În perioada 8-10 iunie 2022, Université de Strasbourg din Franța a găzduit o nouă ediție a Congresului Association Nationale des Langues Etrangères Appliquées/Association Internationale des Langues Etrangères Appliquées (ANLEA/AILEA). Universitatea din București, partener al ANLEA/AILEA din anul 2008, a fost reprezentată de prof. univ. dr. emerit Diana Ioniță, cadru didactic la Departamentul Limbi Moderne Aplicate al Facultății de Limbi și Literaturi Străine a UB.
La reuniune au participat peste 100 de profesori de la 47 universități din Franța, precum și reprezentanți ai universităților din restul Europei, America Latină, Africa de Nord și Insulele Andora.
Lucrările s-au axat pe două paliere: Interculturalitatea în studiile lingvistice ale L.M.A. și prezentarea principalelor proiecte ale secțiilor L.M.A. (Limbi Moderne Aplicate). În ultima zi a congresului au avut loc alegerile noului board directorial al A.I.L.E.A., prof. univ. dr. emerit Diana Ioniță fiind realeasă pentru a patra oară la conducerea A.I.L.E.A.
Departamentul L.M.A al FLLS, implicat în trei proiecte internaționale
Departamentul L.M.A al Facultății de Limbi și Literaturi Străine al Universității din București este implicat în trei mari proiecte internaționale, așa cum a reieșit din prezentarea făcută de prof. univ. dr. emerit Diana Ioniță în cadrul Adunării Generale a A.I.L.E.A.
Primul dintre acestea este proiectul european Erasmus + Experiential education. Interactive/Intensive course of European brand management (brandy) (2020-2023), coordonat de University of Economics, Katowice, Polonia (2020-2023). În perioada de la ultimul Congres AILEA, echipa proiectului, împreună cu studenții masteratului Cultura și Limbajul Organizațiilor Europene, a participat la două evenimente – Intenssive Programmes – desfășurate în Burges și Katowice, asigurând diseminarea produselor proiectului și editarea manualului pe tema managementului internațional de marcă.
Cel de-al doilea este un proiect internațional coordonat de Univeristatea din Allicante, având ca temă Preferințele în materie de turism durabil, sondajul și analiza datelor fiind realizate de către partenerii din Spania, Ungaria, Franța, Polonia, România, Belgia, Italia (Consorțiul European DUKENET). Articolele pe marginea studiilor de caz urmează să fie publicate într-un volum în câteva luni.
Cel de-al treilea este un proiect european coordonat de Université de Poitiers, având tema Le Monde en Crise(s), la care Departamentul LMA al FLLS contribuie cu două glosare terminologie pe teme de economie si drept și cu un studiu al discursului juridic, alături de colegi de la Université Lyon2 și Université Poitiers. Finalitatea acestui demers va consta într-un colocviu internațional, programat pentru luna martie, 2023, organizat de Departamentul L.M.A. al Facultății de Limbi și Literaturi Străine al Universității din București.