Luni, 28 noiembrie 2022, Universitatea din București a devenit spațiul în care discursul pentru democrație, libertate și drepturile omului s-a făcut auzit prin intermediul uneia dintre cele mai puternice voci aflate în exil, Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziției bieloruse. Evenimentul, intitulat On revolution and democratic change: A debate with Svetlana Tikhanovskaya, a fost precedat de o conferință de presă și a prilejuit un dialog dinamic cu studenții Universității din București.
Devenită un simbol al luptei pașnice pentru democrație și leadership feminin, Svetlana Tihanovskaia a fost nominalizată, în 2020, de către președintele lituanian Nauseda și de către parlamentarii norvegieni, pentru Premiul Nobel pentru Pace. De altfel, ea a militat pentru eliberarea a peste 500 de deținuți politici și pentru schimbarea pașnică prin alegeri libere și corecte.
Laureată a Premiului Saharov acordat de Parlamentul European, Svetlana Tihanovskaia este inclusă în topul Bloomberg al celor mai influente 50 de persoane din lume, în topul Financial Times al celor mai influente 12 femei din lume, precum și în topul Politico al celor mai influenți 28 de europeni.
În deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București, a afirmat: „Mă bucur că studenții și profesorii Universității din București, toți cei interesați, au ocazia de a auzi chiar de la Svetlana Tihanovskaia despre ororile dictaturii și despre lupta împotriva ei. De altfel, istoria Universității din București este încărcată de momente la care profesorii, studenții, membrii comunității academice au participat activ, devenind un simbol al luptei împotriva totalitarismului. Într-unul dintre aceste momente simbolice pentru România, instituția noastră s-a aflat la Kilometrul 0 al democrației, unde, de la balconul Universității din București, s-a strigat pentru libertate, demnitate și respectarea drepturilor omului”.
Totodată, conf. univ. dr. Sorin Costreie, prorector UB responsabil cu Rețele universitare și Relații publice, a menționat în deschiderea conferinței de presă că „Universitatea din București și-a asumat pe deplin misiunea de a se implica în viața cetății, nu doar prin formarea profesioniștilor, ci și prin modelarea noilor generații de cetățeni și înzestrarea lor cu valori democratice. Mă bucur că avem alături de noi pe una dintre cele mai puternice voci care luptă împotriva dictaturii și a oricărei forme de autocrație. Pentru noi este important nu doar să predăm principii și valori, ci să le trăim și să le apărăm”.
Evenimentul On revolution and democratic change: A debate with Svetlana Tikhanovskaya a fost moderat de conf. univ. dr. Luciana Alexandra Ghica, cadru didactic la Facultatea de Științe Politice a Universității din București. Conferința de presă a fost prezentată de Elena Calistru, președinte al asociației Funky Citizens.
„Curajul este ceea ne trebuie în acest moment crucial al istoriei europene. Regimul ilegitim și criminal al lui Lukașenko încearcă să-și ascundă crimele, printre care și participarea Belarusului la conflictul agresiv împotriva Ucrainei. Nu trebuie să mai permitem să se întâmple asta”, a punctat Svetlana Tihanovskaia.
În continuare, invitata a trasat diferențele conceptuale dintre popor și regimul politic, subliniind că acestea nu trebuie vreodată suprapuse sau echivalate.
Totodată, Tihanovskaia a făcut referire la trecutul României, punctând faptul că românii pot înțelege situația din Belarus din cauza a ceea ce au trăit în istoria lor recentă. „România a trecut prin vremuri foarte negre în urmă cu mai bine de 30 de ani. Așadar, știți foarte bine ce înseamnă ca țara ta să fie luată ostatică de un dictator!”, a afirmat conferențiara, după care a mulțumit României pentru facilitarea acestei vizite oficiale și pentru sprijinul acordat forțelor democratice din Belarus.
Totodată, Svetlana Tihanovskaia a îndemnat românii să fie solidari cu deținuții politici, familiile lor și cu cei obligați să fugă de represiunile din Ucraina și Belarus. De asemenea, le-a cerut să se alăture campaniei paneuropene a parlamentarilor pentru eliberarea laureatului Nobel pentru Pace din Belarus, a activistului pentru drepturile omului Ales Bialiatski, precum și a altor prizonieri politici.
Invitata a subliniat că un pas important la nivel academic l-ar reprezenta creșterea numărului de programe de burse la nivelul Universității din București, astfel încât studenții expulzați din universitățile lor din motive politice să își poată continua studiile la instituții de învățământ superior din străinătate și a dat ca exemplu Universitatea din București.
În încheiere, Svetlana Tihanovskaia a subliniat că „avem nevoie de o strategie coerentă și coordonată față de Belarus. Și de o politică de nerecunoaștere a regimului Lukașenko. În loc să negocieze cu dictatorul, sugerez Europei să asculte vocile bielorușilor. Și să-și ia drept aliați forțele democratice din Belarus”.
Vizita oficială în România a Svetlanei Tihanovskaia a prilejuit un număr de întrevederi atât cu comisiile pentru Afaceri Externe ale Senatului și ale Camerei Deputaților, cât și cu ministrul Afacerilor Externe al României și cu premierul român.
Evenimentul On revolution and democratic change: A debate with Svetlana Tikhanovskaya găzduit de Universitatea din București a fost organizat de Forum Apulum, reprezentat de președintele Diana Filimon, și de Funky Citizens, reprezentat de președintele Elena Calistru.
Înregistrarea evenimentului “On Revolution and Democratic Change: A Debate with Svetlana Tikhanovskaya” poate fi urmărit integral aici.
Mai multe detalii cu privire la activitatea Svetlanei Tihanovskaia pot fi accesate aici.