Universitatea din București, prin Institutului de Cercetare al Universității (ICUB), este parteneră în proiectul internațional interdisciplinar de combatere a stereotipurilor de gen, prin intermediul filmelor și serialelor urmărite de adolescenți, Egalitatea de gen prin investigații media și noi perspective de formare (GEMINI, Gender Equality through Media Investigation and New Training Insights), desfășurat în perioada 2023-2025.
În România, echipa proiectului este condusă de prof. univ. dr. Raluca Radu cadru didactic la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, și are ca membri pe prof. univ. dr. emerit Mihai Coman, cadru didactic la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, drd. Anamaria Sasu și drd. Nicoleta Talpeș, din cadrul Școlii Doctorale în Științele Comunicării a UB.
În Strategia UE pentru egalitatea de gen 2020-2025, se acordă o atenție deosebită abordării stereotipurilor bazate pe gen care, de obicei rezultate din părtiniri inconștiente, contribuie la crearea inegalităților de gen, în special în rândul tinerilor. În cadrul acestui proiect va fi investigat impactul serialelor TV asupra percepției tinerilor privind egalitatea de gen, cu scopul de a dezvolta materiale didactice care să poată fi folosite pentru un dialog despre gen și egalitatea de gen în învățământul liceal, precum și pentru implicarea acestora în materie prin scenarii și producție video.
Cei zece parteneri ai consorțiului GEMINI sunt din Italia (lider de proiect), România, Danemarca, Irlanda, Portugalia, Bulgaria și Malta.
Proiectul GEMINI a primit o finanțare de circa 800.000 euro din programul CERV (Citizens, Equality, Rights and Values) al Uniunii Europene, pentru perioada 2023-2024, și este co-finanțat de fiecare partener al consorțiului.
Mai multe informații despre GEMINI pot fi consultate aici.
Institutul de cercetare al Universității din București (ICUB) este o structură de cercetare inovativă interdisciplinară, dezvoltată pe cele patru domenii majore ale UB: Științele Vieții, Mediului și ale Pământului; Științe Exacte; Științe Umaniste; Științe Sociale.