Fundamentele psihologiei
Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei
Programul postuniversitar se adresează tuturor absolvenților de studii superioare (cu diplomă de licență), precum și absolvenților de medicină generală (medicii psihiatri), asistență socială, filosofie, pedagogie sau teologie (persoanele prevăzute la art. 15 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, în vederea practicării psihoterapiei, conform normelor CPR.
Discipline studiate:
Introducere în psihologie
Psihologia dezvoltării
Psihologie clinică
Evaluare psihologică
Abordări moderne în psihoterapie

- Fișă tip de înscriere
- Buletin / Carte de identitate
- Certificatul de naștere
- Certificatul de căsătorie / actul administrativ de schimbare a numelui (dacă este cazul)
- Diploma de licență sau diploma echivalentă
- Foaia matricolă / suplimentul la diplomă
- Dovada achitării taxei de înscriere la concursul de admitere
Informații admitere: înscrierea se efectuează online, conform procedurii menționate pe site-ul facultății;
Organizare cursuri: cursurile se vor desfășura atât online, cât și fizic la sediul facultății;
Finalizare: cursurile se finalizează prin susținerea examenelor la discipline și susținerea examenului de certificare a competențelor;
Eliberare acte de studii: certificatul de atestare a competențelor și suplimentul se vor elibera în maximum 12 luni de la finalizarea studiilor, până la acest termen se eliberează adeverința de absolvire.
Prof. univ. dr. Cătălin NEDELCEA
Conf. univ. dr. Florinda GOLU
Conf. univ. dr. Cezar GIOSAN
Conf. univ. dr. Cornel MINCU
Lect. univ. dr. Ioana DAVID
230 de ore
Media examenului de licență
50 lei
2500 lei
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Fundamentele Psihologiei regăsiţi pe pagina web a Facultăţii de Psihologie și Științele Educației accesând acest link.
Biblioteconomie și Știința Informării
Facultatea de Litere

Programul pregăteşte specialişti în domeniul ştiinţelor informării și bibliotecari și a fost creat pentru a răspunde unor nevoi reale de pregătire a specialiştilor în domeniul organizării documentelor şi al diseminării informaţiilor. Programul îşi propune, de asemenea, înţelegerea relaţiei indisolubile dintre informaţie şi cunoaştere, aprofundarea problematicii complementarităţii surselor de informare în societatea contemporană, integrarea factorilor tehnologici în proiectare, organizarea şi exploatarea sistemelor de informare, stimularea gândirii critice, a nevoii de cercetare şi a dezvoltării formelor de cooperare ca elemente indispensabile în perfecţionarea specialiştilor în transferul de informaţii.
Programul este organizat în conformitate cu Legea Educaţiei Naţionale, Capitolul IV, Secţiunea a II-a, Programe postuniversitare de formare şi dezvoltare continuă.
Absolvenţii programului postuniversitar Biblioteconomie și Știința informării vor putea activa fie ca specialişti în informarea documentară, fie ca experţi în transferul de informaţii, manageri de structuri şi sisteme infodocumentare, bibliotecari, bibliografi
1 an / 2 semestre, 608 ore de activitate didactică, 60 de credite de studii transferabile (ECTS / SECT).
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Biblioteconomie și Știința informării regăsiţi pe pagina web a Facultăţii de Litere accesând acest link.
Abordări moderne în psihopedagogia specială
Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei
Cursul are ca principal scop formarea / dezvoltarea unor competențe generale şi specifice în vederea utilizării strategiilor actuale din domeniul psihopedagogiei speciale, în proiectarea, organizarea, desfășurarea şi evaluarea activităților educaționale, precum și formarea unei viziuni profesionale care să pună în prim-plan valorificarea potențialului restant funcțional al elevilor cu deficiență şi valorile promovate de conceptul „educația pentru toți”. Prezentul program de formare urmărește să contribuie la optimizarea activității absolvenților de învățământ superior care doresc să lucreze cu copii cu cerințe educative speciale prin constituirea / dezvoltarea unor competențe specifice şi realizarea standardelor de performanță cerute.
Organizare: Programul se desfășoară modular, la sfârșit de săptămână, pentru a facilita prezența cursanților la toate activitățile de predare-învățare-evaluare. Cursanții vor avea acces la suporturile de curs necesare pentru fiecare curs inclus în planul de învățământ Metodele de învățare sunt adecvate domeniului și disciplinelor studiate , vizează centrarea pe student și valorizarea acestuia, fiind la nivelul noilor descoperiri, mai ales în ceea ce privește cunoașterea și operarea cu tehnologiile moderne de acces pentru copiii și adulții cu nevoi speciale; dintre aceste metode, remarcăm: prelegerea clasică, metodele participative și interactive, demonstrațiile practice, dezbaterea academică, argumentarea și contraargumentarea unei informații, învățarea tehnicilor compensator-recuperatorii și terapeutice, prezentările PowerPoint etc.
Beneficiari: Acest program se adresează tuturor absolvenților de învățământ superior (studii universitare), care doresc să desfășoare activități cu copii cu dizabilități.

- definirea, clasificarea şi alegerea metodelor, tehnicilor şi procedeelor utilizate în intervenţia psihopedagogică;
- utilizarea principiilor de bază în verderea elaborării programelor de intervenţie personalizată, a adaptării curriculare pentru copiii cu CES în funcţie de nevoile şi particularităţile acestora;
- elaborarea unor modalităţi de intervenţie în vederea recuperării persoanelor cu CES prin aplicarea adecvată a principiilor şi metodelor consacrate în domeniu;
- definirea, clasificarea și selecția strategiilor conținuturilor și mijloacelor de proiectare și implementare curriculară, de reabilitare și compensare a persoanelor cu CES;
- clasificarea şi descrierea diferitelor forme de şcolarizare a copiilor cu CES, în vederea elaborării şi interpretării planului de integrare socială a persoanelor cu nevoi speciale pe baza terminologiei, metodelor şi paradigmelor specifice;
- identificarea noilor orientări metodologice în domeniul recuperării, educării şi integrării socioprofesionale a persoanelor cu CES.
1 an / 2 semestre, 608 ore de activitate didactică, 60 de credite de studii transferabile (ECTS / SECT).
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Abordări moderne în psihopedagogia specială regăsiţi pe pagina web a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei accesând acest link.
Leadership şi competenţe manageriale
Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei

Programul postuniversitar „Leadership și competențe manageriale” are ca obiectiv central formarea unui set de competențe de conducere.
Pentru psihologi, cursul conferă credite profesionale – prin sistemul de formare avizat de Colegiul Psihologilor din România.
Organizare: Cursanții vor lucra pe platforma online și vor accesa, cu parolă, modulele de curs. Aceste module includ teorii relevante în domeniu, aplicații – spețe practice, exerciții, teste de cunoștințe. Platforma de e-learning a Universității Naționale de Apărare „Carol I” permite cursanților să acceseze și să parcurgă materialele în ritmul propriu, de oriunde din țară și din lume. Astfel, cursanții își pot organiza activitatea după propriul program. La finalul unităților de învățare se va completa un test-grilă. Modulele de curs se pot accesa pe parcursul a trei luni, fiind eșalonate lunar. Organizarea prelegerilor se va face în weekend, după un program stabilit de traineri cu consultarea cursanților.
Beneficiari: persoane angajate în funcții de conducere și candidați pentru funcții de conducere, psihologi; persoane interesate de îmbogățirea cunoștințelor și abilităților în aria de leadership și competențe manageriale.
Competențele formate vizează: configurarea profilului psihologic pentru personalul sau candidații care urmează a ocupa funcții de conducere, descoperirea resurselor personale pentru dezvoltarea procesului de conducere, adaptarea stilului de conducere în funcție de context, abilități cognitive, atitudinale, comportamentale în activitatea de conducere, identificarea caracteristicilor psihologice ale liderului de succes, gestionarea riscului și crizelor, identificarea caracteristicilor leadership-ului toxic, profilul conducerii etice, utilizarea mecanismelor psihologiei conducerii în vederea creșterii eficienței organizaționale, conducerea activității de psihologie.
Absolvenții vor putea ocupa funcții, inclusiv de conducere, conform competențelor dobândite, în structurile menționate mai sus și își pot îmbunătăți eficiența profesională necesară conducerii sau sprijinirii actului de conducere/comandă în organizații/firme/instituții civile și militare, care operează pe teritoriul național sau în mediul internațional.
Psihologii vor putea furniza, conform competențelor dobândite și atestatului eliberat de Colegiul Psihologilor din România, servicii psihologice și vor putea ocupa funcții, inclusiv de conducere în: Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Administrației și Internelor, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Ministerul Justiției, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Transporturilor, Administrația Națională a Penitenciarelor din România, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul de Pază și Protecție, Ministerul Economiei, precum și în alte structuri ale administrației centrale și locale, organizații, companii și firme private, institute, clinici și centre de profil, cabinete individuale de psihologie.
310 ore de activitate didactică, 31 de credite de studii transferabile (ECTS / SECT).
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Leadership şi competenţe manageriale regăsiţi pe pagina web a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei accesând acest link.
Psihologie aplicată în diplomație și relații internaționale
Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei
Programul postuniversitar „Psihologie aplicată în diplomație și relații internaționale” are ca obiectiv central formarea unui set de competențe în psihologie diplomatică și în relații internaționale.
Pentru psihologi, cursul conferă credite profesionale prin sistemul de formare avizat de Colegiul Psihologilor din România.
Organizare: Cursanții vor lucra pe platforma online și vor accesa, cu parolă, modulele de curs. Aceste module cuprind teorii relevante în domeniu, aplicații – spețe practice, exerciții, teste de cunoștințe. Platforma de e-learning a Universității Naționale de Apărare „Carol I” permite cursanților să acceseze și să parcurgă materialele în ritmul propriu, de oriunde din țară și din lume. Astfel, cursanții își pot organiza activitatea după propriul program. La finalul unităților de învățare se va completa un test grilă. Modulele de curs se pot accesa pe parcursul a trei luni, fiind eșalonate lunar. Organizarea prelegerilor se va face în weekend, după un program stabilit de traineri cu consultarea cursanților.
Beneficiari sunt persoane angajate în instituții ce presupun activități diplomatice și relații internaționale, psihologi; persoane interesate de îmbogățirea cunoștințelor și abilităților în psihologia diplomatică, în diplomație și în relații internaționale.

Competențele formate vizează: utilizarea metodelor psihologiei în mediul diplomatic, în relații naționale și internaționale; evaluarea critică a situațiilor problematice; managementul eficient al proceselor psihice în mediul diplomatic; gestionarea adecvată a vulnerabilităților mediului diplomatic/internațional; abordarea psihologică a comunicării în relațiile diplomatice/internaționale; conducerea activității de psihologie; competențe transversale relaționate cu domeniul diplomației/relațiilor internaționale.
Absolvenții vor putea ocupa funcții, inclusiv de conducere, conform competențelor dobândite în structurile menționate mai sus și își pot îmbunătăți eficiența profesională necesară lucrului în mediul internațional (UE, NATO, OSCE, ONU, teatre de operații militare, companii multinaționale, firme de recrutare internațională, structuri de management al resurselor umane etc.).
Psihologii vor putea furniza servicii psihologice de consultanță și vor putea ocupa funcții, inclusiv de conducere în: Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Administrației și Internelor, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor din România, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul de Pază și Protecție, Ministerul Economiei, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Transporturilor, precum și în alte structuri ale administrației centrale și locale, organizații, companii și firme private, institute, clinici și centre de profil, cabinete individuale de psihologie.
550 de ore de activitate didactică, 22 de credite de studii transferabile (ECTS / SECT).
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Psihologie aplicată în diplomație și relații internaționale regăsiţi pe pagina web a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei accesând acest link.
Analiza teoretică a reglementărilor cuprinse în codul administrativ
Facultatea de Drept

Scopul programelor de studii postuniversitare îl reprezintă depăşirea dificultăţilor de ordin teoretic şi practic, inerente în condiţiile apariţiei noilor coduri fundamentale ale României. Cursurile urmăresc înţelegerea noilor reglementări cuprinse în noile codificări normative (Codul civil, Codul de procedură civilă, Codul penal, Codul de procedură penală, Codul administrativ, precum și alte codificări ulterioare), precum și clarificarea problemelor de practică juridică şi judiciară ce ar putea decurge din aplicarea acestora.
Organizare: Cursurile se vor organiza, de regulă, în regim modular. Organizarea și programarea fiecărui modul se vor realiza conform precizărilor din fișa fiecărei discipline. Cursurile vor cuprinde disciplinele din planul de învăţământ, iar numărul de credite este cel prevăzut în planul de învăţământ. Cursurile vor avea un caracter interactiv. Se vor aborda cu precădere aspecte de ordin practic, generate de problemele concrete pe care noile reglementări le creează sau se preconizează că le vor crea în activitatea practicienilor dreptului. Absolvirea cursurilor presupune susținerea de examene de absolvire pentru fiecare disciplină din planul de învățământ și unui examen de certificare a competenţelor profesionale asimilate de cursanţi pe parcursul programului. Examenele vor fi organizate conform fișelor de disciplină. Evaluarea se va face prin acordarea de note.
Programele postuniversitare de formare şi dezvoltare profesională continuă organizate de Facultatea de Drept a Universității din București se desfășoară în conformitate cu dispoziţiile art. 173 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 și cu Metodologia-cadru de organizare şi înregistrare a programelor postuniversitare de către instituţiile de învăţământ superior, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 4.750/2019, cu modificările ulterioare.
Acest program este destinat tuturor categoriilor de practicieni ai dreptului: judecători, procurori, avocaţi, consilieri juridici, notari publici, executori judecătoreşti etc.
- Identificarea surselor de informare în domeniul administrației publice (legislaţia, doctrina şi jurisprudenţa), aplicabile la o problemă de drept, inclusiv utilizarea bazelor de date juridice;
- Explicarea și interpretarea surselor de informare din domeniul administrației publice (legislaţia, doctrina şi jurisprudenţa), referitoare la o problemă de drept concretă;
- Selectarea informaţiilor juridice necesare pentru rezolvarea unei probleme concrete;
- Evaluarea critică a textelor din legislaţie, doctrină şi jurisprudenţă, referitoare la o problemă de drept din domeniul administrației publice.
- Redactarea de clauze specifice contractelor administrative, precum și de cereri și acte juridice adresate instanțelor judecătorești și asigurarea asistenței pe parcursul etapelor procedurale ale unui litigiu de drept administrativ
188 de ore de activitate didactică (16 săptămâni de activitate didactică), 18 de credite de studii transferabile (ECTS / SECT).
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Analiza teoretică a reglementărilor cuprinse în codul administrativ regăsiţi pe pagina web a Facultăţii de Drept, accesând acest link.
Bazele sistemelor informaționale geografice
Facultatea de Geografie
Programul de studii va dezvolta competențe în domeniul sistemelor informaționale geografice și a sistemelor de calcul prin dezvoltarea capacităților de analiză, interogare și afișare a site-urilor de date complexe. De asemenea, urmărește dezvoltarea abilităților de coordonare și colaborare în vederea dezvoltării proiectelor complexe de comunicare a rezultatelor cercetării și realizării unor astfel de proiecte. Sistemele informaţionale geografice au o largă adresabilitate în diferite sectoare ale economiei, fiind necesară realizarea unei pregătiri complexe şi actualizate ancorate la realităţile pieţii muncii şi la tendinţele actuale, constând din competenţe geografice de gestionare a informaţiilor şi datelor teritoriale.
Centrul de greutate se va muta de la domeniul informativ la cel formativ, aplicativ şi mai ales practic, având în vedere permanent comanda socială şi cerinţele beneficiarilor.

- Expertiză în gama relativ diversă de specializari de interes general actual ale sistemelor informaționale geografice.
- Crearea competențelor necesare elaborării de concepte, proiectării şi/sau utilizării de sisteme informatice complexe, care proceseseză volume mari de date eterogene, cu capacitatea de a integra şi exploata teorii şi metode multi şi interdisciplinare pentru extragerea informaţiei, reprezentarea conţinutului datelor și formalizarea cunoştinţelor.
- Capacitatea de a proiecta și de a implementa baze de date și aplicații ale acestora folosind limbaje și interfețe specifice, pentru diferite sisteme de gestiune a bazelor de date, platforme de calcul și categorii de aplicații; dintre acestea, aplicațiile de baze de date distribuite și depozitele de date reprezintă elemente importante din cadrul acestui program de master
- Crearea abilităţilor de a aplica cunoştinţele generale şi specifice privind atributele de structură, funcţionare şi proiectare pentru sisteme şi tehnologii multimedia; posibilitatea de a evalua pe baza criteriilor de performanţă însuşite un anumit tip de sistem şi maniera in care acesta poate fi utilizat într-o configuraţie care integrează tehnologii de comunicaţie multimedia.
- Aprofundarea conceptelor, a modului de abordare şi a cerinţelor impuse de lucrul într-o platformă online cu suport electronic; crearea capacităţilor de proiectare şi operare cu o multitudine de tipuri de sisteme, atât din punctul de vedere al concepției acestora, cât şi din cel al utilizării lor.
110 ore de activitate didactică (6 luni de activitate didactică), 11 de credite de studii transferabile (ECTS / SECT).
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Bazele sistemelor informationale geografice regăsiţi pe pagina web a Facultăţii de Geografie, la următorul link.
Sisteme informaționale geografice avansate
Facultatea de Geografie

Programul de studii va dezvolta competențe în domeniul sistemelor informaționale geografice și a sistemelor de calcul prin dezvoltarea capacităților de analiză, interogare și afișare a site-urilor de date complexe. De asemenea, urmărește dezvoltarea abilităților de coordonare și colaborare în vederea dezvoltării proiectelor complexe de comunicare a rezultatelor cercetării și realizării unor astfel de proiecte. Sistemele informaţionale geografice au o largă adresabilitate în diferite sectoare ale economiei, fiind necesară realizarea unei pregătiri complexe şi actualizate ancorate la realităţile pieţii muncii şi la tendinţele actuale, constând din competenţe geografice de gestionare a informaţiilor şi datelor teritoriale.
Centrul de greutate se va muta de la domeniul informativ la cel formativ, aplicativ şi mai ales practic, având în vedere permanent comanda socială şi cerinţele beneficiarilor.
- Expertiză în gama relativ diversă de specializari de interes general actual ale sistemelor informaționale geografice.
- Crearea competențelor necesare elaborării de concepte, proiectării şi/sau utilizării de sisteme informatice complexe, care proceseseză volume mari de date eterogene, cu capacitatea de a integra şi exploata teorii şi metode multi şi interdisciplinare pentru extragerea informaţiei, reprezentarea conţinutului datelor și formalizarea cunoştinţelor
- Capacitatea de a proiecta și de a implementa baze de date și aplicații ale acestora folosind limbaje și interfețe specifice, pentru diferite sisteme de gestiune a bazelor de date, platforme de calcul și categorii de aplicații; dintre acestea, aplicațiile de baze de date distribuite și depozitele de date reprezintă elemente importante din cadrul acestui program de master
- Crearea abilităţilor de a aplica cunoştinţele generale şi specifice privind atributele de structură, funcţionare şi proiectare pentru sisteme şi tehnologii multimedia; posibilitatea de a evalua pe baza criteriilor de performanţă însuşite un anumit tip de sistem şi maniera în care acesta poate fi utilizat într-o configuraţie care integrează tehnologii de comunicaţie multimedia.
- Aprofundarea conceptelor, a modului de abordare şi a cerinţelor impuse de lucrul într-o platformă online cu suport electronic; crearea capacităţilor de proiectare şi operare cu o multitudine de tipuri de sisteme, atât din punctul de vedere al concepției acestora, cât şi din cel al utilizării lor.
110 ore de activitate didactică (6 luni de activitate didactică), 11 de credite de studii transferabile (ECTS / SECT).
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Sisteme informationale geografice avansate regăsiţi pe pagina web a Facultăţii de Geografie, la următorul link.
Leadership educațional pentru transformare sustenabilă
Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei
Scopul programului îl constituie dezvoltarea competențelor de conducere și leadership exercitate de absolvenții programului la nivelul instituțiilor școlare sau organizațiilor educaționale din care provin, elaborând demersuri și susținând procese care promovează un mediu incluziv și o cultură colaborativă în contextele profesionale în care funcționează, cu efecte în reducerea inechităților educaționale și îmbunătățirii calității generale educației. Acest program se adresează tuturor absolvenților de învățământ superior (studii universitare), care doresc să desfășoare activități în domeniul educațional, cu precădere în roluri de lidership și management educațional circumscrise unei abordări incluzive în educație.
Un aspect specific cu valoare adăugată în dinamica grupului de participanți îl constituie profilul de formare inițială și tipul de instituție în cadrul căreia profesează participanții. Punctul comun îl reprezintă nevoia de autodezvoltare profesională şi personală și de autoeficiență.

C1. Proiectarea programelor educaționale adaptate pentru diverse niveluri și grupuri țintă
C4. Managementul grupurilor și al proiectelor educaționale
C6. Dezvoltarea și promovarea practicilor profesionale specifice specialistului în științele educației
CT1 Aplicarea deontologiei profesionale fundamentate pe valori specifice științelor educației
CT2 Cooperarea în echipe profesionale interdisciplinare specifice proiectelor și programelor din științele
CT3 Utilizarea învățării pe tot parcursul vieții pentru formarea și dezvoltarea profesională continuă
180 ore, 18 ECTS
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Leadership educațional pentru transformare sustenabilă regăsiţi pe pagina web a Facultăţii de Geografie, la următorul link.
Fundamentele instituțiilor și piețelor de capital
Facultatea de Administrație și Afaceri

La nivelul Facultății de Administrație și Afaceri există în prezent o preocupare constantă de a implica companii comerciale precum și alte tipuri de organizații și instituții în procesul de învățământ. Astfel, membrii corpului didactic care activează în cadrul acestei facultăți au contactat firme/organizații care doresc să se implice în activitățile desfășurate în facultate oferind acestor firme posibilitatea de a veni în contact direct cu studenții noștri printr-o serie de mijloace precum workshop-uri, prezentări pe teme de actualitate, tutoriale, târguri de job-uri, etc.
Ne propunem să atragem reprezentanți ai mediului de afaceri în proiecte de cercetare comune care să combine aspectele teoretice și practice, unul din scopurile acestui program de studii postuniversitare fiind inițierea , apoi dezvoltarea unui grup de cercetare avansată în domeniul afacerilor, respectiv al instituțiilor și piețelor de capital.
- Aplicarea conceptelor, teoriilor și tehnicilor folosite în analiza piețelor financiare pentru crearea propriului portofoliu de investiții
- Utilizarea de criterii și metode adecvate pentru evaluarea studiilor/analizelor privind piețele de capital.
- Aplicarea conceptelor, tehnicilor, mecanismelor și instrumentelor specific dimensiunii financiare a afacerilor internaționale
- Proiectarea de variante decizionale aferente dimensiunii financiare a afacerilor internaționale
- Aplicarea principiilor, normelor și valorilor eticii profesionale în cadrul propriei strategii de management al portofoliului
- Înțelegerea modului de funcționare al instituțiilor care acționeaza pe piețele de capital
4 săptămâni
Activitate didactică și pregătire individuală: 70 ore de activitate didactică
Examen: 2 ore
Forma de învățământ: cu frecvență
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Fundamentele instituțiilor și piețelor de capital regăsiţi aici.
Leadership bazat pe valori
Facultatea de Teologie Baptistă
Obiectivele fundamentale ale programului Leadership bazat pe valori pot fi sintetizate astfel: Programul postuniversitar de formare continuă reprezintă oferta educațională pentru formarea liderilor și managerilor implicați în instituții cu activități religioase, politice, de afaceri și organizații neguvernamentale.
Formarea de lideri prin acest program care ia în considerare rolul caracterului și al valorilor face ca programul să se înscrie în interesul crescând față de această abordare, interes care se regăsește pe piața educațională mondială.

Competențe generale:
- Asigurarea unei conduceri întemeiate pe valori în diferite contexte de activitate (religios, politic, afaceri, ONG)
- Dezvoltarea capacității de a analiza și conduce într-un context intercultural
Competențe specifice:
- Elaborarea unui model de leadership adecvat contextului
- Înțelegerea importanței caracterului și a valorilor în leadership
- Analiza importanței capitalului uman pentru leadership
- Evaluarea relației dintre leadership și capitalul social
- Formarea calităților de conducere pentru organizații politice
- Formarea calităților de conducere pentru mediul de afaceri
- Formarea calităților de conducere pentru organizații neguvernamentale
- Dezvoltarea abilităților de comunicare cu publicul în contextul mediilor sociale
Pentru realizarea obiectivelor propuse, durata de pregătire este de 100 ore, echivalentul a unui număr de 10 credite de studii universitare transferabile, conform planului de învățământ propus.
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar Leadership bazat pe valori regăsiţi aici
E-guvernare și principiile comunicării publice
Facultatea de Administrație și Afaceri

Regulamentul UE 1724/2018 al Parlamentului European și al Consiliului privind înființarea unui portal digital unic, Ordonanța de urgență nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative, Hotărârea nr. 922/2010 privind organizarea și funcționarea Punctului de Contact Unic electronic etc își propun utilizarea tehnologiilor de informare și comunicații (TIC) în administrația publică pentru a ameliora calitatea și accesibilitatea serviciilor publice. Programul E-Guvernare și principiile comunicării publice, este creat de către Facultatea de Administrație și Afaceri, pentru a răspunde acestei nevoi reale de pregătire a specialiștilor în E-Administrație și E-Democrație, specialiști care să aplice principiile guvernanței democratice și ale noii gestiuni publice cu ajutorul aplicațiilor IT. În acest fel, vor contribui, la rândul lor, la procesul de digitalizare al administrației publice din România. În cadrul Facultății de Administrație și Afaceri există preocuparea constantă de a implica instituțiile publice, precum și pe cele din mediul de afaceri în procesul de învățământ. Studenții noștri au intrat în dialog cu acestea în cadrul workshop-urilor, târgurilor de job-uri, tutorialelor și altor evenimente organizate de către facultate. Prin programul E-guvernare și principiile comunicării publice ne propunem să atragem, în continuare, reprezentanți din organizațiile publice și private în proiecte de cercetare comune, care să combine aspectele teoretice și practice, în spiritul guvernării în rețele – unul dintre principiile guvernării democratice.
Astfel, unul dintre scopurile acestui program de studii postuniversitare este inițierea, apoi dezvoltarea unui grup de cercetare avansată în domeniul E-guvernare și principiile comunicării publice, cercetare care să apropie în timp polii comunicării: administrație – cetățean și să medieze relația dintre instituțiile publice și publicurile sale. În acest fel cresc: accesibilitatea serviciilor și a informațiilor publice oferite cetățenilor de către autoritățile competente, transparența, argumentarea deciziilor instituției publice, debirocratizarea (reducerea costurilor și timpului necesar pentru rezolvarea solicitărilor), sunt facilitate dialogul și cooperarea rapidă între instituțiile competențe.
Programul postuniversitar E-guvernare și principiile comunicării publice se adresează: administrației centrale și locale, cetățenilor (marele public), specialiștilor IT și colaboratorilor, membrilor instituției publice, decidenților, prescriptorilor și partenerilor importanți: întreprinderi, jurnaliști, lobbyști, partide politice, tuturor utilizatorilor site-urilor unei instituții publice, tuturor celor care își propun dezvoltarea abilității de a folosi platformele informatice integrate (SNI, PCUe, SEAP, SNEP), aplicațiile E-Administrație și E-Democrație, în concordanță cu principiile proprii guvernanței democratice (transparență, imputabilitate, guvernare în rețele, colaborare în definirea și aplicarea politicilor publice). Au dreptul să participe la studii postuniversitare absolvenții care au cel puțin studii universitare cu diplomă de licență sau echivalentă.
Cursul asigură absolvenților competențele necesare angajării ulterioare ca personal de specialitate în E-Guvernare și comunicare, atât în organizațiile publice, cât și în cele private.
-
- Aplicarea principiilor guvernanței democratice și ale noii gestiuni publice în instituția publică și formarea profesională de specialiști în E-Administrație și E-Democrație, care să apropie polii comunicării prin intermediul tehnologiilor de informare și comunicare din administrația publică (E-guvernare) pentru a crește transparența, calitatea și accesibilitatea serviciilor publice.
- Familiarizarea cu arhitectura și modul de navigare al sistemelor informatice integrate din România: platformele SNI – Sistemul Național de Interoperabilitate, PCUe – Punctul de Contact Unic Electronic, SEAP – Sistemul electronic de achiziții publice, astfel încât să crească legitimitatea acțiunii publice, identificarea clară a emițătorului, respectarea „logicii” beneficiarului, respectul față de acesta (eliminarea cozilor).
- Formarea deprinderii de a utiliza aplicațiile E-Administrație (furnizarea de informații și executarea de tranzacții online – S.N.E.P sau ghișeul.ro)– astfel încât să crească transparența instituției publice, precum și respectul față de cetățean (accesibilitatea serviciilor oferite cetățenilor de către autoritățile competente).
- Dobândirea capacității de a utiliza tehnologiile de informare și comunicații în administrația publică (E-Guvernare) pentru animarea dezbaterii publice și politice (E-participare, E- Democrație), exercițiul dreptului la vot prin Internet (E-voting, E-Democrație,), precum și pentru participarea cetățenilor la elaborarea de politici publice.
- Perfecționarea capacității de a gestiona digital documentele dintr-o instituție publică sau privată: transpunerea documentelor din format fizic în format digital și reducerea costurilor (economie de hârtie), utilizarea unui software care permite găsirea oricărui act în mai puțin de două minute etc.
- Dezvoltarea abilității de a clasa informația din instituția publică în informații de interes public versus informații care reprezintă secret profesional, respectând Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, precum și Legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, gestionarea transparentă a arhivelor.
- Asimilarea legislației și principiilor legate de prelucrarea datelor cu caracter personal (GDPR – protecția datelor cu caracter personal), cu ajutorul unor studii de caz.
- Dobândirea abilității de a organiza site-ul unei instituții publice în funcție de grupurile de utilizatori și nevoile lor (impozite, școli, documente de identitate etc) și nu în funcție de structurile administrative.
- Cooperarea cu universități din țară și străinătate, cu Autoritatea pentru Digitalizarea României și alte organizații în vederea dezvoltării activităților de cercetare științifică legate de E-Guvernare, aplicarea în administrația românească a principiilor guvernanței democratice (transparență, argumentarea deciziilor, guvernare în rețele, colaborare în definirea și realizarea politicilor publice).
8 săptămâni
Activitate didactică și pregătire individuală: 120 ore activitate didactică/12 credite de studii
transferabile (ECTS/SECT)
Examen: 2 ore
Forma de învățământ: cu frecvență
Mai multe informaţii cu privire la programul postuniversitar E-guvernare și principiile
comunicării publice regăsiţi aici.