În cadrul celei de-a VII-a gale a Premiilor Senatului Universității din București, revista „AiChimie”, editată de un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Chimie a Universităţii din Bucureşti, a primit premiul pentru cea mai bună revistă în domeniul Științelor exacte și ingineriei. Deși o „publicație tânără”, cu primul număr ieșit de sub tipar în luna mai 2023, revista a ajuns foarte repede la inimile celor pasionați de chimie, îndeosebi elevi și studenți. Din comitetul de redacție fac parte, așa cum am menționat anterior, mai mulți profesori de la Facultatea de Chimie a UB: conf. univ. dr. Iulia Gabriela David, prof. univ. dr. Andrei Valentin Medvedovici, conf. univ. dr. Emilia Elena Iorgulescu, lect. univ. dr. Delia Laura Popescu. Președinte de onoare este prof. univ. dr. acad. Marius Andruh, de asemenea cadru didactic la aceeași facultate și vicepreședinte al Academiei Române, coordonator al loturilor olimpice naționale la Olimpiada Internațională de Chimie.
În cele ce urmează, conf. univ. dr. Iulia-Gabriela David, coordonator al revistei „AiChimie” și prodecan al Facultății de Chimie a UB, ne va vorbi despre rigoarea procesului editorial, publicul-țintă și „adaptabilitatea” publicației la prezent.
Reporter: Ce v-a motivat să concurați la Premiile Senatului Universității din București și ce a însemnat pentru dumneavoastră obținerea acestui premiu?
Iulia-Gabriela David: Revista „AiChimie” este o publicație „de suflet” a comunității academice a Facultății de Chimie, în realizarea căreia sunt implicați profesori, studenți și alumni ai facultății noastre. Aș putea spune că am avut trei motive care ne-au determinat să candidăm la Premiile Senatului Universității din București și anume:
- pentru membrii Facultății de Chimie aceste distincții reprezintă ceva absolut deosebit;
- noi suntem foarte mândri de revista noastră, datorită conținutului său bogat și divers, dar și datorită numărului mare de accesări, și ne-am dorit să se știe despre noi;
- am considerat că însăși nominalizarea la aceste premii este un semn de mulțumire și recunoștință pentru cei implicați în realizarea revistei
Noi, membrii echipei redacționale a AiChimie, am fost deosebit de onorați și mândri că am obținut acest premiu care ne-a dat și mai multă energie să continuăm cu aceeași dăruire și pasiune ceea ce am început.
R.: Povestiți-ne cum a luat ființă revista „AiChimie”? Care a fost momentul decisiv în impunerea revistei la nivel național?
I.G.D.: Din păcate, este cunoscut faptul că disciplina Chimie nu se află în topul preferințelor majorității tinerilor, dar noi, cadrele didactice ale Facultății de Chimie și mulți dintre studenții noștri suntem foarte îndrăgostiți de chimie și mereu ne-am dorit să le arătăm tinerilor ce frumoasă și utilă este chimia și am și făcut-o prin diferite mijloace, dar ni s-a părut că nu este suficient și, la începutul anului universitar 2022-2023, am decis să realizăm o revistă, care să fie online pentru a fi ușor accesibilă, dar și pentru că tinerii iubesc tehnologia și preferă să citească ceva pe un dispozitiv electronic decât ceva printat.
Dorindu-ne foarte mult să avem revista noastră, ne-am mobilizat cu toții și în luna mai 2023, pe site-ul facultății a apărut primul număr.
R.: Care sunt temele vizate de planul editorial al revistei și cui se adresează această revistă?
I.G.D.: Aceasta revistă se adresează în principal elevilor și studenților, dar, cu siguranță, orice iubitor de chimie poate găsi ceva interesant răsfoind-o. Am putea spune că revista are trei mari secțiuni. Cea mai mare parte a revistei este dedicată chimiei și cuprinde articole care arată magia acestei științe sau încearcă să explice, pe înțelesul tinerilor, noțiuni de chimie, dar și exerciții și probleme.
În al doilea capitol este prezentată Facultatea de Chimie sub diferitele sale aspecte, de la organizare, ofertă educațională și până la activități extracurriculare. Ultimul capitol este destinat promovării chimiei ca știință, iar aici cititorul găsește interviuri cu diferiți olimpici la chimie, șefi de promoție sau câștigători ai Premiilor Senatului UB, cronici ale unor olimpiade sau alte evenimente și manifestări științifice, care au legătură cu chimia, dedicate tinerilor. Tot aici oferim posibilitatea unor angajatori sau sponsorilor noștri să se prezinte.
O secțiune atractivă este „Concursul revistei” la care mereu au participat în jur de 80-90 de elevi din toată țara și din Republica Moldova. Primul concurs a fost de creație artistică și am primit foarte multe desene, poezii (una chiar în limba maghiară), eseuri dar și rebusuri și o sculptură (a cărei imagine a constituit coperta numărului următor al revistei), pe tema „Ce înseamnă pentru tine AiChimie?”. Următoarele concursuri au constat în rezolvarea unor rebusuri și probleme de chimie.
R.: Aportul științific al autorilor în edițiile publicate ale revistei este unul considerabil. Ce le recomandați aspiranților pentru a îndeplini criteriile de publicare?
I.G.D.: În primul rând, articolele pe care autorii le trimit spre publicare trebuie să fie corecte din punct de vedere științific și să îndeplinească condițiile de etică a publicațiilor. Pentru a asigura aceste două condiții, pe de o parte, fiecare manuscris primit pe adresa redacției este analizat de doi colegi din comitetul de redacție și, dacă este cazul, se cere autorilor să facă modificările necesare pentru ca materialul să poată fi publicat și, pe de altă parte, autorii trebuie să completeze și să semneze o declarație că articolul reprezintă rezultatul propriei munci iar sursele bibliografice au fost citate corespunzător.
Poate aici ar fi momentul să amintesc că în revista noastră au fost publicate și articole scrise de elevi sub coordonarea profesorului lor de chimie. De obicei acestea descriau lucrările prezentate și premiate la Sesiunea Națională de Referate și Comunicări Științifice pentru elevii din învățământul preuniversitar „Chimia-prieten sau dușman!?”, organizată anual de Facultatea de Chimie a UB.
R.: Board-ul editorial este compus din experți de top în domeniile aplicate ale Chimiei, printre care și acad. prof. univ. dr. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române, cadru didactic la Facultatea de Chimie a UB și coordonator al loturilor de olimpici al olimpiadele internaționale de Chimie. Cum ați reușit să îi cooptați în echipa editorială a acestui proiect?
I.G.D.: Domnul acad. prof. univ. dr. Marius Andruh a promovat chimia și a susținut performanța cu orice ocazie și este un adevărat „om de școală”, fiind dedicat profesiei și facultății noastre, astfel încât și noi am avut deosebita onoare să ne fie alături și să ne susțină în înființarea și dezvoltarea revistei.
R.: AiChimie” este o revistă academică „tânără” a Facultății de Chimie a Universităţii din Bucureşti, înființată în anul 2022, cu număr inaugural scos de sub tipar în anul 2023. Care este bilanțul după doi ani, la ce număr ați ajuns în prezent și ce vă propuneți pentru perioada următoare în ceea ce privește dezvoltarea acestui proiect?
I.G.D.: În prezent, pe site-ul Facultății de Chimie au fost publicate 3 numere ale revistei „AiChimie”, care până acum au adunat, în total, aproape 8000 de accesări. Acum lucrăm la numărul 4, care preconizăm că va apărea la sfârșitul lunii noiembrie 2024. De asemenea, revista s-a bucurat, încă de la primul număr, de colaborarea unor colegi din alte centre universitare.
R.: Care este impactul produs de revistă în rândul studenților și al tinerilor cercetători, mai ales că e o publicație „dedicată în principal elevilor și studenților, dar poate fi o sursă utilă de informații interesante despre Chimie ca știință și despre Facultatea de Chimie a UB și pentru toți cei care au, sau vor să aibă chimie cu Chimia”, așa cum este menționat și pe pagina dedicată acesteia?
I.G.D.: Știu că studenții noștri răsfoiesc cu drag revista, mai ales că pot citi și articole scrise de colegii lor. În ceea ce privește impactul asupra elevilor, am fost plăcut surprinsă să discut cu tineri din țară și să aflu că sunt încântați de revista noastră. Pe lângă conținut, i-a atras și design-ul revistei, pentru care îi mulțumim lui Ștefan Dimitriu, fost olimpic internațional la chimie, actualmente studentul nostru la masterul în limba engleză, „Chemistry of Advanced Materials”.
De asemenea, am informația că un profesor din Oradea, la ultima oră din săptămână, care era de chimie, le proiecta elevilor revista pe tabla inteligentă și lecturau împreună diverse articole. Am primit fotografii cu diplomele acordate elevilor la concursurile revistei, care au fost înrămate și expuse în clase sau în laboratorul de chimie. Toate acestea nu pot decât să ne bucure și să ne dea încredere că facem o treabă bună și trebuie să continuăm.
R.: Cum credeți că ar mai putea stimula excelența didactică și de cercetare Universitatea din București?
I.G.D.: Este cunoscut faptul că Universitatea din București este o universitate de excelență și acest statut s-a atins doar prin muncă și dedicare. Din punctul meu de vedere, ca și chimist, excelența didactică și de cercetare ar putea fi stimulată prin dotarea, în continuare, a laboratoarelor și prin promovarea și susținerea tinerilor cu rezultate deosebite la învățătură și în activitatea de cercetare.
Revista „AiChimie” poate fi accesată aici.