Joi, 21 ianuarie 2021, va avea loc lansarea volumului Bucureștiul Fanariot III. Viață cotidiană, divertisment, cultură, semnat de prof. univ. dr. habi. dr. h. c. Tudor Dinu, cadru didactic în cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București.
Evenimentul se va desfășura online și live, începând cu ora 19:30 pe pagina oficială de Facebook a Editurii Humanitas. Persoanele interesate să participe la lansare pot afla mai multe informații despre eveniment, precum și detaliile de conectare aici.
O incursiune fascinantă în capitala fanariotă
Alături de primele două volume, Bucureștiul Fanariot. Biserici, ceremonii, războaie (2015), și Bucureștiul Fanariot. Administrație, meșteșuguri, negoț (2017), lucrarea prezintă aspectele cele mai relevante ale civilizației bucureștene din perioada fanariotă, reușind să recreeze, prin utilizarea cu măiestrie a numeroaselor surse adunate cu acribie de autor, o lume vie, fascinantă, care uimește prin autenticitatea detaliului și care prilejuiește cititorului bucuria unei întâlniri cu trecutul și cu sine.
Lucrarea prezintă, de exemplu, feluritele mâncăruri și veșminte din acea vreme, o incursiune prin cârciumi, unde lăutarii încântă publicul cu măiestria lor, sau târgurile și bâlciurile, unde oamenii se pot delecta cu jocul urșilor sau al geridului (confruntare între călăreți mânuind sulițe).
De asemenea, lucrarea invită la o plimbare prin Herăstrăul de altădată sau pe lângă cișmeaua lui Mavrogheni, la o vizită la vechile școli, cea de slovenie de la Biserica „Sfântul Gheorghe Vechi”, cea elinească de la mănăstirea Sfântului Sava sau cea de la Academia cu științe, chiar în limba rumânească. Periplul continuă cu tipografiile și cu bibliotecile de la acea vreme și se încheie cu teatrul și poveștile din culise.
Un volum documentat și scris într-un deceniu
Diversele comunități de evrei, armeni, țigani, turci, sârbi sau arnăuți, creionate cu finețe de către autor, încântă și ele imaginația cititorului prin bogăția detaliului, dar și prin viața pitorească, la care acestuia îi este astfel înlesnit accesul.
Bucureștiul Fanariot adună, în cele 1.500 de pagini ale sale, munca de documentare de peste 10 ani a autorului, care a reușit să inventarieze și să analizeze un volum impresionant de surse scrise și artefacte provenind din biblioteci, muzee sau colecții particulare, destule inaccesibile publicului larg. Lucrarea reprezintă, astfel, o importantă și valoroasă resursă istorică.
Date despre autor
Tudor Dinu (n. 1978) este profesor doctor abilitat la Universitatea din Bucureşti, unde predă limba, literatura şicivilizaţia greacă, și doctor Honoris Causa al Universității „Democrit a Traciei” (Grecia). A susţinut prelegeri şi conferinţe ca profesor invitat la universitățile din Atena, Tracia, Cipru, Berlin, Hamburg, Lund, Kiev, Brno, Sofia și Plovdiv, dar şi la mai multe societăţi ştiinţifice din Grecia. În ultimii ani a participat la cele mai importante congrese internaţionale de studii neoelene (Atena, Salonic, Ioannina, Chania, Chios, Paros, Komotini, Nicosia, Paris, Granada, Lund, VelikoTârnovo, Tbilisi). În 2014 a fost ales și în 2018 reales secretar general al Societăţii Europene de Studii Neoelene.
Lucrările sale dedicate unor chestiuni de filologie, istorie, civilizație greacă veche, bizantină şi postbizantină, dar şi elenismului din Țările Romane au fost tipărite in Romania, Grecia, Cipru, Franţa, Cehia, Letonia, Ucraina şi Georgia. Totodată, Tudor Dinu a publicat traduceri atât din autori antici (Aristofan, Plutarh, Iamblichos, Seneca, Plinius Maior), cât şi moderni (IannisRitsos, NikosEngonopoulos, Andreas Embirikos, Hristos Yannaras etc.). Este fondatorul şi redactorul-şef al primei reviste româneşti de studii neoelene, Neograeca Bucurestiensia. La editura Humanitas a publicat și volumele: Mihai Viteazul, erou al eposului grec (2008), Dimitrie Cantemir şi Nicolae Mavrocordat – rivalităţi politice şi literare la începutul secolului XVIII (2011), Bucureștiul fanariot – Biserici, ceremonii, războaie (2015), Bucureștiul fanariot – Administrație, meșteșuguri, negoț (2017), Oamenii epocii fanariote. Chipuri din bisericile Țării Românești și Moldovei (2018), lucrare distinsă, în varianta greacă, cu premiul Academiei din Atena.
Profesorul Dinu, înnobilat de către Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului
În anul 2018, profesorul Tudor Dinu a fost înnobilat la Constantinopol de către Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, cu titlul bizantin de archon hypomnematografos (n.n. – înaltă distincție acordată demnitarilor însărcinați la Bizanț cu redactarea unor documente oficiale de extremă importanță, dar și a cronicilor menite să consemneze istoria Imperiului), ca semn al recunoașterii activității sale academice, dar și a meritelor în „studierea rolului jucat de domnii fanarioți în istoria Țărilor Române, a Patriarhiei Ecumenice și a lumii ortodoxe”. Mai multe detalii despre ceremonie aici.