În perioada 3-10 aprilie 2023, Universitatea din București va organiza, ca parte a proiectului „4/4 pentru prieteni” inițiat de Ambasada Statelor Unite ale Americii și American Councils for International Education, o serie de activități care își propun să recunoască implicarea voluntarilor în folosul semenilor lor.
Derulate sub deviza #UB4friends și coordonate de lect. univ. dr. Anca Anton, cadru didactic la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) a Universității din București, evenimentele vor aduce studenții în mijlocul comunității, fie că vorbim despre parcuri, despre școli, despre centre comunitare sau chiar despre facultățile Universității din București.
Astfel, inspirați de gândurile remarcabilului activist american dr. Martin Luther King Jr., „întrebarea cea mai stringentă și importantă a vieții este: ce faci pentru ceilalți?”, Universitatea din București dedică perioada 3- 10 aprilie 2023 comunității și faptelor bune.
Spread Positivity – Matei Cordoneanu, Riana Cutaș, Eduard Dumitru, Anastasia Echimescu, Mihnea Golea (echipa Knot)
Miercuri, 5 aprilie, între orele 16:00 și 18:00 în Parcul Cișmigiu și joi, 6 aprilie, între orele 16:00 și 18:00 în Piața Romană, studenți ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a UB vor realiza pancarte cu mesaje pozitive, motivaționale, pline de energie, în speranța că un simplu gest va transforma ziua celor care le vor vedea într-una mai bună.
Echipa de voluntari va promova în mod activ proiectul atât pe social media, precum și în rândul tinerilor, studenților și trecătorilor ce vor interacționa cu studenții în timpul activității.
Împreună pentru natură! – Albu Alexandra, Aldea Cristiana, Antoche Iulia, Cernea Alexandra, Ionescu Andreea
Joi, 6 aprilie, între orele 15:00 și 17:00, din dorința de a crește gradul de conștientizare a nevoii de implicare în activități de mediu și de menținere a curățeniei în spațiile verzi vizitate des ca parte a unei vieți sănătoase într-un spațiu verde curat, o echipă de cinci studenți de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării va colecta gunoaiele aruncate în spațiul verde.
Activitatea va fi promovată prin crearea unor flyere, ce vor conține informații generale despre proiect precum locația, data și ora, dar și o scurtă descriere a acțiunii. Flyerele vor fi distribuite de echipa de proiect în zona Parcului Izvor, pentru a atrage voluntari interesați să participe la activitate (max. 100 persoane). Voluntarii vor primi mănuși de unică folosință și saci menajeri.
Voluntariat pentru egalitatea de gen – Andreea Frîncu, Ionuț Cojocaru, Karina Floroiu, Maria Grafu, Diana Gorea (echipa Patrula 1)
Joi, 6 aprilie, între orele 14:00 și 15:30, și vineri, 7 aprilie, între orele 12:00 și 13:30, cinci studenți de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării vor organiza sesiuni de informare și activități educative pe tema egalității de gen și combaterea stereotipurilor care circulă în societate în legătură cu acest subiect. Scopul proiectului îl reprezintă instruirea elevilor în speranța reducerii disparităților și stigmatizării dintre genuri prin stimularea unui dialog critic și deschis cu participanții.
Pentru că școala are o importanță considerabilă în formarea atitudinilor și modelelor de comportament ale adolescenților în legătură cu rolurile de gen, modele pe care le vor reproduce ulterior, beneficiarii proiectului vor fi 15 elevi în vârstă de aproximativ 14 ani din cadrul școlii „Little Genius”.
Fairies Help, voluntariat pentru prevenirea abandonului școlar – Dima Cristina, Duțu Nicole, Grigoraș Nicola, Ilie Ana (echipa WINGS)
Miercuri, 5 aprilie, între orele 10:00 și 16:00, o echipă de patru studenți ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării va desfășura activități de voluntariat în cadrul Centrului Comunitar „Ana și Copiii” din localitatea Fundulea, județul Călărași.
Cei patru voluntari vor organiza diverse activități educative, de recreere și socializare pentru copiii de la centru pentru a susține ideea asociației de prevenire a abandonului școlar, ajutându-i în același timp pe copii să își descopere pasiunile. Voluntarii își propun ca activitatea să aibă un impact pozitiv asupra copiilor, să le dezvolte creativitatea și să le ofere posibilitatea de a se exprima liber.
Voluntariat la Centrul de Plasament „Sf. Marcellin Champagnat” – Barbu Andreea, Băeții Alexandra, Banu Alexia, Brișcă Cosmina și Anghelescu Alexandra (echipa Compassion Club)
Duminică, 9 aprilie, între orele 13:00 și 17:00, o echipă de cinci studenți de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării va desfășura activități de voluntariat pentru Centrul de Plasament „Sf. Marcellin Champagnat”.
Activitatea urmărește în primă fază strângerea de fonduri și materiale pentru a oferi rechizite copiilor de la centrul de plasament. Ulterior, în data de 9 aprilie 2023, voluntarii vor petrece câteva ore alături de copiii de la centru, desfășurând activități educative și recreative. De asemenea, cele cinci voluntare le vor prezenta celor mai mari câteva aspecte legate de facultatea pe care ele o urmează, pentru a încuraja interesul față de educație și a crește entuziasmul copiilor pentru aceasta, arătând că poate fi și distractivă.
Voluntariat interactiv la Centrul „Pinocchio” – Dezideratu Maria, Dumbrăveanu Bianca, Eftimie Miruna, Gașpar Carla (echipa CBMM)
Luni, 3 aprilie, între orele 12:00 și 16:00, patru studente din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării vor realiza o activitate de voluntariat interactivă alături de copiii din centrul de plasament ,,Pinocchio”.
Astfel, voluntarii se vor duce la centru și se vor juca alături de copii, îi vor ajuta la teme și vor îndeplini anumite sarcini în sprijinul personalului centrului. Această activitate este realizată pe de o parte, pentru a ajuta si susține cadrele care lucrează la centrul de plasament și, pe de altă parte, pentru a aduce zâmbete pe fețele copiilor.
ZIP / Zâmbet în Plic – Maria-Cristina Brîndușă, Angi-Maria Bîrlea, Cătălin-Gabriel Burnel, Sebastian-Francesco Bănicioiu (echipa ZIP)
ZIP (Zâmbet în Plic) este un proiect care se va desfășura în 3 zone din București: Universitate, Parcul Regele Mihai I și Campusul Leu, în intervalul orar 14:00-16:00, în zilele de 3, 5 și 6 aprilie.
Activitatea va fi realizată de patru voluntari, studenți ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, iar scopul acestui proiect este de a aduce un zâmbet pe fețele oamenilor prin distribuirea de plicuri cu mesaje pozitive și motivaționale, în speranța că aceste mesaje îi vor ajuta să aibă o zi mai bună, să fie mai buni și mai înțelegători cu cei din jur în ziua respectivă. Rezultatele activității vor fi ulterior promovate în mediul online, pe diverse platforme, pentru a multiplica starea de bine.
“Make it count” mystery box – Banica Denisa Maria, Buroiu Ameli, Ciobotaru Melisa Roxana, Radoi Antonia Georgiana (echipa Mistery)
“Make it count” mystery box este o activitate a unei echipe de patru studenți ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, ce se va desfășura în data de 6 aprilie, între orele 14:00 și 18:00 în incinta Complexului Studențesc Leu.
Persoanele care vor dori să participe la activitate vor aduce într-o cutie 2 obiecte pe care nu le mai folosesc și care consideră că ar putea fi utile sau i-ar face ziua mai frumoasă altei persoane. Cine va aduce un astfel de mystery box va primi un altul la schimb. Prin această activitate echipa de voluntari își propune să aducă un zâmbet pe buzele participanților, să arate că gesturile mici contează întotdeauna și să încurajeze schimbul de obiecte ca alternativă la aruncarea lor.
Mai multe detalii cu privire la proiectul proiectului „4/4 pentru prieteni”, inițiat de Ambasada Statelor Unite ale Americii și American Councils for International Education, pot fi consultate aici.
Mai multe detalii cu privire la activitățile de voluntariat propuse de Universitatea din București în cadrul proiectului „4/4 pentru prieteni” sunt disponibile aici.