Marți, 23 mai 2023, au fost semnate, în prezența profesorului Marian Preda, Rectorul Universității din București, și a domnului Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, finanțările pentru 6 proiecte de cercetare cu participare internațională, depuse de Universitatea din București în axa I8 a componentei 9 din Planul Național de Redresare și Reziliență al României.
La ceremonia de semnare a finanțării proiectelor au luat parte și coordonatorii internaționali ai proiectelor de cercetare.
Axa I8 vizează dezvoltarea unui program pentru atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare și face parte din Componenta C9: suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare.
Astfel, scopul acestei axe este reprezentat de „atragerea resursei umane înalt specializate din afara României în vederea recuperării decalajelor pe care România le înregistrează față de media UE şi faţă de țările din regiune”, iar unul dintre obiectivele vizate de implementarea proiectelor finanțate în axa I8 amintim „adoptarea Cartei Europene a cercetătorilor şi a Codului de conduită pentru recrutarea cercetătorilor de către entităţile care efectuează activităţi de cercetare – dezvoltare şi inovare, componente ale sistemului naţional de cercetare, dezvoltare şi inovare”.
În plus, axa I8 își propune și să susțină cercetătorii de excelență pentru stimularea participării în competiţiile programului cadru Orizont Europa al Uniunii Europene, dar și să dezvolte cercetarea fundamentală românească, prin atragerea şi implicarea cercetătorilor din străinătate în proiecte cu impact asupra creşterii vizibilității internaționale sitemului naţional CDI reflectat prin creşterea numărului de publicaţii cu înalt impact internaţional, precum şi prin creşterea numărului de cereri de brevete/brevete EPO, USPTO, JPO sau obținute în alte ţări UE şi OECD.
Despre proiectele câștigate de UB prin PNRR I8
Proiectul Climate- and tectonics-related surface processes in the Southern Carpathians and Northern Balkan Mountains. A geochronological approach at different timescales – ChronoCaRP urmărește analiza influenței oscilațiilor climatice asupra evoluției pe termen lung a reliefului din Sud-Estul Europei (ultimii 25.000 de ani) prin crearea unor seturi de date geocronologice și paleo-climatice de înaltă calitate științifică, folosind o abordare cantitativă multi-disciplinară în studiul senzitivității mediilor alpine din Carpații Meridionali și munții din Nordul Peninsulei Balcanice (Rila și Pirin). Alături de reconstituirea detaliată a extinderii ultimei glaciațiuni și a dinamicii formelor de relief după deglaciere, proiectul propune folosirea tehnicilor moderne de analiză a arhivelor sedimentare în vederea identificării schimbărilor de paleoclimat și mediu, precum și realizarea unei cronologii a teraselor Dunării bazată pe tehnici moderne de cartare și vârste absolute, pentru cuantificarea rolului tectonicii în evoluția regiunii.
Acest proiect este coordonat de Zsófia Ruszkiczay-Rüdiger.
Proiectul Noi molecule pentru investigarea rolului lipidelor în celule (ProLip) propune dezvoltarea și să validarea unor metode inovatoare pentru vizualizarea diverselor clase de lipide în celule și țesuturi, prin combinarea sintezei organice cu biochimia și biologia moleculară. Anticipăm că noile metode propuse vor avea un impact major, în descifrarea rolului biologic al lipidelor, în diagnosticul tulburărilor lipidice și în descoperirea de noi terapii care țintesc această importantă clasă de molecule biologice. Lipidele sunt molecule biologice diverse din punct de vedere chimic, cu roluri esențiale în structura celulelor, producția și stocarea energiei biologice, reglare metabolică și comunicare intercelulară. Deși metabolismul lipidic este relativ bine înțeles, în prezent nu dispunem de metode pentru vizualizarea microscopică de mare rezoluție a lipidelor in vivo.
Acest proiect este coordonat de Adrian Șalic.
Proiectul The Life of the Heart: Phenomenology of Body and Emotions propune o nouă abordare a problemei emoțiilor și a sediului trupesc al acestora, mobilizând resursele conceptuale ale filosofiei fenomenologice, ale psihopatologiei fenomenologice și ale teologiei fenomenologice, care acordă un rol central experienței la persoana întâi. Articulând aceste trei moduri de a descrie emoțiile în dimensiunea lor trupească – în opoziție cu concepția cognitivistă tradițională, care pretinde că numai creierul guvernează material corpul și care promovează o înțelegere pur formală și funcțională a cunoașterii –, proiectul nostru susține că inima, în calitatea ei de complex trupesc și emoțional care nu se reduce la cordul fiziologic, face posibilă o vastă și elementară experiență a sinelui, înțeles ca subiect întrupat și conștient de sine.
Acest proiect este coordonat de Natalie Depraz.
Proiectul Blue Justice and Just Transformation: far-fetched concepts for Romania’s marine protected sites? – JUST4MPA urmărește să identifice modul în care principalele strategii de conservare ale României și ale Uniunii Europene au trecut sau nu cu vederea justiția socială, cu consecințe care pot împiedica efectele socio-ecologice benefice. Proiectul pornește de la premisa că din procesul de căutare a unor noi resursel naturale exploatabile a rezultat transformarea oceanelor în noi frontiere, dând naștere unor concepte precum Blue Economy și Blue Growth, care deseori elimină cerințele ecologice și sociale. Astfel, există un risc tot mai mare ca adoptarea necontrolată a acestor concepte să accentueze nedreptățile în modul în care este accesat mediul marin și beneficiile acestuia sunt împărțite.
Acest proiect este coordonat de Priscila Fabiana Macedo Lopes.
Proiectul Complex modelling of multiple land degradation processes in Europe. Towards an integrative scientific framework for sustainable land management across the continent își propune o analiză științifică integratoare a proceselor multiple din mediile agricole europene, prin considerarea simultană a 12 procese majore de degradare: eroziunea hidrică, eroziunea eoliană, pierderea carbonului organic din sol, salinizarea solurilor, acidifierea solurilor, compactarea solurilor, dezechilibrele nutrienților din sol, poluarea solurilor cu pesticide, poluarea solurilor cu metale grele, degradarea vegetației, declinul apelor subterane și ariditatea.
Proiectul prezintă o importanță deosebită prin originalitatea analizelor de multi-degradare (care vor fi efectuate în premieră la nivel continental), prin modelarea unui numar mare de procese de degradare, dar și prin scara spațială analizată, care se întinde de-a lungul terenurilor agricole din 40 de țări europene. În același timp, proiectul este relevant și prin importanța practică pentru politicile actuale europene, care intersectează degradarea terenurilor și care urmăresc controlul acestei probleme majore de mediu și asigurarea securității alimentare pe continent.
Într-un context mai larg, multi-degradarea terenurilor este o problemă de dimensiuni globale, fiind studiată la nivel planetar de către Prăvălie Remus, într-o lucrare valoroasă publicată în colaborare cu directorul acestui proiect de cercetare. Mai multe detalii privind această tematică de mare actualitate pot fi consultate aici.
Acest proiect este coordonat de Borrelli Pasquale.
Proiectul Ambient and Resolution-Enhanced Miniature Atomic Sensing for exploration of lab-on-a-chip magnetism and magnetic resonance imaging – AREMAS va produce magnetometre integrate cu cip cu distanță mică până la sursă, care funcționează aproape de limita de „rezoluție energetică” pentru un senzor bazat pe spin la scară mm. Proiectul va crea o nouă paradigmă pentru studiul proceselor microfluidice cu RMN și magnetometre și va stimula noi aplicații ale RMN în științe. Imagistica prin rezonanta magnetica (MRI, RMN) este un subiect interdisciplinar cu aplicații larg răspândite în sănătate, fizică și chimie și inginerie. Implementările la scară microfluidice/ lab-on-chip-(LoC-) ale acestor tehnici sunt motivate de necesitatea de a corela între comportamentul micro- și macro-sistemelor.
Acest proiect este coordonat de Michael Tayler.