Sistemul de învățământ reprezintă coloana vertebrală pentru orice sistem social. O societate puternică are la baza sa un sistem de învățământ performant, un sistem de învățământ care să ofere tuturor copiilor șanse de dezvoltare la nivelul potențialului maxim. Iar în centrul unui sistem de învățământ stă cadrul didactic: el poate să fie o sursă de inspirație și un model de dezvoltare pentru elevii săi sau poate să fie o frână, o sursă de temeri și de stres.
Iată de ce, Universitatea din București rămâne în topul învățământului superior din România implicat în remodelarea și reconsiderarea modelelor de formare cadrelor didactice. Masteratul didactic este răspunsul la toate aceste nevoi sociale și individuale. El are la baza sa un parteneriat între departamentele/facultățile de profil și departamentele/facultățile cu profil psihopedagogic. Temeiul acestui parteneriat este dezideratul de a forma cadre didactice cu o pregătire științifică temeinică, însoțită de o pregătire psihopedagogică racordată la standardele sistemului educațional actual.
Prin urmare viitorii studenți vor beneficia de mai multă practică pedagogică, un accent mai mare pe cercetarea didactică, un evantai larg de discipline noi (atât din zona de specialitate, cât și din zona de cercetare psihopedagogică), profesori dedicați, consiliere în carieră.
Masteratul didactic își dorește să ofere o pregătire mai bună pentru o lume educațională a schimbării, pentru rezolvarea problemelor la clasă, strategii de management al clasei, managementul emoțiilor.
Printre competențele dobândite pe parcursul masteratului se numără: aplicarea cunoștințelor validate științific în proiectarea și realizarea instruirii școlare, proiectată în concordanță cu principiile diferențierii și individualizării; transpunerea didactică a cunoștințelor științifice la nivelul capacităților elevilor și cursanților; valorificarea metodelor și tehnicilor eficiente de instruire în perspectiva învățării pe tot parcursul vieții și în contextul formării și dezvoltării continue; evaluarea proceselor de învățare, a rezultatelor școlare și a progresului școlar; integrarea noilor tehnologii de informare și comunicare în activitățile de cercetare angajate la nivelul practicii didacticii și în cadrul comunității educaționale; dezvoltarea reflecției critice în raport cu expertiza propriei activități și cu evoluția profesională.
Programul de Masterat didactic a fost lansat de către Universitatea din București și a fost acreditat de ARACIS în anul 2020.
Mai multe detalii pot fi consultate AICI.
Contact:
Prof. dr. habil. Sonia Berbinski
sonia.berbinski@lls.unibuc.ro
Contact:
Conf. univ. dr. Florentina Sâmihăian
florentina.samihaian@unibuc.ro
Contact:
Conf. univ. dr. Ileana Ratcu
maria.ratcu@lls.unibuc.ro
Contact:
Prof. univ. dr. Carol Capita
carol.capita@istorie.unibuc.ro
Contact:
Lect. univ. dr. Marin Bălan
marin.balan@filosofie.unibuc.ro
Contact:
Lect. univ. dr. Delia Popescu
delia.popescu@chimie.unibuc.ro
Contact:
Conf. univ. dr. Cristina Miron
cristina.miron@unibuc.ro
Contact:
Prof. univ. dr. Paulina Anastasiu
paulina.anastasiu@bio.unibuc.ro
Contact:
Lect. univ. dr. Mioara Clius
mioara.clius@geo.unibuc.ro
Documente
CONTACT
Coordonatori programe master didactic:
Prof. univ. dr. Ovidiu Pânişoară
E-mail: ovidiu.panisoara@fpse.unibuc.ro
Adresă:
Șoseaua Panduri, nr. 90, 050663, Sector 5, București