Marți, 31 mai 2022, prestigioasa publicație Scientific Data – Nature a publicat studiul realizat de GraphNets (grupul de cercetare a grafurilor și rețelelor sociale) cu privire la primele 250 de zile de pandemie de COVID-19 în București.
Articolul este semnat de o echipă interdisciplinară internațională de cercetare compusă din prof. univ. dr. Marian-Gabriel Hâncean, prof. Matjaž Perc (Universitatea Maribor – Slovenia), prof. Juergen Lerner (Universitatea din Konstanz – Germania), dr. Maria-Cristina Ghiță, dr. Iulian Oană, drd. Bianca Elena Mihăilă, drd. Adelina Alexandra Stoica și drd. David Andrei Bunaciu.
Studiul ilustrează răspândirea infecțiilor COVID-19 în București, în perioada 7 martie – 11 noiembrie 2020, în funcție de sex, vârstă, structura locală a populației și de măsurile de intervenție non-farmaceutică luate de autorități.
Articolul poate fi consultat în regim deschis pe pagina revistei Nature – Scientific Data: https://www.nature.com/articles/s41597-022-01374-7. Autorii articolului mulțumesc Universității din București, Facultății de Sociologie și Asistență Socială și Institutului Național de Sănătate Publică pentru sprijinul oferit în realizarea analizelor.
Studiul răspândirii COVID-19 se află pe agenda de cercetare a GraphNets, acesta fiind sprijinit de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI – PN-III-P4-ID-PCE-2020-2828). Detalii actualizate cu privire la această linie de cercetare sunt disponibile pe site-ul proiectului „Impactul rețelelor de mobilitate umană și al condițiilor meteorologice asupra răspândirii COVID-19” (CoSMoS) – https://cosmos.unibuc.ro.