Duminică, 18 septembrie 2022, Universitatea din București a fost prezentă la cea de-a treia ediție a evenimentului Dâmbovița Delivery, în calitate de organizatoare a evenimentului Poezie pe Dâmbovița.
Evenimentul Poezie pe Dâmbovița (Splaiul Unirii, nr. 160) a adus împreună poeți și poete, participanți la atelierele de creație Mornin’ Poets, preocupați de reprezentarea în scris a relației omului cu natura și de importanța poeziei în viața urbană. Lectura a fost moderată de Andrei Zbîrnea, poet și coordonator la atelierele Mornin’ Poets organizate de Revista de Povestiri, și de lect. univ. dr. Monica Manolachi, cadru didactic în cadrul Departamentului de Limbi Moderne al Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București.
Au citit poezie atât autori și autoare cu experiență în ale scrisului precum Florin Dumitrescu, Cristina Ispas, Sorin Despot, Diana Geacăr, Oana Ninu, Cristina Stancu, Florin Spătaru, Andrada Yunusoğlu și Constantin Buduleci, cât și iubitori de poezie care și-au încercat forțele creative în context public precum Letiția Provian, Iarina Tavă, Carla Boboc, Claudiu Țăruș, Oana Nasta și Nadina Nicolov.
„Mornin’ Poets a stat la cutie, online, în spatele tastaturii, în vremurile marcate de COVID-19. Acum iese la lumină, la râu, chiar înainte de primul sezon hibrid din istoria celor cinci ani de existență. Va fi dificil să citim Poezie pe Dâmbovița? Normal că nu. Doar avem antrenorii cu noi,” ne-a declarat Andrei Zbîrnea. „În lupta cu ruina și poluarea, orașul și natura urbană au nevoie de atenția și de grija noastră, de cuvinte potrivite, cum spunea Arghezi, de lecturi relevante care să ne facă mai conștienți de spațiul, flora și fauna din jur,” a transmis profesoara Monica Manolachi.
Scopul evenimentului Dâmbovița Delivery: valorificarea potențialului oferit de râul care traversează Capitala
Evenimentul Dâmbovița Delivery, o reuniune anuală amplă prin care se dorește valorificarea potențialului oferit de râul care traversează Bucureștiul, a avut loc în perioada 16-18 septembrie 2022.
Astfel, pe parcursul celor trei zile a evenimentului, segmentul de râu și de șosea dintre stația de metrou Timpuri Noi și Podul Mihai Bravu s-au animat printr-un program care a inclus sporturi nautice, spectacole, ateliere, lecturi publice, muzică și jocuri.
„A avea un râu ce traversează orașul este un privilegiu pentru locuitorii acestuia, iar marile orașe ale lumii exploatează această resursă pentru a oferi oamenilor spații pentru recreere și petrecere a timpului liber, pentru activități educative și sportive, pentru odihnă și socializare. […] La această ediție, ne propunem să vorbim despre râu ca element de legătură – între cartiere, între oameni, între idei. Despre Dâmbovița ca arteră verde a Bucureștiului, un spațiu public vibrant în care oamenii se pot bucura de apă, de faună, floră și de comunitate”, au subliniat organizatorii Dâmbovița Delivery, Nod Makerspace, Fundația Cărturești și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23.
Dâmbovița Delivery este un eveniment susținut de Ordinul Arhitecților din România ca partener principal, cu sprijinul Expo Arte, girat de Primăria Capitalei, Direcția Cultură, Învățământ, Turism, ARCUB, Banca Transilvania, Bosch, iar partenerii media sunt Radio Guerrila, 365, TTTT, Designist și Zeppelin. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, face parte din Săptămâna Europeană a Dezvoltării Durabile.