse este de 192 de ore, distribuite astfel: activitate didactică: 192 de ore potrivit standardului ocupațional, dintre care 72 de ore de teorie și 120 de ore de practică;
Cursul se va derula în sistem „blended learning”, alternând activ față în față cu cele online.
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Expert dezvoltare durabilă regăsiţi pe pagina web a Facultății de Administrație și Afaceri accesând acest link.
Navigator de pacienți
Facultatea de Biologie
Conform standardului ocupațional pentru “Navigator de pacienți” (cod COR 226922), scopul unui program de navigare de pacienți este de a crește rata de succes în investigarea, diagnosticarea corectă și găsirea tratamentului cel mai potrivit pentru fiecare pacient prin eliminarea barierelor de tip financiar, de comunicare (cauzată de înțelegerea termenilor medicali, de diferențele de cultură, etc), piedici din sistemul medical (programări ratate, rezultate pierdute etc), de natură psihologică (teama, pierderea încrederii în sine), sau de alt tip. Navigatorul este persoana de legătură între medicul curant și pacient, împreună formând o echipă, al cărei scop este vindecarea, sau, atunci când nu mai este posibil, prelungirea vieții sau ameliorarea stării pacientului. Navigatorul este cel care îi poate explica pacientului, pe înțelesul lui, rezultate ale analizelor, variante de tratament, posibile efecte negative ale fiecărei opțiuni, etapele tratamentului, periodicitatea curelor. Aceste detalii, împreună cu susținerea și încurajarea pe perioada tratamentului, sunt de cele mai multe ori cheia succesului în obținerea recuperării totale și integrarea pacientului în viața de zi cu zi.
Competențele profesionale dobândite de cursanții programului de navigare de pacienți sunt:
- Rolul navigatorului de pacienți în contextul statisticilor medicale la nivel național.
- Utilizarea terminologiei de specialitate privind bolile cronice rare hematologice și oncologice.
- Colaborarea cu personalul medical.
- Analizarea rezultatelor investigațiilor specifice fiecărui tip de boală.
- Analizarea cazurilor medicale în vederea asigurării unei priviri complexe de ansamblu asupra situațiilor medicale ale pacientului.
- Comunicarea și inter relaționarea cu pacientul și aparținătorii.
- Drepturile pacienților în contextul diagnosticului primit.
- Aplicarea instrumentelor de autoreglare și menținere a stării de echilibru emoțional.
Ca urmare a parcurgerii unui program de studii de navigator de pacienți, cursanții vor putea desfășura următoarele activități specifice ocupației de navigator de pacienți:
- Crearea și menținerea unei bune relații cu medicul curant pentru o bună cunoaștere și înțelegere a cazului medical.
- Analizarea cazului medical ținând cont de istoricul medical (al pacientului și cel familial), interpretarea rezultatelor investigațiilor și orice alte aspecte ce pot influența stabilirea corectă a diagnosticului și stabilirea tratamentului.
- Explicarea rezultatelor analizelor pe înțelesul pacientului și sau aparținătorilor.
- Explicarea diagnosticului stabilit de medicul curant pe înțelesul pacientului și sau aparținătorilor.
- Explicarea etapelor tratamentului stabilit de medic.
- Explicarea efectelor tratamentului și consiliere pentru depășirea posibilelor efecte negative ale chimioterapiei și sau radioterapiei.
- Susținerea încurajarea și consilierea pacientului pe perioada investigațiilor și a tratamentului.
- Facilitarea accesului la diverse tipuri de investigații (second opinion, investigații, imagistice etc)
Număr de ore de predare: 60 ore teorie și 120 de ore de practică = 180 de ore (15 ECTS)
Durata studiilor: 9 săptămâni
Evaluare finală: examen scris 2h (1 ECTS)
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Navigator de pacienți regăsiţi pe pagina web a Facultății de Biologie accesând acest link.
Radioprotecție, igiena radiațiilor și protecția mediului
Facultatea de Fizică
Specialiștii în igiena radiațiilor și cei în protecția mediului sunt membri ai unor echipe multidisciplinare – medici, fizicieni, radiochimiști, biologi, meteorologi, informaticieni, ingineri și alți profesioniști din domeniul sanitar și protecției mediului – care lucrează împreună într-un domeniu complex pentru a furniza servicii de medicină preventivă în domeniul sănătății umane în raport cu mediul precdum și de evaluare a impactului activităților umane asupra mediului înconjurător. Prin urmare, specialiștii în igiena radiațiilor și protecția mediului trebuie să fie capabili să participe la activități deosebit de complexe, care includ protecția și controlul expunerii medicale a pacienților, controlul expunerii profesionale la radiații ionizante, controlul contaminării mediului și alimentelor, controlul expunerii populației la radiații ionizante, controlul impactului obiectivelor nucleare și radiologice asupra mediulu și sănătății și altele. De asemenea, specialiștii din laboratoarele de igiena radiațiilor și din agențiile de protecția mediului au responsabilități specifice în caz de accident nuclear sau radiologic.
Pornind de la această misiune, programul postuniversitar Radioprotecție, igiena radiațiilor și protecția mediului, este destinat pregătirii continue a personalului din domeniile igiena radiațiilor și protecția mediuluil și vizează asigurarea competențelor complexe necesare personalului de specialitate în domeniul igienei radiațiilor și protecției mediului.
Competențele de specialitate dobândite de absolvenți rezultă din următorele obiective ale programului:
- Formarea profesională a specialiștilor în igiena radiațiilor și protecția mediului – fizicieni, chimiști .
- Perfecționarea în domeniile igiena radiațiilor și radioactivitatea mediului.
- Acordarea de diplome și certificate de studii corespunzătoare.
- Dezvoltarea abilităților de cercetare și expertiză în domeniul igienei radiațiilor și radioactivității mediului.
- Cooperarea cu specialiști/experți în domeniu, pentru dezvoltarea unui învățământ modern și eficient.
Cursul postuniversitar propus se va adresa, cu precădere, absolvenților Facultăților de Fizică, Științe Aplicate (Inginerie Fizică) și Chimie care activează în domeniile igienei radiațiilor și radioactivității mediului.
Obiectivele programului postuniversitar Radioprotecție, igiena radiațiilor și protecția mediului sunt exprimate în competențe profesionale și rezultate ale învățării, care vor fi dobândite de participanți la finalul programului.
Competențele generale dobândite de absolvenții programului postuniversitar Radioprotecție, igiena radiațiilor și protecția mediului sunt următoarele:
- Capacitatea de a lucra eficient în echipă, într-un mediu complex, cu alți lucrători profesioniști din domeniul igienei radiațiilor, protecției mediului și domenii conexe (meteorologie, hidrologie, inginerie nucleară).
- Cunoașterea și înțelegerea în mod corespunzător a principiile de fizică ce stau la baza programelor de protecție radiologică din domeniile acoperite.
- Capacitatea de a se dezvolta programe de protecție împotriva radiațiilor în situații complexe
- Capacitatea de a înțelege și de a aplica metode matematice și fizice și de a implementa și optimiza metode de măsurare și tehnologii specifice necesare unui specialist în igiena radiațiilor și radioactivitatea mediului;
- Capacitatea de a concepe și de a finaliza proiecte de cercetare independente și multidisciplinare;
- Capacitatea de a prelua, gestiona și utiliza informații pentru a rezolva probleme relevante pentru pentru punerea în aplicare a planurilor și operațiunilor necesare în caz de intervenție în situație de urgență.
Competențele profesionale specifice dobândite de absolvenții programului postuniversitar Radioprotecție, igiena radiațiilor și protecția mediului sunt următoarele rezultate:
- Capacitatea de a-și însuși conceptele fundamentale ale dozimetriei, mărimilei caracteristice surselor și câmpului de radiații și de a descrie și cuantifca transferul de energie către substanță : prin noțiunile de doză absorbită și kerma.
- Capacitatea de a defini mărimile fizice specifice radioprotecției, doza echivalentă, doza organ și doza efectivă.
- Capacitatea de a evalua expunerea internă la radiații și de a calcula angajamentul de doză și doza angajată
- Capacitatea de a defini și măsura mărimile operaționale specifce radioprotecției: doza echivalentă individuală și doza echivalentă ambientală precum și de a defini și aplica limitările de doze în conformitate cu standardele și legislația în vigoare
- Capacitatea de a calcula ecranele de protecție necesare în situații și aplicații diverse.
- Capacitatea de a evalua riscul implicat de expunerea la radiațiile ionizante și de a decide măsurile necesare limitării expunerii populației și expusului profesional.
- Capacitatea de a evalua impactul operării unui obiectiv nuclear sau radiologic asupra mediului și populației
- Capacitatea de a evalua și propune programe de monitorizare a factorilor de mediu și a alimentelor pentru limitarea expunerii populației și contaminării mediului.
- Capacitatea de a etalona și utiliza sistemele radiometrice și spectrometrice specifice activității desfășurate
- Capacitatea de a aplica proceduri specifice de intervenție în caz de accident nuclear sau radiologic.
- Capacitatea de a evalua corect situațiile supuse autorizărilor specifice și de a impune măsurile legale specifice fiecărei situații de potențială expunere la radiațiile ionizante.
Atingerea obiectivelor declarate prin Programul postuniversitar Radioprotecție, igiena radiațiilor și protecția mediului vizează următoarele rezultate ale învățării:
- Să dezvolte abilități experimentale, de modelare și de rezolvare de probleme practice în domeniul dozimetriei.
- Să stabilească principalele acțiuni menite să reducă riscul iradierii accidentale în cazul utilizării de echipamente spectrometrice și radiometrice.
- Să dobândească cunoștințele necesare pentru implementarea și adaptarea măsurilor de radioprotecție și de protectia mediului, asigurând conformitatea cu normele și standardele de siguranță în vigoare.
- Să cunoască metodologiile de evaluare și implementare a strategiilor de optimizare și limitare a expunerii la radiație.
- Să aibă experiență practică în utilizarea sistemelor de detecție, inclusiv tipuri de detectori și metodele de determinare a concentratiilor de activitate.
- Să aibă capacitatea de a decela între efectele radiațiilor asupra materiei vii și sa poata lua masurile necesare pentru limitarea lor.
- Să fie familiarizați cu aplicarea principiilor de justificare și optimizare a practicilor care impun utilizarea radiatiilor ionizante.
- Să își însușească cunoștințele necesare pentru gestionarea eficientă a situațiilor de urgență radiologică și nucleara și aplicarea strategiilor adecvate de prevenție.
Programul postuniversitar Radioprotecție, igiena radiațiilor și protecția mediului urmărește dezvoltarea următoarelor calități profesionale ale absolvenților:
- Practicarea unui comportament etic, responsabil, fiabil și de încredere în toate aspectele vieții profesionale, precum și un angajament față de profesie și societate;
- Manifestarea onestității și integrității în toate interacțiunile cu colegii, subiecții de cercetare și alte persoane cu care pot poate interacționa în viața profesională;
- Manifestarea profesionalismului, în conformitate cu normele aplicabile în materie de sănătate a populației în raport cu mediul și de protecție a mediului înconjurător;
- Respectarea reglementărilor și cerințelor aplicabile privind sănătatea și siguranța proprie și a celorlalți
Programul postuniversitar Radioprotecție, igiena radiațiilor și protecția mediului a fost elaborate ca urmare a necesității reale de pregătire a specialiștilor în domeniul igienei radiațiilor și protecției mediului. Prin această formă de pregătire se va asigura un formarea specialiștilor cu o pregătire superioară în domeniile amintite, în condițiile în care ambele domenii amintite duc lipsă de specialiști.
Pentru a asigura realizarea obiectivelor propuse și pentru dobândirea competențelor generale și specific, programul postuniversitar Radioprotecție, igiena radiațiilor și protecția mediului este structurat pe 2 module, având durată totală de pregătire de 74 ore și 7 credite de studii transferabile (ECTS), astfel:
- Modulul I – 32 ore de activitate didactică / testare a cunoștințelor, pentru care se pentru care se obțin 3 ECTS
- Modulul II – 32 ore de activitate didactică / testare a cunoștințelor, pentru care se pentru care se obțin 3 ECTS
Pregatirea examenului final si examen final – 1 ECTS
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Radioprotecție, igiena radiațiilor și protecția mediului regăsiţi pe pagina web a Facultății de Fizică accesând acest link.
Protecție radiologică în medicină nucleară și radioterapie: Abordări contemporane și implicații clinice
Facultatea de Fizică
Programul de formare destinat pregătirii continue a personalului din domeniul medical (medici, fizicieni, fizicieni medicali, chimiști, biochimiști, biologi, ingineri, tehnicieni, asistenți) vizează înțelegerea principiilor protecției radiologice, desfășurându-se ca o călătorie academică prin meandrele fizicii și ingineriei, biologiei și medicinii. Cursanții sunt introduși într-un univers unde radiațiile ionizante nu sunt doar entități fizice, ci și elemente cu impact biologic semnificativ. Explorăm natura și originea radiațiilor, abordând modul în care acestea interacționează cu materia vie.
Se pune accent pe legile fundamentale ale fizicii nucleare, înțelegând cum radiațiile pot fi atât instrumente valoroase în diagnostic și terapie, cât și surse cu potențial risc. Programul de formare include și o analiză a legislației internaționale și a standardelor de siguranță, evidențiind importanța unei abordări etice și responsabile în utilizarea radiațiilor ionizante.
Programul de formare destinat pregătirii continue a personalului din domeniul medical (medici, fizicieni, fizicieni medicali, chimiști, biochimiști, biologi, ingineri, tehnicieni, asistenți) vizează înțelegerea principiilor protecției radiologice, desfășurându-se ca o călătorie academică prin meandrele fizicii și ingineriei, biologiei și medicinii. Cursanții sunt introduși într-un univers unde radiațiile ionizante nu sunt doar entități fizice, ci și elemente cu impact biologic semnificativ. Explorăm natura și originea radiațiilor, abordând modul în care acestea interacționează cu materia vie.
Se pune accent pe legile fundamentale ale fizicii nucleare, înțelegând cum radiațiile pot fi atât instrumente valoroase în diagnostic și terapie, cât și surse cu potențial risc. Programul de formare include și o analiză a legislației internaționale și a standardelor de siguranță, evidențiind importanța unei abordări etice și responsabile în utilizarea radiațiilor ionizante.
O componentă esențială a programului este aplicarea practică a acestor cunoștințe. Cursanții învață să evalueze riscurile și beneficiile asociate utilizării radiațiilor în diferite contexte medicale, de la diagnosticare la tratament. Prin acest proces, ei devin nu doar specialiști în protecția radiologică, ci și ambasadori ai unei practici sigure și eficiente în medicina nucleară și radioterapie.
Acest program postuniversitar, dedicat medicinii nucleare și radioterapiei, urmărește să aducă în prim-plan aplicabilitatea directă a principiilor fundamentale ale protecției radiologice și nu numai. Cursanțíi sunt introduși în lumea imagisticii nucleară, unde vor explora evoluția tehnologiilor imagistice și rolul esențial al investigațiilor metabolice și funcționale în contextul actual. Cursul pune accent pe înțelegerea tehnicilor de diagnostic și terapie radionuclidică, caracterul dual al acestora a condus la emergența conceptului de theranostics în evoluția tratamentului personalizat, evidențiind importanța radiotrasorilor în medicina nucleară, precum și sensibilitatea și specificitatea acestora, subliniind rolul lor în diagnosticarea și tratarea diferitelor patologii.
Aspectele tehnologice și procedurale ale imagisticii nucleare sunt, de asemenea, analizate detaliat. Tehnologiile SPECT-CT și PET-CT sunt examinate în profunzime, împreună cu principiile lor de funcționare și aplicabilitățile clinice. Aceste tehnici imagistice utilizează substanțe radiofarmaceutice specifice metabolismului fiecărui organ investigat. Se discută și aspecte practice ale procedurilor medicale, inclusiv ultimele noutăți din ghidurile Europene, în special a celei mai uzuale investigații imagistice PET-CT cu 18F-FDG, abordând selecția și pregătirea pacienților, precum și corelarea datelor medicale cu integrarea acestora în contextul personalizat al pacientului. Programul acoperă, de asemenea, asigurarea calității (modul de calibrare a celor 2 aparate) și evaluarea statistică în medicina nucleară, concentrându-se și pe calibrarea aparaturii, evaluarea riscurilor și managementul acestora. Sunt investigate performanța sistemelor de imagistică și propagarea erorilor, pentru a asigura cele mai înalte standarde de precizie și siguranță. Prin seminarii interactive, participanții au oportunitatea de a discuta despre terapii radionuclidice și aplicațiile lor clinice, analizând cazuri reale și dezvoltând o înțelegere aplicată a medicinii nucleare. Acest program nu doar că îmbogățește cunoștințele teoretice, ci și cultivă competențe practice esențiale pentru profesioniștii din domeniul medicinei nucleare.
La secțiunea dedicată radioterapiei, accentul cade pe modul în care radiațiile ionizante sunt utilizate pentru tratamentul pacienților oncologici, evidențiind echilibrul delicat dintre aplicarea eficientă a acestuia și minimizarea efectelor secundare prin limitarea expunerii țesuturilor sănătoase. Programul debutează cu o prezentare cuprinzătoare a conceptelor fundamentale din radioterapie, punându-se accent pe realitățile prezente și perspectivele emergente. O componentă importantă este reprezentată de studiul dozimetriei specifice, focalizat pe teoriile cavității Bragg-Gray și Spencer-Attix, care sunt esențiale pentru înțelegerea implicațiilor practice asociate radioterapiei.
Programul acoperă, de asemenea, analiza detaliată a instalațiilor de radioterapie utilizate în practica clinică, precum acceleratoarele liniare medicale și instalațiile de brahiterapie. Se vor discuta principiile de funcționare, elementele constructive și utilizarea acestora, evidențiind avantajele și limitările fiecărei tehnologii. Acest aspect al cursului va oferi o perspectivă clară asupra modului în care echipamentele de radioterapie moderne funcționează și sunt utilizate în practica clinică.
Planificarea tratamentului și calculul dozei sunt elemente esențiale în radioterapie. Programul se apleacă și asupra sistemelor computerizate de planificare a tratamentului, examinând algoritmii de calcul și metodele de comisionare. Cursanții vor învăța despre diferitele tehnici de planificare și tratament, inclusiv 3DCRT, IMRT, VMAT, SRS și SBRT și vor explora principiile planificării directe și inverse. Un aspect practic deosebit de util în cadrul verificării comisionarii și în practica clinică, pus în evidență prin prezentarea principiilor de bază și exemplificări numerice, este calculul manual al dozei absorbite în cazuri clinice reale.
Controlul și asigurarea calității în radioterapie reprezintă un alt obiectiv important în programul cursului. Acest segment va aborda principii și metode pentru asigurarea și controlul calității, auditul dozimetric și radioprotecția specifică în radioterapie. De asemenea, participanții vor învăța despre dimensionarea ecranelor de radioprotecție și redactarea specificațiilor tehnice pentru echipamentele de radioterapie.
În cele din urmă, seminarul oferă o experiență hands-on, familiarizând cursanții cu sistemele de dozimetrie utilizate în radioterapie. Prin lucrul cu diferite tipuri de detectori și fantome, participanții vor dobândi competențe practice în dozimetria absolută și relativă. Vor înțelege procesele de determinare a dozei absorbite în condiții de referință, aspect esențial în calibrarea fasciculelor utile ale acceleratoarelor medicale.
Secțiunea de radiobiologie moleculară și celulară este o componentă distinctă și vitală a programului punându-se accent pe studiul detaliat al efectelor radiațiilor la nivelul celulelor și moleculelor. În cadrul acestui program postuniversitar, cursanții vor explora adâncimile radiobiologiei, de la temeiurile acestei științe până la aplicabilitatea sa în domeniul medical. Prima etapă a programului pune accent pe bazele radiobiologiei și pe efectele radiațiilor ionizante, acoperind aspecte precum radiochimia, efectele directe și indirecte ale radiațiilor ionizante, radiosensibilitatea și doza maximă admisă, precum și efectele de protecție și influența oxigenului.
Următorul segment al programului se concentrează pe studiul radiolizei și reacțiilor la nivel molecular. Aici, cursanții vor studia efectele radiațiilor ionizante asupra glucidelor, lipidelor, compușilor cu sulf, precum și radioliza soluțiilor apoase ale aminoacizilor și peptidelor, radioliza proteinelor și acizilor nucleici. Acest segment este crucial pentru înțelegerea impactului radiațiilor ionizante asupra celulelor și țesuturilor la cel mai fundamental nivel.
Segmentul final al programului abordează radiobiologia aplicată și răspunsul celular la radiațiile ionizante. Se discută despre modul în care celulele răspund la radiații, dinamica semnalizării celulare, răspunsul țesuturilor normale și tumorale la radioterapie, oferind o perspectivă holistică asupra efectelor radiațiilor ionizante în context clinic.
Un seminar aprofundat în radiobiologie și aplicații terapeutice completează programul. Acesta oferă o oportunitate pentru a studia mecanismele radiobiologice care controlează răspunsul la radioterapie, identificarea țintelor biologice, precum și elementele de radiobiologie relevante pentru terapia radionuclidică, cum ar fi selectarea radionuclizilor și vectorilor. Prin studii de caz și exemple, acest seminar aduce teoria în practică, demonstrând aplicabilitatea directă a cunoștințelor radiobiologice în tratamentele medicale.
Programul este construit pe o bază complexă care îmbină practicile din medicina nucleară și radioterapie cu respectarea riguroasă a legislației și reglementărilor în vigoare. Se pune accentul pe aplicarea cunoștințelor în situații reale de tratament, învățându-se cum să echilibreze utilizarea radiațiilor ionizante pentru beneficiul maxim al pacientului, respectând totodată normele de siguranță și protecție radiologică. Acest ansamblu armonizează implementarea practică a tehnologiilor medicale cu responsabilitatea legală și etică.
Formarea comunităților profesionale va fi un pilon crucial al acestui modul. Aceste grupuri vor crea un mediu favorabil pentru colaborare, partajare de cunoștințe și inovație în domeniul protecției radiologice. Astfel, participanții pot împărtăși experiențe și soluții, crescând valoarea educațională a programului prin contribuții practice și discuții relevante. Aceste comunități vor juca un rol important în adaptarea continuă la schimbările și provocările domeniului, consolidând practicile profesionale și contribuind la dezvoltarea unui standard înalt în medicina nucleară și radioterapie.
Finalitățile programului postuniversitar sunt axate pe îmbunătățirea competențelor profesionale în domeniul medical, cu scopul de a crește calitatea și eficiența instituțională în acest sector. Programul își propune se acordă o atenție deosebită integrării cunoștințelor din fizica radiațiilor, radiobiologie, medicina nucleară și radioterapie. Această abordare multidisciplinară permite cursanților să înțeleagă nu doar aspectele științifice și tehnice, dar și aplicarea lor directă în contextele medicale. În medicina nucleară, se explorează utilizarea și versabilitatea radiofarmaceuticelor pentru diagnostic și tratament, în timp ce în radioterapie, focusul este pe utilizarea radiațiilor ionizante pentru a distruge celulele canceroase. Integrând aceste domenii, programul oferă o bază solidă pentru înțelegerea și aplicarea protecției radiologice în practica clinică. Ca scop al programului de formare, în sens mai larg, poate să conducă la derivarea unor finalități specifice programului de formare:
- Aprofundarea cunoștințelor despre teoria nucleară.
- Înțelegerea principiilor de bază ale protecției radiologice, incluzând tipurile de expunere și constrângerile de doză.
- Familiarizarea cu responsabilitățile și cerințele legate de controlul reglementat, inclusiv principiul ALARA (As Low As Reasonably Achievable).
- Dobândirea cunoștințelor necesare pentru gestionarea eficientă a urgențelor radiologice și elaborarea planurilor de răspuns.
- Aprofundarea cunoștințelor despre efectele directe și indirecte ale radiațiilor ionizante și înțelegerea conceptelor de radiosensibilitate și doza maximă admisă.
- Înțelegerea proceselor de radioliză la nivel molecular, inclusiv efectele radiațiilor ionizante asupra glucidelor, lipidelor și acizilor nucleici.
- Studiul răspunsului celular la radiațiile ionizante, inclusiv mecanismele de semnalizare celulară și dinamica micromediului tumoral.
- Explorarea mecanismelor radiobiologice care controlează răspunsul la radioterapie, incluzând studiul țintelor biologice și principiilor radiobiologiei în terapia radionuclidică.
- Înțelegerea conceptelor fundamentale ale radioterapiei, inclusiv principiile de dozimetrie și caracteristicile instalatiilor utilizate în practica clinică.
- Familiarizarea cu sistemele computerizate de planificare a tratamentului și a tehnologiilor asociate, precum și învățarea principiilor de calcul manual de doză în practica clinică.
- Înțelegerea și aplicarea procedurilor de asigurare a calității în radioterapie, inclusiv testele de asigurare a calității, auditurile dozimetrice și aspectele de radioprotecție specifică.
- Experiența practică în utilizarea sistemelor de dozimetrie în radioterapie, inclusiv tipurile de detectori și metodele de determinare a dozei absorbite în condiții de referință.
- Înțelegerea progreselor și a aplicațiilor recente în imagistica nucleară și utilizarea radiotrasorilor în medicina nucleară, inclusiv metodele imagistice, investigațiile metabolice și valorile adăugate ale investigațiilor imagistice de medicina nucleară.
- Familiarizarea cu tehnologiile de imagistică utilizate în medicina nucleară, precum SPECT-CT și PET-CT, împreună cu principiile de funcționare și procedurile asociate.
- Înțelegerea și aplicarea principiilor de asigurare a calității în medicina nucleară, inclusiv calibrarea echipamentelor și evaluarea statistică a performanței acestora.
- Explorarea terapiilor radionuclidice și a oportunităților actuale în domeniul medicinii nucleare, inclusiv prezentarea de cazuri și discuții libere.
Prin atingerea acestor obiective, programul se angajează să ofere o fundație academică solidă și să promoveze excelența în domeniul protecției radiologice, pregătind specialiști capabili să răspundă nevoilor și provocărilor actuale și viitoare din medicina nucleară și radioterapie.
- Capacitatea de a integra cunoștințele fundamentale despre teoria nucleară într-o varietate de contexte profesionale.
- Capacitatea de a implementa și adapta măsuri de protecție radiologică eficiente, respectând în același timp normele și standardele de siguranță.
- Capacitatea de a integra principiul ALARA în practica profesională pentru a asigura cel mai înalt nivel de siguranță si securitate radiologică.
- Dezvoltarea abilităților de gestionare a urgențelor radiologice și implementarea măsurilor de prevenție eficiente.
- Capacitatea de a evalua impactul radiațiilor ionizante asupra organismelor vii, aplicând aceste cunoștințe în contexte clinice și de cercetare.
- Abilitatea de a analiza fenomenele de radioliză la nivel molecular, contribuind la dezvoltarea de strategii terapeutice și de protecție radiologică.
- Competențe în analiza și înțelegerea comportamentului celular sub influența radiațiilor ionizante, aplicabile în optimizarea strategiilor de radioterapie.
- Abilitatea de a integra cunoștințe de radiobiologie în implementarea tratamentelor radioterapeutice, contribuind astfel la îmbunătățirea eficacității clinice.
- Capacitatea de a analiza și explica principiile esențiale ale radioterapiei, inclusiv dozimetria și funcționarea echipamentului, în vederea aplicării acestora în planificarea și administrarea tratamentelor.
- Dezvoltarea abilităților de a utiliza sisteme computerizate de planificare a tratamentului și comisionarea acestora, precum și de a efectua calculul manual de doză.
- Capacitatea de a planifica, de a efectua și de a interpreta corect testele de asigurare a calității, precum și de a implementa măsuri eficiente de radioprotecție, pentru asigurarea unei practici sigure și conforme cu standardele în domeniul radioterapiei.
- Abilitatea de a aplica și de a interpreta rezultatele obținute din sistemele de dozimetrie în radioterapie, contribuind astfel la asigurarea preciziei și eficacității tratamentelor administrate.
- Capacitatea de a evalua și de a explica avantajele și limitările diferitelor tehnologii și metode utilizate în imagistica medicală nucleară, precum și de a aplica cunoștințele pentru a selecta și interpreta corect investigațiile imagistice în contextul clinic al fiecărui pacient.
- Abilitatea de a interpreta corect rezultatele obținute din tehnologiile de imagistică nucleară, inclusiv înțelegerea specificităților și sensibilității procedurale și a aplicabilităților acestora în diferite specialități medicale.
- Capacitatea de a planifica și de a efectua procedurile de asigurare a calității în medicina nucleară, precum și de a interpreta corect datele statistice pentru a evalua și gestiona riscurile asociate cu utilizarea radiotrasorilor și a tehnicilor de imagistică nucleară.
- Capacitatea de a analiza și de a evalua opțiunile terapeutice bazate pe terapiile radionuclidice/ concept theranostic.
- Capacitatea de a identifica și de a discuta potențialele aplicații clinice și oportunități în domeniul medicinii nucleare.
Durata studiilor: 4 săptămâni.
Activitate didactică și pregătire individuală: 50 ore, dintre care:
- 40 ore de activitate didactică / 4 ECTS
- Examen de certificare / 1 ECTS
Forma de învățământ cu frecvență.
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Protecție radiologică în medicină nucleară și radioterapie: Abordări contemporane și implicații clinice regăsiţi pe pagina web a Facultății de Fizică accesând acest link .
Radioterapie – principii fizice și aplicații clinice
Facultatea de Fizică
Specialiștii în radioterapie sunt membri ai unor echipe multidisciplinare – medici, fizicieni medicali, asistenți medicali și alți profesioniști din domeniul sănătății – care lucrează împreună pentru a furniza servicii medicale de înaltă calitate. Totodată, pentru ideplinirea acestui deziderat sunt utilizate instalatii radiologice complexe ce presupun tehnologii moderne. Avândîin vedere complexitatea tehnologică a acestor instalații este esenșial un suport tehnic adecvat ce trebuie oferit permanent și de personalul înalt specializat în tehnologia informației și inginerie. Prin urmare, specialiștii implicati trebuie să dea dovadă de înțelegerea în ansamblu și să participe la organizarea și structurarea întregului proces, având în vedere sarcinile și responsabilitățile asociate.
Pornind de la această misiune, programul postuniversitar Radioterapie – principii fizice și aplicații clinice, are ca obiectiv major pregătirea aprofundată în bazele fizicii medicale de radioterapie, gândire critică, rigoare științifică și etică profesională adecvată, pentru a facilita integrarea absolvenților într-o profesie asociată sau conexă radioterapiei, în care beneficiul pacientul se află în centrul atentiei.
Competențele dobândite de absolvenți rezultă din următoarele obiective specifice ale programului:
- Formarea profesională a specialiștilor în fizică medicală – domeniul radioterapie.
- Perfecționarea în domeniul radioterapiei.
- Dezvoltarea abilităților de cercetare și expertiză în domeniul radioterapiei.
- Cooperarea cu specialiști/experți în domeniu, pentru dezvoltarea unui învățământ modern și eficient.
- Acordarea de diplome și certificate de studii corespunzătoare.
Cursul postuniversitar propus se va adresa, cu precădere, absolvenților specializărilor de Fizică medicală, Inginerie biomedicală sau ai altor programe universitare, care au finalizat studiile masterale.
Obiectivele programului postuniversitar Radioterapie – principii fizice și aplicații clinice sunt exprimate în competențe profesionale și rezultate ale învățării, care vor fi dobândite de participanți la finalul programului.
Competențele generale dobândite de absolvenții programului postuniversitar Radioterapie – principii fizice și aplicații clinice sunt următoarele:
- Înțelegerea principiilor oncologiei și a mecanismelor radioterapiei, consolidarea bazei teoretice esențiale pentru practica clinică.
- Calculul dozelor în iradierea externă și internă, aplicând cunoștințe avansate de microdozimetrie.
- Aplicarea dozimetriei specifice în radiologia de diagnostic, precum și în brahiterapie, cu scopul de a maximiza eficacitatea tratamentului și de a minimiza riscurile pentru pacient.
- Optimizarea tratamentelor radioterapeutice, integrând principiile biologice în selecția și ajustarea protocolului de tratament.
- Utilizarea codurilor de practică specific radioterapiei, asigurând precizia și conformitatea tratamentelor administrate.
- Dobândirea de cunoștințe în fizica particulelor de energie înaltă, fundamentale pentru utilizarea avansată a tehnologiilor în radioterapie.
- Capacitatea de a dopta și implementa noi tehnologii și metode de tratament, îmbunătățind eficacitatea și siguranța procedurilor radioterapeutice.
- Dezvoltarea abilităților de comunicare eficientă și colaborare interprofesională, esențiale pentru integrarea în echipe multidisciplinare de oncologie.
- Înțelegerea principiilor și practicilor de bază în protecția radiologică, contribuind la minimizarea expunerii la radiații.
- Dezvoltarea unei înțelegeri aprofundate și aplicative a reglementărilor și cerințelor legale în protecția radiologică.
- Competențe în gestionarea eficientă a situațiilor de urgență radiologică, inclusiv planificarea, implementarea măsurilor preventive și organizarea logistică necesară pentru răspuns rapid.
Competențele profesionale specifice dobândite de absolvenții programului postuniversitar Radioterapie – principii fizice și aplicații clinice sunt următoarele rezultate:
- Identificarea și utilizarea adecvată a principalelor mărimi dozimetrice într-un context dat.
- Aplicarea, în mod creativ, a cunoștințelor dobândite în vederea înțelegerii și modelării proceselor implicate în calculul și determinarea mărimilor dozimetrice.
- Abordarea interdisciplinară a unor teme de dozimetrie si radioprotecție.
- Alegerea și utilizarea echipamentelor și metodologiei adecvate pentru dozimetria de referință a fasciculelor de fotoni și electroni de energie mare, utilizate în radioterapie.
- Alegerea și utilizarea echipamentelor și metodologiei adecvate pentru comisionarea acceleratoarelor liniare medicale, inclusiv pentru dozimetria în câmpuri mici (IAEA TRS 483).
- Aptitudinea de a iniția un program de asigurare a calității în radioterapia externă (conform AAPM TG142 si TG198).
- Aplicarea terminologiei și conceptelor ICRU (Comisiei Internaționale pentru Unități de Radiație) cu privire la volumele țintă, organele cu risc radiologic, prescrierea dozelor și evaluarea planului de tratament.
- Identificarea limitărilor algoritmilor de calcul a dozei în sistemele computerizate de planificare a tratamentului.
- Crearea și optimizare planurilor de tratament pentru tehnici simple, folosind modulatori de fascicul, cum ar fi filtrele pană, MLC-uri (colimatoare multilamelare) și bolus-uri.
- Elaborarea și optimizarea planurilor pentru tehnici moderne (de exemplu, IMRT, VMAT, SRS, SBRT).
- Evaluarea dozimetrică (indice de uniformitate, indice de conformitate, constrângeri doză-volum etc.) și raportarea dozei conform recomandărilor internaționale.
- Aptitudinea de a efectua calculele manuale (conform AAPM TG71).
- Asigurarea și controlul calității specifice pacientului în radioterapie. Evaluarea rezultatelor analizei gamma.
- Abilitatea de a utiliza adecvat noțiunile de bază din sfera biologiei celulare.
- Cunoașterea și decelarea efectelor radiațiilor ionizante asupra materiei vii.
- Utilizarea corectă a conceptelor referitoare la sensibilitatea celulelor la acțiunea radiațiilor ionizante.
- Capacitatea de analiza a relației doză-răspuns în radioterapia clinică și aplicarea conceptului de doză echivalentă.
- Aptitudinea de a utiliza modele radiobiologice în planificarea și optimizarea tratamentului radioterapeutic.
- Utilizarea eficientă a surselor informaționale legate de domeniul radioterapiei.
- Capacitatea de a implementa și adapta măsuri de protecție radiologică în conformitate cu cerințele legale.
- Dezvoltarea abilităților de gestionare a urgențelor radiologice prin învățarea și aplicarea măsurilor de prevenție și răspuns la urgențe radiologice, cu un accent deosebit pe minimizarea riscurilor și protejarea sănătății publice și a mediului.
- Aptitudinea de a interpreta și aplica legislația specifică și standardele internaționale în domeniul protecției radiologice.
Atingerea obiectivelor declarate prin Programul postuniversitar Radioterapie – principii fizice și aplicații clinice vizează următoarele rezultate ale învățării:
- Să cunoască valorile optime ale mărimilor dozimetrice implicate în fiecare tip de procedură radiologică și radioterapeutică.
- Să dezvolte abilități experimentale, de modelare și de rezolvare de probleme practice în domeniul dozimetriei.
- Să stabilească principalele acțiuni menite să reducă riscul iradierii accidentale în cazul utilizării de echipamente radiologice.
- Să dobândească cunoștințele necesare pentru implementarea și adaptarea măsurilor de protecție radiologică, asigurând conformitatea cu normele și standardele de siguranță în vigoare.
- Să cunoască metodologiile de evaluare și implementare a strategiilor de optimizare și limitare a dozelor de radiație, împreună cu clasificarea și monitorizarea locurilor de muncă care implică expunerea la radiații.
- Să dobândească cunoștințele necesare elaborării planului de tratament utilizând sistemele computerizate dedicate și calculului manual în practica clinică.
- Să aibă cunoștințele necesare realizării dozimetriei absolute conform codurilor de practică specifice și să poată aborda comisionarea instalațiilor de radioterapie.
- Să aplice procedurile de asigurare a calității în radioterapie, inclusiv testele de asigurare a calității, auditurile dozimetrice și aspectele de radioprotecție specifică.
- Să aibă experiență practică în utilizarea sistemelor de dozimetrie în radioterapie, inclusiv tipuri de detectori și metodele de determinare a dozei absorbite în condiții de referință.
- Să aibă capacitatea de a decela între efectele radiațiilor asupra materiei vii și să poată corela efectele iradierii cu etapele acesteia.
- Să cunoască semnificația curbelor de supraviețuire celulară și reprezentarea temporală a efectelor radiobilogice.
- Să aibă cunoștințele necesare clasificării țesuturilor în funcție de radiosensibilitatea acestora.
- Să aplice modelele radiobiologice și noțiunile NTCP (Normal Tissue Complication Probability) și TCP (Tumor Control Probability) în evaluarea radiobiologică și planificarea și optimizarea tratamentului radioterapeutic.
- Să fie familiarizați cu aplicarea principiilor de justificare și optimizare a expunerilor medicale, precum și implementarea unui management eficient al calității în practica de radioterapie.
- Să își însușească cunoștințele necesare pentru gestionarea eficientă a situațiilor de urgență radiologică și aplicarea strategiilor adecvate de prevenție.
Programul postuniversitar Radioterapie – principii fizice și aplicații clinice urmărește dezvoltarea următoarelor calități profesionale ale absolvenților:
- Practicarea unui comportament etic, responsabil, fiabil și de încredere în toate aspectele vieții profesionale, precum și un angajament față de profesie și societate;
- Manifestarea onestității și integrității în toate interacțiunile cu colegii, subiecții de cercetare și alte persoane cu care pot poate interacționa în viața profesională;
- Manifestarea profesionalismului, în conformitate cu normele aplicabile în materie de sănătate și siguranță și cu mediul operațional clinic;
- Respectarea reglementărilor și cerințelor aplicabile privind sănătatea și siguranța proprie și a celorlalți
Programul postuniversitar Radioterapie – principii fizice și aplicații clinice a fost elaborate ca urmare a necesității reale de pregătire a specialiștilor în domeniul radioterapiei. Prin această formă de pregătire se va asigura un bazin de specialiști cu o pregătire superioară în domeniile amintite.
Pentru a asigura realizarea obiectivelor propuse și pentru dobândirea competențelor generale și specific, programul postuniversitar Radioterapie – principii fizice și aplicații clinice este structurat pe două module, având durată totală de pregătire de 70 ore și 7 credite de studii transferabile (ECTS), astfel:
- Modulul I – 30 ore de activitate didactică, pentru care se obțin 3 ECTS
- Modulul II – 30 ore de activitate didactică pentru care se obțin 3 ECTS și 10 ore de pregătire a proiectului de absolvire, pentru care se obține 1 ECTS.
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Radioterapie – principii fizice și aplicații clinice regăsiţi pe pagina web a Facultății de Fizică accesând acest link.
Pedagogie digitală
Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei
Obiectivul general al programului Pedagogie digitală este acela de a susține dezvoltarea competențelor digitale ale cadrelor didactice din învățământul preuniversitar în vederea adaptării, adecvării și optimizării activității didactice și de evaluare în concordanță cu competențele cheie și cele disciplinare, în vederea susținerii performanței academice și motivației pentru învățare a noilor generații de elevi. Formarea de cadre didactice competente digital prin intermediul acestui program ia în considerare obiectivele politicilor educaționale europene în domeniul formării acestei categorii profesionale, dezvoltările în domeniul tehnologiilor educaționale, precum și interesul crescut față de introducerea tehnologiilor digitale în procesul didactic și formarea competențelor digitale la nivelul elevilor.
Obiectivele programului postuniversitar sunt exprimate în competențe profesionale și transversale ce urmează să fie dobândite și demonstrate de fiecare absolvent al programului:
Competențe profesionale:
C1. Proiectarea programelor educaționale adaptate pentru diverse niveluri și grupuri țintă
C2. Realizarea programelor educaționale
C3. Evaluarea programelor educaționale
C4. Managementul grupurilor și al proiectelor educaționale
C5. Dezvoltarea și promovarea practicilor profesionale specifice specialistului în științele educației
În mod specific:
- Proiectarea experiențelor de învățare care presupun utilizarea tehnologiilor digitale
- Selectarea instrumentelor si resurselor digitale pentru a fi utilizate în procesul educațional
- Evaluarea eficacității utilizării instrumentelor și resurselor digitale în procesul educațional
- Utilizarea instrumentelor și resurselor digitale pentru comunicare organizațională și colaborare profesională
- Utilizarea instrumentelor și resurselor digitale pentru dezvoltare profesională continuă
Competențe transversale:
- Manifestarea unui set de valori, comportamente etice și responsabile față de profesia didactică: căutarea și ajustarea constantă a unei viziuni personale asupra modalităților eficiente de integrare a tehnologiilor digitale în educație, bazată pe o interpretare critică a abordărilor teoretice și bunelor practici din domeniu.
- Implicare constantă în acțiuni de inovare educațională împreună cu colegi și experți, utilizând digital media și aplicații colaborative.
- Valorizarea și promovarea acelor aspecte ale utilizării tehnologiilor digitale în educație cu valoare adăugată pentru dezvoltare profesională continuă, pentru teoria și practica educațională și în relație cu nevoile de dezvoltare a celor care învață.
Rezultate așteptate ale învățării:
-
- Corelarea conceptelor pedagogice cu diverse abordări ale digitalizării educației și în special cu utilizarea practică a instrumentelor și resurselor digitale în procesul de educație
- Interpretarea în manieră proprie (judecată expert) a schimbărilor care survin la nivelul situațiilor educative cu componentă de TIC, inclusiv a specificului și limitelor mediilor virtuale de învățare
- Utilizarea în scop didactic a instrumentelor și resurselor digitale specifice domeniului/ disciplinei
- Utilizarea tehnologiilor digitale pentru predare, învățare, evaluare. Proiectarea pedagogică a mediilor virtuale de instruire și a resurselor educaționale digitale.
- Utilizarea digital media și a Internetului pentru dezvoltare profesională continuă în domeniul de specializare și în domeniul psihopedagogic (resurse digitale, aplicații colaborative, cursuri online, comunități virtuale de învățare și practică, platforme pentru DPC)
Pentru realizarea obiectivelor propuse, durata de pregătire este de 40 ore de activitate didactică (la care se adaugă un număr de 48 de ore de pregătire individuală), echivalentul unui număr de 4 credite ECTS.
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Pedagogie digitală regăsiţi pe pagina web a Facultații de Psihologie și Științele Educației accesând acest link.
Fundamentele psihologiei
Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei
Programul postuniversitar se adresează tuturor absolvenților de studii superioare (cu diplomă de licență), precum și absolvenților de medicină generală (medicii psihiatri), asistență socială, filosofie, pedagogie sau teologie (persoanele prevăzute la art. 15 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, în vederea practicării psihoterapiei, conform normelor CPR.
Discipline studiate:
Introducere în psihologie
Psihologia dezvoltării
Psihologie clinică
Evaluare psihologică
Abordări moderne în psihoterapie
- Fișă tip de înscriere
- Buletin / Carte de identitate
- Certificatul de naștere
- Certificatul de căsătorie / actul administrativ de schimbare a numelui (dacă este cazul)
- Diploma de licență sau diploma echivalentă
- Foaia matricolă / suplimentul la diplomă
- Dovada achitării taxei de înscriere la concursul de admitere
Informații admitere: înscrierea se efectuează online, conform procedurii menționate pe site-ul facultății;
Organizare cursuri: cursurile se vor desfășura atât online, cât și fizic la sediul facultății;
Finalizare: cursurile se finalizează prin susținerea examenelor la discipline și susținerea examenului de certificare a competențelor;
Eliberare acte de studii: certificatul de atestare a competențelor și suplimentul se vor elibera în maximum 12 luni de la finalizarea studiilor, până la acest termen se eliberează adeverința de absolvire.
Prof. univ. dr. Cătălin NEDELCEA
Conf. univ. dr. Florinda GOLU
Conf. univ. dr. Cezar GIOSAN
Conf. univ. dr. Cornel MINCU
Lect. univ. dr. Ioana DAVID
230 de ore
Media examenului de licență
50 lei
2500 lei
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Fundamentele Psihologiei regăsiţi pe pagina web a Facultăţii de Psihologie și Științele Educației accesând acest link.
Biblioteconomie și Știința Informării
Facultatea de Litere
Programul de formare destinat pregătirii continue a personalului de secretariat din echipele de management ale instituțiilor de învățământ preuniversitar din România
vizează cunoașterea principalelor linii de politică publică în domeniul administrativ educațional, aprofundarea aspectelor specifice activităților de secretariat, în vederea creșterii calității, a încrederii și transparenței serviciilor educaționale oferite de către instituțiile de învățământ preuniversitar din Romania. Parcurgerea programului vizează familiarizarea cursanților cu problemele fundamentale ale muncii de secretariat, în instituțiile de învățământ preuniversitar, readaptate și ajustate la prioritățile și provocările digitalizării, inclusivității, adaptării la specificul culturii școlare locale. Din perspectivă practică, acest program de formare vizează competențe de analiză, proiectare, implementare, evaluare a deciziilor și a proceselor specifice activităților de secretariat în școlile din mediul urban și rural, a performanței și competitivității din perspectiva managementului performant al instituțiilor de învățământ preuniversitar.
Premisa pe care se fundamentează propunerea de program de formare se regăsește în prioritățile asumate la nivelul învățământului românesc, ca parte a învățământului european. Din acest punct de vedere, modulul de curs se adresează personalului din secretariate în vederea creșterii calității și performanței instituționale, a bunei guvernanțe a școlii, a leadership-ului și managementului școlar, a monitorizării și evaluării activităților din școală, destinate să optimizeze relația instituției școlare cu elevii, cu părinții, cu comunitatea locală, printr-un personal de secretariat înalt calificat și adaptat provocărilor educației și administrației contemporane.
Absolvenţii programului postuniversitar Biblioteconomie și Știința informării vor putea activa fie ca specialişti în informarea documentară, fie ca experţi în transferul de informaţii, manageri de structuri şi sisteme infodocumentare, bibliotecari, bibliografi
1 an / 2 semestre, 608 ore de activitate didactică, 60 de credite de studii transferabile (ECTS / SECT).
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Biblioteconomie și Știința informării regăsiţi pe pagina web a Facultăţii de Litere accesând acest link.
Formarea personalului administrativ din instituțiile de educație
Facultatea de Litere
Programul de formare destinat pregătirii continue a personalului de secretariat din echipele de management ale instituțiilor de învățământ preuniversitar din România vizează cunoașterea principalelor linii de politică publică în domeniul administrativ educațional, aprofundarea aspectelor specifice activităților de secretariat, în vederea creșterii calității, a încrederii și transparenței serviciilor educaționale oferite de către instituțiile de învățământ preuniversitar din Romania. Parcurgerea programului vizează familiarizarea cursanților cu problemele fundamentale ale muncii de secretariat, în instituțiile de învățământ preuniversitar, readaptate și ajustate la prioritățile și provocările digitalizării, inclusivității, adaptării la specificul culturii școlare locale.
Din perspectivă practică, acest program de formare vizează competențe de analiză, proiectare, implementare, evaluare a deciziilor și a proceselor specifice activităților de secretariat în școlile din mediul urban și rural, a performanței și competitivității din perspectiva managementului performant al instituțiilor de învățământ preuniversitar. Premisa pe care se fundamentează propunerea de program de formare se regăsește în prioritățile asumate la nivelul învățământului românesc, ca parte a învățământului european.
Finalitățile generale ale programului de formare
Creșterea calității și performanței instituționale, a bunei guvernanțe a școlii, a leadership- ului, managementului preuniversitar, a monitorizării și evaluării activităților din școală, destinate să optimizeze relația instituției școlare cu elevii, cu părinții, cu comunitatea locală, printr-un personal de secretariat înalt calificat și adaptat provocărilor educației și administrației contemporane, ca scop al programului de formare cu impact asupra întregului sistem educațional preuniversitar, în sens mai larg, poate să conducă la derivarea unor finalități specifice programului de formare:
- Asigurarea unei bune guvernanțe a școlilor prin îmbunătățirea sistemului de dezvoltare a competențelor personalului din serviciile de secretariat, aparținătoare sistemului de învățământ preuniversitar.
- Îmbunătățirea cunoștințelor și a abilităților personalului din serviciile de secretariat pentru aplicarea celor mai noi paradigme, metodologii și instrumente, în relațiile cu toți actorii din mediul școlar local.
- Ameliorarea culturii organizaționale și a practicilor manageriale din școli, în vederea creșterii calității serviciilor școlare oferite la nivel integrat, local și regional, prin valorificarea competențelor transversale formate prin acest program.
- Stimularea proceselor educaționale parteneriale, la nivel instituțional, regional și central, printr-un schimb de cunoștințe și experiență, dar și prin constituirea unor comunități de practici în acest domeniu.
- Creșterea gradului de conștientizare a personalului implicat în procesele manageriale și serviciile de secretariat, a priorităților actuale, la nivel educațional și administrativ: digitalizarea, inclusivitatea și adaptarea la particularitățile spațiului local / regional în care instituția de învățământ este inserată.
-
cunoașterea și utilizarea adecvată a noțiunilor specifice activităților de secretariat din învățământul preuniversitar, adaptate exigențelor conceptuale și metodologice actuale, din perspectivă educațională și administrativă
- înțelegerea principalelor linii de evoluție educațională și administrativă în învățământul preuniversitar, precum şi a consecințelor acestora pentru relația cu spațiul local și regional
- explicarea și interpretarea proceselor şi a conținuturilor teoretice și practice ale activității de secretariat în școală, din perspectiva digitalizării, comportamentuluiinstituțional și a exigențelor administrative actuale
- proiectarea și evaluarea unor activități / sarcini instituționale specifice domeniului secretariatului școlar, prin utilizarea unor tehnici si instrumente bazate pe evidențe, în vederea asigurării calității serviciilor școlare și administrative oferite
- manifestarea unei atitudini pozitive si responsabile față de activitatea de secretariat, în vederea dezvoltării unei culturi a calității pe domeniul leadershipului scolar
- cultivarea unui mediu școlar centrat pe valori, transparență informațională si relații democratice între mediul școlar și comunitățile locale pe care le reprezintă
-
motivarea participării și a implicării, personalului de secretariat participant la programul de formare, în propria dezvoltare profesionala prin atașarea acestora la comunitatea de practici constituită în această arie educațională și de suport administrativ.
-
cunoașterea și utilizarea adecvată a noțiunilor specifice activităților de secretariat din învățământul preuniversitar, adaptate exigențelor conceptuale și metodologice actuale, din perspectivă educațională și administrativă
- înțelegerea principalelor linii de evoluție educațională și administrativă în învățământul preuniversitar, precum şi a consecințelor acestora pentru relația cu spațiul local și regional
- explicarea și interpretarea proceselor şi a conținuturilor teoretice și practice ale activității de secretariat în școală, din perspectiva digitalizării, comportamentuluiinstituțional și a exigențelor administrative actuale
- proiectarea și evaluarea unor activități / sarcini instituționale specifice domeniului secretariatului școlar, prin utilizarea unor tehnici si instrumente bazate pe evidențe, în vederea asigurării calității serviciilor școlare și administrative oferite
- manifestarea unei atitudini pozitive si responsabile față de activitatea de secretariat, în vederea dezvoltării unei culturi a calității pe domeniul leadershipului scolar
- cultivarea unui mediu școlar centrat pe valori, transparență informațională si relații democratice între mediul școlar și comunitățile locale pe care le reprezintă
-
motivarea participării și a implicării, personalului de secretariat participant la programul de formare, în propria dezvoltare profesionala prin atașarea acestora la comunitatea de practici constituită în această arie educațională și de suport administrativ.
Programul postuniversitar de formare și dezvoltare profesională continuă: Formarea personalului administrativ din instituțiile de educație
Durata studiilor: 4 săptămâni
Activitate didactică și pregătire individuală: 50 ore, dintre care:
– 48 de ore de activitate didactică / 4 ECTS
– examen: 2 ore / 1 ECTS
Forma de învățământ: cu frecvență
Numărul minim şi maxim de participanți pentru un ciclu sau o serie de pregătire;
Numărul minim de participanți pentru o serie dc pregătire: 25 cursanți, numărul maxim de participanți pentru o serie de pregătire: 50 cursanți.
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Formarea personalului administrativ din instituțiile de educație regăsiţi pe pagina web a Facultăţii de Litere accesând acest link.
Abordări moderne în psihopedagogia specială
Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei
Cursul are ca principal scop formarea / dezvoltarea unor competențe generale şi specifice în vederea utilizării strategiilor actuale din domeniul psihopedagogiei speciale, în proiectarea, organizarea, desfășurarea şi evaluarea activităților educaționale, precum și formarea unei viziuni profesionale care să pună în prim-plan valorificarea potențialului restant funcțional al elevilor cu deficiență şi valorile promovate de conceptul „educația pentru toți”. Prezentul program de formare urmărește să contribuie la optimizarea activității absolvenților de învățământ superior care doresc să lucreze cu copii cu cerințe educative speciale prin constituirea / dezvoltarea unor competențe specifice şi realizarea standardelor de performanță cerute.
Organizare: Programul se desfășoară modular, la sfârșit de săptămână, pentru a facilita prezența cursanților la toate activitățile de predare-învățare-evaluare. Cursanții vor avea acces la suporturile de curs necesare pentru fiecare curs inclus în planul de învățământ Metodele de învățare sunt adecvate domeniului și disciplinelor studiate , vizează centrarea pe student și valorizarea acestuia, fiind la nivelul noilor descoperiri, mai ales în ceea ce privește cunoașterea și operarea cu tehnologiile moderne de acces pentru copiii și adulții cu nevoi speciale; dintre aceste metode, remarcăm: prelegerea clasică, metodele participative și interactive, demonstrațiile practice, dezbaterea academică, argumentarea și contraargumentarea unei informații, învățarea tehnicilor compensator-recuperatorii și terapeutice, prezentările PowerPoint etc.
Beneficiari: Acest program se adresează tuturor absolvenților de învățământ superior (studii universitare), care doresc să desfășoare activități cu copii cu dizabilități.
- definirea, clasificarea şi alegerea metodelor, tehnicilor şi procedeelor utilizate în intervenţia psihopedagogică;
- utilizarea principiilor de bază în verderea elaborării programelor de intervenţie personalizată, a adaptării curriculare pentru copiii cu CES în funcţie de nevoile şi particularităţile acestora;
- elaborarea unor modalităţi de intervenţie în vederea recuperării persoanelor cu CES prin aplicarea adecvată a principiilor şi metodelor consacrate în domeniu;
- definirea, clasificarea și selecția strategiilor conținuturilor și mijloacelor de proiectare și implementare curriculară, de reabilitare și compensare a persoanelor cu CES;
- clasificarea şi descrierea diferitelor forme de şcolarizare a copiilor cu CES, în vederea elaborării şi interpretării planului de integrare socială a persoanelor cu nevoi speciale pe baza terminologiei, metodelor şi paradigmelor specifice;
- identificarea noilor orientări metodologice în domeniul recuperării, educării şi integrării socioprofesionale a persoanelor cu CES.
1 an / 2 semestre, 608 ore de activitate didactică, 60 de credite de studii transferabile (ECTS / SECT).
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Abordări moderne în psihopedagogia specială regăsiţi pe pagina web a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei accesând acest link.
Leadership şi competenţe manageriale
Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei
Programul postuniversitar „Leadership și competențe manageriale” are ca obiectiv central formarea unui set de competențe de conducere.
Pentru psihologi, cursul conferă credite profesionale – prin sistemul de formare avizat de Colegiul Psihologilor din România.
Organizare: Cursanții vor lucra pe platforma online și vor accesa, cu parolă, modulele de curs. Aceste module includ teorii relevante în domeniu, aplicații – spețe practice, exerciții, teste de cunoștințe. Platforma de e-learning a Universității Naționale de Apărare „Carol I” permite cursanților să acceseze și să parcurgă materialele în ritmul propriu, de oriunde din țară și din lume. Astfel, cursanții își pot organiza activitatea după propriul program. La finalul unităților de învățare se va completa un test-grilă. Modulele de curs se pot accesa pe parcursul a trei luni, fiind eșalonate lunar. Organizarea prelegerilor se va face în weekend, după un program stabilit de traineri cu consultarea cursanților.
Beneficiari: persoane angajate în funcții de conducere și candidați pentru funcții de conducere, psihologi; persoane interesate de îmbogățirea cunoștințelor și abilităților în aria de leadership și competențe manageriale.
Competențele formate vizează: configurarea profilului psihologic pentru personalul sau candidații care urmează a ocupa funcții de conducere, descoperirea resurselor personale pentru dezvoltarea procesului de conducere, adaptarea stilului de conducere în funcție de context, abilități cognitive, atitudinale, comportamentale în activitatea de conducere, identificarea caracteristicilor psihologice ale liderului de succes, gestionarea riscului și crizelor, identificarea caracteristicilor leadership-ului toxic, profilul conducerii etice, utilizarea mecanismelor psihologiei conducerii în vederea creșterii eficienței organizaționale, conducerea activității de psihologie.
Absolvenții vor putea ocupa funcții, inclusiv de conducere, conform competențelor dobândite, în structurile menționate mai sus și își pot îmbunătăți eficiența profesională necesară conducerii sau sprijinirii actului de conducere/comandă în organizații/firme/instituții civile și militare, care operează pe teritoriul național sau în mediul internațional.
Psihologii vor putea furniza, conform competențelor dobândite și atestatului eliberat de Colegiul Psihologilor din România, servicii psihologice și vor putea ocupa funcții, inclusiv de conducere în: Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Administrației și Internelor, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Ministerul Justiției, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Transporturilor, Administrația Națională a Penitenciarelor din România, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul de Pază și Protecție, Ministerul Economiei, precum și în alte structuri ale administrației centrale și locale, organizații, companii și firme private, institute, clinici și centre de profil, cabinete individuale de psihologie.
310 ore de activitate didactică, 31 de credite de studii transferabile (ECTS / SECT).
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Leadership şi competenţe manageriale regăsiţi pe pagina web a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei accesând acest link.
Psihologie aplicată în diplomație și relații internaționale
Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei
Programul postuniversitar „Psihologie aplicată în diplomație și relații internaționale” are ca obiectiv central formarea unui set de competențe în psihologie diplomatică și în relații internaționale.
Pentru psihologi, cursul conferă credite profesionale prin sistemul de formare avizat de Colegiul Psihologilor din România.
Organizare: Cursanții vor lucra pe platforma online și vor accesa, cu parolă, modulele de curs. Aceste module cuprind teorii relevante în domeniu, aplicații – spețe practice, exerciții, teste de cunoștințe. Platforma de e-learning a Universității Naționale de Apărare „Carol I” permite cursanților să acceseze și să parcurgă materialele în ritmul propriu, de oriunde din țară și din lume. Astfel, cursanții își pot organiza activitatea după propriul program. La finalul unităților de învățare se va completa un test grilă. Modulele de curs se pot accesa pe parcursul a trei luni, fiind eșalonate lunar. Organizarea prelegerilor se va face în weekend, după un program stabilit de traineri cu consultarea cursanților.
Beneficiari sunt persoane angajate în instituții ce presupun activități diplomatice și relații internaționale, psihologi; persoane interesate de îmbogățirea cunoștințelor și abilităților în psihologia diplomatică, în diplomație și în relații internaționale.
Competențele formate vizează: utilizarea metodelor psihologiei în mediul diplomatic, în relații naționale și internaționale; evaluarea critică a situațiilor problematice; managementul eficient al proceselor psihice în mediul diplomatic; gestionarea adecvată a vulnerabilităților mediului diplomatic/internațional; abordarea psihologică a comunicării în relațiile diplomatice/internaționale; conducerea activității de psihologie; competențe transversale relaționate cu domeniul diplomației/relațiilor internaționale.
Absolvenții vor putea ocupa funcții, inclusiv de conducere, conform competențelor dobândite în structurile menționate mai sus și își pot îmbunătăți eficiența profesională necesară lucrului în mediul internațional (UE, NATO, OSCE, ONU, teatre de operații militare, companii multinaționale, firme de recrutare internațională, structuri de management al resurselor umane etc.).
Psihologii vor putea furniza servicii psihologice de consultanță și vor putea ocupa funcții, inclusiv de conducere în: Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Administrației și Internelor, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor din România, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul de Pază și Protecție, Ministerul Economiei, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Transporturilor, precum și în alte structuri ale administrației centrale și locale, organizații, companii și firme private, institute, clinici și centre de profil, cabinete individuale de psihologie.
550 de ore de activitate didactică, 22 de credite de studii transferabile (ECTS / SECT).
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Psihologie aplicată în diplomație și relații internaționale regăsiţi pe pagina web a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei accesând acest link.
Analiza teoretică a reglementărilor cuprinse în codul administrativ
Facultatea de Drept
Scopul programelor de studii postuniversitare îl reprezintă depăşirea dificultăţilor de ordin teoretic şi practic, inerente în condiţiile apariţiei noilor coduri fundamentale ale României. Cursurile urmăresc înţelegerea noilor reglementări cuprinse în noile codificări normative (Codul civil, Codul de procedură civilă, Codul penal, Codul de procedură penală, Codul administrativ, precum și alte codificări ulterioare), precum și clarificarea problemelor de practică juridică şi judiciară ce ar putea decurge din aplicarea acestora.
Organizare: Cursurile se vor organiza, de regulă, în regim modular. Organizarea și programarea fiecărui modul se vor realiza conform precizărilor din fișa fiecărei discipline. Cursurile vor cuprinde disciplinele din planul de învăţământ, iar numărul de credite este cel prevăzut în planul de învăţământ. Cursurile vor avea un caracter interactiv. Se vor aborda cu precădere aspecte de ordin practic, generate de problemele concrete pe care noile reglementări le creează sau se preconizează că le vor crea în activitatea practicienilor dreptului. Absolvirea cursurilor presupune susținerea de examene de absolvire pentru fiecare disciplină din planul de învățământ și unui examen de certificare a competenţelor profesionale asimilate de cursanţi pe parcursul programului. Examenele vor fi organizate conform fișelor de disciplină. Evaluarea se va face prin acordarea de note.
Programele postuniversitare de formare şi dezvoltare profesională continuă organizate de Facultatea de Drept a Universității din București se desfășoară în conformitate cu dispoziţiile art. 173 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 și cu Metodologia-cadru de organizare şi înregistrare a programelor postuniversitare de către instituţiile de învăţământ superior, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 4.750/2019, cu modificările ulterioare.
Acest program este destinat tuturor categoriilor de practicieni ai dreptului: judecători, procurori, avocaţi, consilieri juridici, notari publici, executori judecătoreşti etc.
- Identificarea surselor de informare în domeniul administrației publice (legislaţia, doctrina şi jurisprudenţa), aplicabile la o problemă de drept, inclusiv utilizarea bazelor de date juridice;
- Explicarea și interpretarea surselor de informare din domeniul administrației publice (legislaţia, doctrina şi jurisprudenţa), referitoare la o problemă de drept concretă;
- Selectarea informaţiilor juridice necesare pentru rezolvarea unei probleme concrete;
- Evaluarea critică a textelor din legislaţie, doctrină şi jurisprudenţă, referitoare la o problemă de drept din domeniul administrației publice.
- Redactarea de clauze specifice contractelor administrative, precum și de cereri și acte juridice adresate instanțelor judecătorești și asigurarea asistenței pe parcursul etapelor procedurale ale unui litigiu de drept administrativ
188 de ore de activitate didactică (16 săptămâni de activitate didactică), 18 de credite de studii transferabile (ECTS / SECT).
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Analiza teoretică a reglementărilor cuprinse în codul administrativ regăsiţi pe pagina web a Facultăţii de Drept, accesând acest link.
Bazele sistemelor informaționale geografice
Facultatea de Geografie
Programul de studii va dezvolta competențe în domeniul sistemelor informaționale geografice și a sistemelor de calcul prin dezvoltarea capacităților de analiză, interogare și afișare a site-urilor de date complexe. De asemenea, urmărește dezvoltarea abilităților de coordonare și colaborare în vederea dezvoltării proiectelor complexe de comunicare a rezultatelor cercetării și realizării unor astfel de proiecte. Sistemele informaţionale geografice au o largă adresabilitate în diferite sectoare ale economiei, fiind necesară realizarea unei pregătiri complexe şi actualizate ancorate la realităţile pieţii muncii şi la tendinţele actuale, constând din competenţe geografice de gestionare a informaţiilor şi datelor teritoriale.
Centrul de greutate se va muta de la domeniul informativ la cel formativ, aplicativ şi mai ales practic, având în vedere permanent comanda socială şi cerinţele beneficiarilor.
- Expertiză în gama relativ diversă de specializari de interes general actual ale sistemelor informaționale geografice.
- Crearea competențelor necesare elaborării de concepte, proiectării şi/sau utilizării de sisteme informatice complexe, care proceseseză volume mari de date eterogene, cu capacitatea de a integra şi exploata teorii şi metode multi şi interdisciplinare pentru extragerea informaţiei, reprezentarea conţinutului datelor și formalizarea cunoştinţelor.
- Capacitatea de a proiecta și de a implementa baze de date și aplicații ale acestora folosind limbaje și interfețe specifice, pentru diferite sisteme de gestiune a bazelor de date, platforme de calcul și categorii de aplicații; dintre acestea, aplicațiile de baze de date distribuite și depozitele de date reprezintă elemente importante din cadrul acestui program de master
- Crearea abilităţilor de a aplica cunoştinţele generale şi specifice privind atributele de structură, funcţionare şi proiectare pentru sisteme şi tehnologii multimedia; posibilitatea de a evalua pe baza criteriilor de performanţă însuşite un anumit tip de sistem şi maniera in care acesta poate fi utilizat într-o configuraţie care integrează tehnologii de comunicaţie multimedia.
- Aprofundarea conceptelor, a modului de abordare şi a cerinţelor impuse de lucrul într-o platformă online cu suport electronic; crearea capacităţilor de proiectare şi operare cu o multitudine de tipuri de sisteme, atât din punctul de vedere al concepției acestora, cât şi din cel al utilizării lor.
110 ore de activitate didactică (6 luni de activitate didactică), 11 de credite de studii transferabile (ECTS / SECT).
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Bazele sistemelor informationale geografice regăsiţi pe pagina web a Facultăţii de Geografie, la următorul link.
Sisteme informaționale geografice avansate
Facultatea de Geografie
Programul de studii va dezvolta competențe în domeniul sistemelor informaționale geografice și a sistemelor de calcul prin dezvoltarea capacităților de analiză, interogare și afișare a site-urilor de date complexe. De asemenea, urmărește dezvoltarea abilităților de coordonare și colaborare în vederea dezvoltării proiectelor complexe de comunicare a rezultatelor cercetării și realizării unor astfel de proiecte. Sistemele informaţionale geografice au o largă adresabilitate în diferite sectoare ale economiei, fiind necesară realizarea unei pregătiri complexe şi actualizate ancorate la realităţile pieţii muncii şi la tendinţele actuale, constând din competenţe geografice de gestionare a informaţiilor şi datelor teritoriale.
Centrul de greutate se va muta de la domeniul informativ la cel formativ, aplicativ şi mai ales practic, având în vedere permanent comanda socială şi cerinţele beneficiarilor.
- Expertiză în gama relativ diversă de specializari de interes general actual ale sistemelor informaționale geografice.
- Crearea competențelor necesare elaborării de concepte, proiectării şi/sau utilizării de sisteme informatice complexe, care proceseseză volume mari de date eterogene, cu capacitatea de a integra şi exploata teorii şi metode multi şi interdisciplinare pentru extragerea informaţiei, reprezentarea conţinutului datelor și formalizarea cunoştinţelor
- Capacitatea de a proiecta și de a implementa baze de date și aplicații ale acestora folosind limbaje și interfețe specifice, pentru diferite sisteme de gestiune a bazelor de date, platforme de calcul și categorii de aplicații; dintre acestea, aplicațiile de baze de date distribuite și depozitele de date reprezintă elemente importante din cadrul acestui program de master
- Crearea abilităţilor de a aplica cunoştinţele generale şi specifice privind atributele de structură, funcţionare şi proiectare pentru sisteme şi tehnologii multimedia; posibilitatea de a evalua pe baza criteriilor de performanţă însuşite un anumit tip de sistem şi maniera în care acesta poate fi utilizat într-o configuraţie care integrează tehnologii de comunicaţie multimedia.
- Aprofundarea conceptelor, a modului de abordare şi a cerinţelor impuse de lucrul într-o platformă online cu suport electronic; crearea capacităţilor de proiectare şi operare cu o multitudine de tipuri de sisteme, atât din punctul de vedere al concepției acestora, cât şi din cel al utilizării lor.
110 ore de activitate didactică (6 luni de activitate didactică), 11 de credite de studii transferabile (ECTS / SECT).
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Sisteme informationale geografice avansate regăsiţi pe pagina web a Facultăţii de Geografie, la următorul link.
Leadership educațional pentru transformare sustenabilă
Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei
Scopul programului îl constituie dezvoltarea competențelor de conducere și leadership exercitate de absolvenții programului la nivelul instituțiilor școlare sau organizațiilor educaționale din care provin, elaborând demersuri și susținând procese care promovează un mediu incluziv și o cultură colaborativă în contextele profesionale în care funcționează, cu efecte în reducerea inechităților educaționale și îmbunătățirii calității generale educației. Acest program se adresează tuturor absolvenților de învățământ superior (studii universitare), care doresc să desfășoare activități în domeniul educațional, cu precădere în roluri de lidership și management educațional circumscrise unei abordări incluzive în educație.
Un aspect specific cu valoare adăugată în dinamica grupului de participanți îl constituie profilul de formare inițială și tipul de instituție în cadrul căreia profesează participanții. Punctul comun îl reprezintă nevoia de autodezvoltare profesională şi personală și de autoeficiență.
C1. Proiectarea programelor educaționale adaptate pentru diverse niveluri și grupuri țintă
C4. Managementul grupurilor și al proiectelor educaționale
C6. Dezvoltarea și promovarea practicilor profesionale specifice specialistului în științele educației
CT1 Aplicarea deontologiei profesionale fundamentate pe valori specifice științelor educației
CT2 Cooperarea în echipe profesionale interdisciplinare specifice proiectelor și programelor din științele
CT3 Utilizarea învățării pe tot parcursul vieții pentru formarea și dezvoltarea profesională continuă
180 ore, 18 ECTS
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Leadership educațional pentru transformare sustenabilă regăsiţi pe pagina web a Facultăţii de Psihologie și Științele Educației, la următorul link.
Fundamentele instituțiilor și piețelor de capital
Facultatea de Administrație și Afaceri
La nivelul Facultății de Administrație și Afaceri există în prezent o preocupare constantă de a implica companii comerciale precum și alte tipuri de organizații și instituții în procesul de învățământ. Astfel, membrii corpului didactic care activează în cadrul acestei facultăți au contactat firme/organizații care doresc să se implice în activitățile desfășurate în facultate oferind acestor firme posibilitatea de a veni în contact direct cu studenții noștri printr-o serie de mijloace precum workshop-uri, prezentări pe teme de actualitate, tutoriale, târguri de job-uri, etc.
Ne propunem să atragem reprezentanți ai mediului de afaceri în proiecte de cercetare comune care să combine aspectele teoretice și practice, unul din scopurile acestui program de studii postuniversitare fiind inițierea , apoi dezvoltarea unui grup de cercetare avansată în domeniul afacerilor, respectiv al instituțiilor și piețelor de capital.
- Aplicarea conceptelor, teoriilor și tehnicilor folosite în analiza piețelor financiare pentru crearea propriului portofoliu de investiții
- Utilizarea de criterii și metode adecvate pentru evaluarea studiilor/analizelor privind piețele de capital.
- Aplicarea conceptelor, tehnicilor, mecanismelor și instrumentelor specific dimensiunii financiare a afacerilor internaționale
- Proiectarea de variante decizionale aferente dimensiunii financiare a afacerilor internaționale
- Aplicarea principiilor, normelor și valorilor eticii profesionale în cadrul propriei strategii de management al portofoliului
- Înțelegerea modului de funcționare al instituțiilor care acționeaza pe piețele de capital
4 săptămâni
Activitate didactică și pregătire individuală: 70 ore de activitate didactică
Examen: 2 ore
Forma de învățământ: cu frecvență
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Fundamentele instituțiilor și piețelor de capital regăsiţi aici.
Leadership bazat pe valori
Facultatea de Teologie Baptistă
Obiectivele fundamentale ale programului Leadership bazat pe valori pot fi sintetizate astfel: Programul postuniversitar de formare continuă reprezintă oferta educațională pentru formarea liderilor și managerilor implicați în instituții cu activități religioase, politice, de afaceri și organizații neguvernamentale.
Formarea de lideri prin acest program care ia în considerare rolul caracterului și al valorilor face ca programul să se înscrie în interesul crescând față de această abordare, interes care se regăsește pe piața educațională mondială.
Competențe generale:
- Asigurarea unei conduceri întemeiate pe valori în diferite contexte de activitate (religios, politic, afaceri, ONG)
- Dezvoltarea capacității de a analiza și conduce într-un context intercultural
Competențe specifice:
- Elaborarea unui model de leadership adecvat contextului
- Înțelegerea importanței caracterului și a valorilor în leadership
- Analiza importanței capitalului uman pentru leadership
- Evaluarea relației dintre leadership și capitalul social
- Formarea calităților de conducere pentru organizații politice
- Formarea calităților de conducere pentru mediul de afaceri
- Formarea calităților de conducere pentru organizații neguvernamentale
- Dezvoltarea abilităților de comunicare cu publicul în contextul mediilor sociale
Pentru realizarea obiectivelor propuse, durata de pregătire este de 100 ore, echivalentul a unui număr de 10 credite de studii universitare transferabile, conform planului de învățământ propus.
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Leadership bazat pe valori regăsiţi aici
E-guvernare și principiile comunicării publice
Facultatea de Administrație și Afaceri
Regulamentul UE 1724/2018 al Parlamentului European și al Consiliului privind înființarea unui portal digital unic, Ordonanța de urgență nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative, Hotărârea nr. 922/2010 privind organizarea și funcționarea Punctului de Contact Unic electronic etc își propun utilizarea tehnologiilor de informare și comunicații (TIC) în administrația publică pentru a ameliora calitatea și accesibilitatea serviciilor publice. Programul E-Guvernare și principiile comunicării publice, este creat de către Facultatea de Administrație și Afaceri, pentru a răspunde acestei nevoi reale de pregătire a specialiștilor în E-Administrație și E-Democrație, specialiști care să aplice principiile guvernanței democratice și ale noii gestiuni publice cu ajutorul aplicațiilor IT. În acest fel, vor contribui, la rândul lor, la procesul de digitalizare al administrației publice din România. În cadrul Facultății de Administrație și Afaceri există preocuparea constantă de a implica instituțiile publice, precum și pe cele din mediul de afaceri în procesul de învățământ. Studenții noștri au intrat în dialog cu acestea în cadrul workshop-urilor, târgurilor de job-uri, tutorialelor și altor evenimente organizate de către facultate. Prin programul E-guvernare și principiile comunicării publice ne propunem să atragem, în continuare, reprezentanți din organizațiile publice și private în proiecte de cercetare comune, care să combine aspectele teoretice și practice, în spiritul guvernării în rețele – unul dintre principiile guvernării democratice.
Astfel, unul dintre scopurile acestui program de studii postuniversitare este inițierea, apoi dezvoltarea unui grup de cercetare avansată în domeniul E-guvernare și principiile comunicării publice, cercetare care să apropie în timp polii comunicării: administrație – cetățean și să medieze relația dintre instituțiile publice și publicurile sale. În acest fel cresc: accesibilitatea serviciilor și a informațiilor publice oferite cetățenilor de către autoritățile competente, transparența, argumentarea deciziilor instituției publice, debirocratizarea (reducerea costurilor și timpului necesar pentru rezolvarea solicitărilor), sunt facilitate dialogul și cooperarea rapidă între instituțiile competențe.
Programul postuniversitar E-guvernare și principiile comunicării publice se adresează: administrației centrale și locale, cetățenilor (marele public), specialiștilor IT și colaboratorilor, membrilor instituției publice, decidenților, prescriptorilor și partenerilor importanți: întreprinderi, jurnaliști, lobbyști, partide politice, tuturor utilizatorilor site-urilor unei instituții publice, tuturor celor care își propun dezvoltarea abilității de a folosi platformele informatice integrate (SNI, PCUe, SEAP, SNEP), aplicațiile E-Administrație și E-Democrație, în concordanță cu principiile proprii guvernanței democratice (transparență, imputabilitate, guvernare în rețele, colaborare în definirea și aplicarea politicilor publice). Au dreptul să participe la studii postuniversitare absolvenții care au cel puțin studii universitare cu diplomă de licență sau echivalentă.
Cursul asigură absolvenților competențele necesare angajării ulterioare ca personal de specialitate în E-Guvernare și comunicare, atât în organizațiile publice, cât și în cele private.
-
- Aplicarea principiilor guvernanței democratice și ale noii gestiuni publice în instituția publică și formarea profesională de specialiști în E-Administrație și E-Democrație, care să apropie polii comunicării prin intermediul tehnologiilor de informare și comunicare din administrația publică (E-guvernare) pentru a crește transparența, calitatea și accesibilitatea serviciilor publice.
- Familiarizarea cu arhitectura și modul de navigare al sistemelor informatice integrate din România: platformele SNI – Sistemul Național de Interoperabilitate, PCUe – Punctul de Contact Unic Electronic, SEAP – Sistemul electronic de achiziții publice, astfel încât să crească legitimitatea acțiunii publice, identificarea clară a emițătorului, respectarea „logicii” beneficiarului, respectul față de acesta (eliminarea cozilor).
- Formarea deprinderii de a utiliza aplicațiile E-Administrație (furnizarea de informații și executarea de tranzacții online – S.N.E.P sau ghișeul.ro)– astfel încât să crească transparența instituției publice, precum și respectul față de cetățean (accesibilitatea serviciilor oferite cetățenilor de către autoritățile competente).
- Dobândirea capacității de a utiliza tehnologiile de informare și comunicații în administrația publică (E-Guvernare) pentru animarea dezbaterii publice și politice (E-participare, E- Democrație), exercițiul dreptului la vot prin Internet (E-voting, E-Democrație,), precum și pentru participarea cetățenilor la elaborarea de politici publice.
- Perfecționarea capacității de a gestiona digital documentele dintr-o instituție publică sau privată: transpunerea documentelor din format fizic în format digital și reducerea costurilor (economie de hârtie), utilizarea unui software care permite găsirea oricărui act în mai puțin de două minute etc.
- Dezvoltarea abilității de a clasa informația din instituția publică în informații de interes public versus informații care reprezintă secret profesional, respectând Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, precum și Legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, gestionarea transparentă a arhivelor.
- Asimilarea legislației și principiilor legate de prelucrarea datelor cu caracter personal (GDPR – protecția datelor cu caracter personal), cu ajutorul unor studii de caz.
- Dobândirea abilității de a organiza site-ul unei instituții publice în funcție de grupurile de utilizatori și nevoile lor (impozite, școli, documente de identitate etc) și nu în funcție de structurile administrative.
- Cooperarea cu universități din țară și străinătate, cu Autoritatea pentru Digitalizarea României și alte organizații în vederea dezvoltării activităților de cercetare științifică legate de E-Guvernare, aplicarea în administrația românească a principiilor guvernanței democratice (transparență, argumentarea deciziilor, guvernare în rețele, colaborare în definirea și realizarea politicilor publice).
8 săptămâni
Activitate didactică și pregătire individuală: 120 ore activitate didactică/12 credite de studii
transferabile (ECTS/SECT)
Examen: 2 ore
Forma de învățământ: cu frecvență
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar E-guvernare și principiile comunicării publice regăsiţi aici.
Antreprenoriat sustenabil
Facultatea de Administrație și Afaceri
Programul de formare intitulat “Antreprenoriat sustenabil” vizează dobândirea de cunoștințe aprofundate cu privire la antreprenoriat, în general, și la antreprenoriat sustenabil, în special. Parcurgerea acestui program vizează conștientizare cursanților cu privire la valorile etice și promovarea unei bune guvernări. Din perspectivă practică, acest program de formare vizează dezvoltarea creativității, inovației și a capacității de a implementa proiecte în scopul atingerii obiectivelor. În plus, cursanții vor dobândi o atitudine antreprenorială caracterizată prin inițiativă, atitudine proactivă în viața personală, profesională și socială.
Premisa pe care se fundamentează propunerea de program se regăsește în prioritățile asumate la nivelul Organizației Națiunilor Unite, în contextul programulului Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. De asemenea, acest program de formare profesională este în concordanță cu angajamentele luate de România cu privire la implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă la nivel naţional, precum și în concordanță cu Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă. Din acest punct de vedere, programul se adresează antreprenorilor și viitorilor antreprenori în vederea stimulării interesului lor pentru dezvoltarea durabilă, prin însușirea conceptelor cu privire la economia circulară, inovarea socială și responsabilitatea socială corporativă.
Calificarea persoanelor cu atribuţii de instruire teoretică şi practică, fără discriminări pe criterii de vârstă, sex, rasă, origine etnică, apartenenţă politică sau religioasă, potrivit art. 2 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare formatori.
Programul postuniversitar de formare și dezvoltare profesională continuă: Antreprenoriat sustenabil
Durata studiilor: 4 săptămâni
Activitatea didactică și de pregătire individuală: 50 ore, din care:
– 48 ore de activitate didactică / 4 ECTS
– Examen: 2 ore / 1 ECTS
Forma de învățământ: cu frecvență
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Antreprenoriat sustenabil regăsiţi aici.
Etică și integritate în învățământul preuniversitar
Facultatea de Filosofie
Programul de studii postuniversitare, de educație permanentă și perfecționare, intitulat „Etică și integritate în învățământul preuniversitar” se adresează profesorilor din mediul preuniversitar care doresc să se implice în rezolvarea activă și instituțională a problemelor specifice de etică din mediul preuniversitar.
Prin profesorii din mediul preuniversitar ne referim la profesorii care predau la toate cele trei cicluri de învățământ preuniversitar (primar, gimnazial și liceal), atât din învățământul de stat, cât și din cel privat.
Programul va fi implementat în colaborare cu Centrul de Cercetare în Etica Aplicată (CCEA).[1] Centrul a fost înființat în anul 2004 și își desfășoară activitatea, încă de la înființare până în prezent, în cadrul Facultății de Filosofie, Universitatea din București. În CCEA au fost derulate o serie de proiecte de cercetare, naționale sau internaționale, cu finanțare sau fără finanțare, pe teme ce țin de domeniul eticii, de la teme care țin strict de managementul eticii, etica noilor tehnologii și etica ameliorării umane, până la domeniul eticii și integrității profesionale. Membrii centrului s-au remarcat printr-o serie de publicații și apariții în spațiul public și au contribuit la dezvoltarea și popularizarea domeniului eticii, atât pe plan național, cât și internațional. Toate aceste activități ale CCEA au dus la organizarea unui grup care reușește să îmbine cu succes multiple activități de cercetare și de predare în domeniul eticii; acest fapt denotă expertiza necesară pentru a oferi resursele umane demarării și desfășurării cu succes a obiectivelor pe care le are cursul postuniversitar propus.
[1] www.ccea.ro;
Scopul programului postuniversitar este de a le oferi profesorilor din mediul preuniversitar șansa de a se implica în mod activ într-un dialog privind problemele de etică specifice locului lor de muncă și de a explora împreună cu aceștia cum anumite concepte, teorii, principii sau valori morale pot deopotrivă informa și îndruma acțiunea și decizia etică.
- Formarea unui grup de profesori care pot identifica temeiurile unor decizii sau acțiuni morale, dar și de conștientizare a riscurilor ignorării unor prerogative morale.
- Acest curs le oferă oportunitatea profesorilor de a face un prim pas în vederea specializării în domeniul eticii.
- Cursul crește calitatea pregătirii cadrelor didactice în domeniul eticii, mai exact, de a analiza și evalua anumite decizii, acțiuni sau reguli care țin de domeniul eticii.
- Cursul promovează învățarea autonomă și continuă în domeniul eticii demonstrând că acest domeniu necesită un efort permanent din partea agenților de a se adapta la contextele și situațiile noi din spațiul educațional preuniversitar (acest lucru este evident mai ales în modulul al doilea privind etica noilor tehnologii).
Programul de studii postuniversitare este proiectat pentru o durată de 40 ore, 4 credite, la care se adaugă timpii de studiu individual, pregătirea proiectelor sau a activităților de grup conform fișei disciplinei care înglobează cele 3 module ale cursului.
- Introducere în conceptele, normele, principiile și valorile morale.
- Etica noilor tehnologii în contextul preuniversitar.
- Dilemele și aspectele etice instituționale ale contextului preuniversitar.
Programul se va desfășura în funcție de disponibilitatea profesorilor care țin acest curs, dar și a cursanților, inclusiv în weekend (dacă este cazul), respectiv în format online sau fizic, pentru a facilita prezența cursanților care s-au înscris la toate activitățile de predare-învățare-evaluare.
Numărul minim pentru organizarea unei serii de curs este de 30 de cursanți, iar numărul maxim este de 50 de cursanți.
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Etică și integritate în învățământul preuniversitar regăsiţi aici.
Inițiere în practica filosofiei cu copii
Facultatea de Filosofie
Programul de formare și dezvoltare profesională continuă Inițiere în practica filosofiei cu copii se adresează profesorilor din învățământul primar și preșcolar din România și are ca obiectiv achiziționarea unor cunoștințe de bază în vederea implementării Filosofiei pentru copii ca disciplină opțională în curriculum la decizia școlii, potrivit Ordinului Ministrului Educației Naționale nr. 4887/26.08.2013.
Filosofia pentru copii este un program educațional creat de filosoful Matthew Lipman și colaboratorii săi, în anii 1970, pentru a promova dezvoltarea personală a copiilor, atât cognitiv, cât și afectiv. Copilul care parcurge un astfel de program devine capabil să gândească pe cont propriu” (engl. think for oneself; fr. penser par soi-même), ceea ce implică dezvoltarea gândirii critice, creative și grijulii. Modelul discuției filosofice cu copiii este „comunitatea de cercetare,” iar profesorul devine un facilitator; învățarea este înțeleasă ca o activitate de cooperare. Ulterior, s-au dezvoltat noi abordări, în prezent fiind folosită și formula Filosofie cu copii.
Programele de formare inițială urmate de profesorii care predau în ciclul primar nu includ și filosofia, și cu atât mai puțin, filosofia cu/pentru copii; de aceea, este nevoie ca profesorii să parcurgă un program de formare, înainte să decidă dacă vor propune introducerea acestei discipline în programul clasei lor; iar conducerea școlii ar trebui să se asigure că profesorii sunt pregătiți în ce privește atât conținutul, cât și didactica noii discipline.
Prin abordarea ei ca disciplină, filosofia cu copii oferă un deosebit potențial pentru dezvoltarea gândirii critice, creative și grijulii; iar printr-o abordare inter-curriculară, permite elevilor să-și dirijeze propria învățare și să dobândească abilități de care vor avea nevoie și după ce părăsesc școala.
Centrul de Formare în Filosofie din Facultatea de Filosofie a organizat, de la înființare (2017), diferite programe de filosofie cu copiii: școli de vară, ateliere, în cadrul programului „Școala altfel” sau cu ocazii speciale, cum ar fi Ziua Mondială a Filosofiei. În perioada pandemiei, atelierele de filosofie cu copii au fost organizate în format online și, astfel, au participat elevi din întreaga țară, precum și din Republica Moldova.
În prezent, mulți profesori din ciclul primar văd în filosofia cu/pentru copii nu doar o curiozitate, ci o disciplină pe care și-ar dori să o predea, în conformitate cu OM 4887/26.08.2013. De aceea, în programul „Școala altfel” sunt incluse adesea și ateliere de filosofie cu copii; în acealși timp, elevii sunt îndrumați să se înscrie la școlile de vară organizate de Centrul de Formare în Filosofie. Numeroși profesorii încadrați în învățământul primar și preșcolar au participat la conferințele și workshop-urile pe tema filosofiei cu/pentru copii organizate de Centrul de Formare în Filosofie cu ocazia „Zilei Mondiale a Filosofiei” (2019, 2020, 2021, 2022, 2023). La conferința internațională „Philosophy for/with Children Inside and Outside of School (Philosoophie pour/avec les enfants dans l’école et hors de l’école)” (București, 28-29 octombrie) au asistat peste 100 de profesori care predau în învățământul primar și preșcolar din România.
Dar, pe de altă parte, profesorii sunt conștienți de faptul că filosofia cu/pentru copii nu se poate preda precum matematica, gramatica sau geografia, și că au nevoie de formare.
În Europa, pregătirea profesorilor în practica filosofiei cu copii este asigurată atât în universități, prin cursuri post-universitare sau programe de master și de doctorat, cât și prin programe susținute de diferite asociații și fundații de profil.
Acest program postuniversitar de formare și dezvoltare profesională este primul program de inițiere în practica filosofiei cu copii oferit profesorilor din învățământul primar și preșcolar din România. Programul se adresează absolvenților cu diplomă de licență sau echivalentă încadrați ca profesori în învățământul preuniversitar, nivel primar și nivel preșcolar.
Acest program postuniversitar de formare și dezvoltare profesională are ca obiectiv pregătirea participanților atât în scopul practicării Filosofiei cu/pentru copii ca disciplină opțională în curriculum la dispoziția școlii, la clasele a III-a și a IV-a, cât și în vederea utilizării metodelor și instrumentelor specifice (comunitatea de cercetare, întrebările, dialogul, experimentul de gândire, dilema morală) în proiectarea și managementul lecțiilor la alte discipline școlare, de exemplu, Educația civică; de aici decurg finalități specifice programului de formare în practica filosofiei cu copii:
C1 Identificarea și aplicarea adecvată a fundamentelor teoretice și istorice ale filosofiei: presupoziții, principii, valori, etici, modalități de gândire și practici.
C2 Ordonarea și formularea de idei, teme și probleme filosofice generale și de ramură.
C3 Identificarea prin gândire critică (analiză și evaluare logice) a punctelor tari și slabe ale unor soluții, concluzii sau abordări alternative de probleme.
- Prezintă argumente în cursul unei dezbateri sau în scris, în mod convingător, pentru a obține sprijinul maxim pentru cauza pe care o reprezintă vorbitorul sau scriitorul.
- Demonstrează capacitatea de a utiliza concepte pentru a crea și înțelege generalizările și de a le corela sau conecta la alte elemente, evenimente sau experiențe.
- Îndrumă oamenii oferindu-le sprijin emoțional, împărtășind experiențe și oferind sfaturi persoanei pentru a o ajuta în dezvoltarea personală, precum și adaptând sprijinul la nevoile specifice ale persoanei și acordând atenție solicitărilor și așteptărilor acesteia.
Programul postuniversitar de formare și dezvoltare profesională continuă Inițiere în practica filosofiei cu copii
Durata studiilor: 3 săptămâni
Activitate didactică și pregătire individuală: 36 de ore din care:
- 24 de ore de activitate didactică / 2 ECTS
- examen: 12 ore / 1 ECTS
Forma de învățământ: cu frecvență
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Inițiere în practica filosofiei cu copii regăsiţi pe pagina web a Facultații de Filosofie accesând acest link
Filosofie și educație socială
Facultatea de Filosofie
Programul de studii postuniversitare intitulat Filosofie și educație socială este un program de formare și dezvoltare profesională continuă. Programul se adresează profesorilor din învățământul preuniversitar, nivel gimnazial, care au ca discipline principale de încadrare: Gândire critică şi drepturile copilului (clasa a V-a), Educaţie interculturală (clasa a VI-a), Educaţie pentru cetăţenie democratică (clasa a VII-a), pentru a experimenta noi perspective asupra conținuturilor de predat.
Cele trei discipline: Gândire critică şi drepturile copilului, Educaţie interculturală, Educaţie pentru cetăţenie democratică, sunt reunite în disciplina generică Educație socială care contribuie, continuând Educația civică din ciclul primar, la formarea progresivă a competențelor sociale și civice necesare pentru a participa într-un mod eficient și constructiv la viața socială și, dacă este cazul, la rezolvarea conflictelor. Prin introducerea educației sociale s-a urmărit formarea la elevi a disponibilității de a trăi împreună, în mod armonios, în societate, și a capacității de a implementa drepturi, libertăți, responsabilitate, solidaritate, ca persoane și ca cetățeni capabili de gândire critică și creativă.
De regulă, disciplinele obligatorii din curriculum-ul gimnazial sunt predate de profesori care au absolvit facultăți de același profil: de exemplu, matematica este predată de absolvenți ai Facultății de Matematică, istoria, de absolvenți ai Facultății de Istorie etc. Dar Centralizatorului privind disciplinele de învăţământ, domeniile şi specializările arată clar care studii absolvite, cu diplomă, conferă dreptul de a preda disciplinele Gândire critică şi drepturile copilului, Educaţie interculturală, Educaţie pentru cetăţenie democratică în învățământul preuniversitar, nivel gimnazial.
Prin urmare, profesorii care predau aceste discipline sunt destul de diferiți sub aspectul formării de bază; unii sunt juriști, alții sunt istorici, psihologi, sociologi sau filosofi, iar acest lucru se manifestă în predare, de multe ori, ca niște limite. Căci nu toate conținuturile prezintă aspecte juridice, sau istorice, sau sociologice etc.; pe de altă parte, drepturile copilului, de exemplu, nu trebuie abordate doar juridic, iar a comunica, a coopera și a interacționa cu persoane care aparțin diferitelor culturi nu sunt doar chestiuni de sociologie sau de psihologie socială; în astfel de situații, sunt binevenite cercetările etice, de exemplu. Și în toate situațiile, un element important în educația socială este dezvoltarea gândirii critice.
Programul de licență organizat de Facultatea de Filosofie include o serie de discipline care acoperă într-un fel problematica disciplinelor Gândire critică şi drepturile copilului, Educaţie interculturală și Educaţie pentru cetăţenie democratică:
- Argumentare și gândire critică (disciplină obligatorie, an I, sem. I)
- Introducere în etică (disciplină obligatorie, an I, sem. I)
- Istoria ideilor politice (disciplină obligatorie, an I, sem. II)
- Teorii etice (disciplină obligatorie, an II, sem. I)
- Filosofia dreptului (disciplină obligatorie, an II, sem. II)
- Filosofie politică şi socială (disciplină obligatorie, an II, sem. II)
- Instituții politice şi sociale (disciplină modul: Filosofie politică şi morală)
- Filosofie politică contemporană (disciplină de modul: Filosofie politică şi morală)
- Teorii ale democrației (disciplină de modul: Filosofie politică şi morală)
- Etică aplicată (disciplină de modul: Filosofie politică şi morală)
Este de menționat și faptul că în cadrul programului de studii de licență Studii Europene care a funcționat în anii trecuți s-a predat disciplina Culturi europene și mentalități politice, iar în prezent, la masterul Communication and Intercultural Studies, se predă disciplina Interculturalitate și probleme ale lumii contemporane.
Prin urmare, sub aspectul problematicii, Facultatea de Filosofie oferă o pregătire de ansamblu corespunzătoare pentru absolvenții care aleg să predea Gândirea critică şi drepturile copilului, Educaţia interculturală, Educaţia pentru cetăţenie democratică în gimnaziu. Pe această bază, Facultatea de Filosofie, prin Departamentul de Filosofie Practică și Istoria Filosofiei, propune organizarea unui program post-universitar de formare și dezvoltare profesională continuă intitulat Filosofie și educație socială.
Pentru un astfel de program au existat solicitări din partea profesorilor care predau Educația socială în școlile din București, județul Ilfov și alte județe din România. Cerința a fost exprimată prima oară în 2018, la un an de la introducerea Educației sociale în învățământul preuniversitar (nivel gimnazial), în cadrul Conferinței Naționale a Profesorilor de Filosofie „Etica și predarea ei în învățământul preuniversitar” (București, 26 -27 octombrie 2018), organizată de Facultatea de Filosofie. Ultima oară, această solicitare a fost făcută cu ocazia întâlnirii prilejuite de celebrarea Zilei Mondiale a Filosofiei, la Facultatea de Filosofie (17 noiembrie 2023).
Programul postuniversitar de formare și dezvoltare profesională continuă se adresează profesorilor din învățământul preuniversitar (nivel gimnazial) care au ca discipline principale de încadrare: Gândire critică şi drepturile copilului (clasa a V-a), Educaţie interculturală (clasa a VI-a), Educaţie pentru cetăţenie democratică (clasa a VII-a) și care doresc să-și completeze cunoștințele și să dobândească o perspectivă filosofică asupra conținuturilor de predat.
Acest program postuniversitar nu înlocuiește nici programele de licență, nici programele aferente de formare inițială pentru cariera didactică; nu este un program de conversie profesională.
Finalitățile generale ale programului de formare
Scopul programului este pregătirea participanților, astfel încât să devină capabili să regândească predarea educației socială, printr-o lectură filosofică a socialului, mai atenți la vulnerabilitățile personale și sociale, angajând o trăire profundă, activ participativă, cultivând valori și atitudini umaniste. Rezultă finalități specifice programului de formare în Filosofie și educație socială:
C3 Identificarea prin gândire critică (analiză si evaluare logice) a punctelor tari si slabe ale unor soluții, concluzii sau abordări alternative de probleme.
C4 Evidențierea cauzelor, principiilor si semnificațiilor acțiunilor, experienței si existenței umane.
C6 Medierea interumană si interculturală prin identificarea, analiza si soluționarea unor probleme interumane si interculturale.
Scopul programului postuniversitar este de a le oferi profesorilor din mediul preuniversitar șansa de a se implica în mod activ într-un dialog privind problemele de etică specifice locului lor de muncă și de a explora împreună cu aceștia cum anumite concepte, teorii, principii sau valori morale pot deopotrivă informa și îndruma acțiunea și decizia etică.
- Aplică metode și tehnici științifice pentru investigarea fenomenelor, dobândind noi cunoștințe sau corectând și integrând cunoștințele anterioare.
- Dă dovadă de considerație față de ceilalți, precum și de colegialitate. Ascultă, oferă feedback și răspunde în mod perceptiv altora, ceea ce implică, de asemenea, supravegherea și conducerea personalului într-un cadru profesional.
- Se angajează în conceperea sau crearea de noi cunoștințe prin formularea de întrebări în legătură cu cercetarea, prin cercetarea, îmbunătățirea sau dezvoltarea de concepte, teorii, modele, tehnici, instrumente, software sau metode operaționale și prin utilizarea de metode și tehnici științifice.
Programul postuniversitar de formare și dezvoltare profesională continuă Filosofie și educație socială
Durata studiilor:
Activitate didactică și pregătire individuală: 60 de ore din care:
- 48 de ore de activitate didactică / 4 ECTS
- Examen de cetificare: 12 ore / 1 ECTS
Forma de învățământ: cu frecvență
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Filosofie și educație socială regăsiţi pe pagina web a Facultații de Filosofie accesând acest link