În perioada 8-10 octombrie 2024, a avut loc Reuniunea Anuală a Rețelei internaționale a Catedrelor Senghor (RICSF), găzduită de Institutul Internațional pentru Francofonie (DRI-2IF) din cadrul Universității Jean Moulin Lyon 3.
România a fost reprezentată de titularii Catedrelor Senghor care ființează în patru universități din România, printre care și Universitatea din București, alături de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
În cadrul reuniunii a avut loc colocviul internațional cu tema Confluences Francophones, desfășurat în perioada 8-9 octombrie 2024.
În cadrul Reuniunii Anuale a Rețelei internaționale a Catedrelor Senghor, UB a fost reprezentată de conf. univ. dr. Simona Corlan-Ioan, cadru didactic la Facultatea de Istorie. În anul 2023, reprezentanta UB a fost distinsă cu Ordinul „Palmes académiques” al Republicii Franceze, în grad de Cavaler.
Din anul 2017, Simona Corlan-Ioan conduce Institutul de Studii Africane la Universitatea din Bucureşti, iar din 2020 este titular al Catedrei Senghor.
Întâlnirea a oferit prilejul aniversării a 20 de ani de la înființarea Rețelei Internaționale, ocazie cu care președintele Universității Lyon 3, Gilles Bonnet, a înmânat medalii titularilor celor 27 de Catedre ale francofoniei care funcționează în universități de cercetare avansată din întreaga lume, care poartă numele ilustrului om de cultură, Léopold Sédar Senghor 1906-2001). Evenimentul s-a desfășurat în prezența a 6 consuli, între care și consulul general al României la Lyon, Excelența Sa, domnul Oleg Ungureanu. La reuniune a participat și a domnul Manuel Jobert, vicepreședinte responsabil de Europa, relații internaționale și Francofonie.
Evenimentul a demonstrat angajamentul universităților din România față de Francofonie, care ilustrează contribuția semnificativă a țării noastre la promovarea valorilor limbii și culturii franceze la nivel internațional, cu un rol activ în schimburile intelectuale și culturale din inima Francofoniei.
În cadrul întâlnirii anuale a reprezentanților catedrelor Senghor, UB, alături de celelalte universități participante, a avut ocazia de a-și reafirma angajamentul în promovarea francofoniei, dar si de a identifica noi parteneri pentru proiectele de cercetare derulate prin rețelele francofone.
Din partea universităților partenere din România au mai participat conf. univ. dr. Simona Jișa și prof. univ. dr. Sergiu Mișcoiu, cadre didactice al UBB Cluj, prof. univ. dr. Nicolae Popa și de conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu, cadre didactice la UVT, și lect. univ. dr. Carmen Man și de la drd. Veronica Jeni Țiu de USAMVB.
De asemenea, la întâlnirea de la Lyon au fost lansate două proiecte de cercetare. Primul are ca temă studiul dinamicii sociale, culturale și politice a tinerilor francofoni din țările Sudului global, iar cel de-al doilea vizează analiza relevanței literaturii ca motor al cunoașterii reciproce și al dialogului cultural în lumea francofonă.
Universitatea „Babeș-Bolyai” va fi gazda ediției de anul viitor a Adunării Generale a Rețelei Catedrelor Senghor.
Creată în anul 2002 la inițiativa rectorului Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), Michel Guillou, Rețeaua Internațională a Catedrei Senghor ale Francofoniei este o structură interuniversitară dinamică ce în prezent, reunește 27 de universități membre, de pe toate continentele, printre care și UB.