PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!
Universitatea din București (UB) a organizat joi, 15 iunie 2023, începând cu ora 8:30, la sediul Rectoratului Universității din București (Amfiteatrul „Ioan Mihăilescu”, Etajul 1, Șoseaua Panduri nr. 90, Sectorul 5, București) conferința de lansare a două noi proiecte finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în valoare de 4,8 milioane de euro, „SciResCareer”, prin care va fi înființat Centrul Regional de Orientare și Consiliere în Cariera de Cercetător București-Ilfov, și, respectiv, „ResPonSE”, prin care va fi creat un centru de competență în domeniul reconstrucției și protecției ecosistemelor acvatice din bazinul inferior al Dunării, afluenților săi, Deltei Dunării și a zonei costiere a Mării Negre.
La conferință au luat parte secretarul de stat din Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Andrei Alexandru, directorul general al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, prof. univ. dr. Adrian Curaj, vicepreședintele Academiei Române, acad. prof. univ. dr. Marius Andruh, președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, conf. univ. dr. Mădălin-Octavian Bunoiu, directorul general al Direcției Generale Gestiune și Coordonare PNRR din cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, dr. Mircea-Valentin Cârlan, directorul Unității de Implementare a Reformelor privind Instrumentul de Sprijin pentru Politici din cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, dr. Antonio Rădoi, precum și directorul Engineering Technical Support Center EPA USA, John McKernan, iar din partea UB, rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda, prorectorul pentru Cercetare, prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, directorul proiectului „SciResCareer”, prof. univ. dr. Virgil Băran, directorul proiectului „ResPonSE”, conf. univ. dr. Corina Bradu, precum și cercetătorul dr. Mihai-Cristian Adamescu.
Agenda completă a evenimentului poate fi consultată aici.
Finanțarea celor două proiecte se face în cadrul „Componentei C9 – Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare” a „Pilonului III – Creștere inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare și inovare, precum și o piață internă funcțională, cu întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) puternice” din Planul Național de Redresare și Reziliență.
***
Proiectul „SciResCareer”, prin care se înființează Centrul Regional de Orientare și Consiliere în Cariera de Cercetător București-Ilfov, este finanțat în cadrul PNRR/C9/ Investiția „i10 – Înființarea și susținerea financiară a unei rețele naționale de opt centre regionale de orientare în carieră ca parte a ERA TALENT PLATFORM” și are o valoare totală de 900.000 de euro. Conceput ca parte a structurii organizatorice a Universității din București, centrul „SciResCareer” va deservi întreaga comunitate științifică din universitățile și institutele de cercetare aflate sub coordonarea Academiei Române, institutele naționale de cercetare-dezvoltare aflate în coordonarea Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) și companiile private care desfășoară activități de cercetare, dezvoltare, inovare (CDI) din regiunea de dezvoltare București-Ilfov. Misiunea centrului este de a fi un punct de contact unic pentru studenți, doctoranzi, cercetători tineri și seniori, cadre didactice implicate în activitatea de cercetare, medici, economişti, ingineri, antreprenori și alte categorii socio-profesionale care doresc să exploreze și să își dezvolte o carieră în cercetare.
Mai multe detalii cu privire la proiectul SciResCareer pot fi accesate aici și aici.
Proiectul „ResPonSE”, prin care este creat un centru de competență în domeniul reconstrucției și protecției ecosistemelor acvatice din bazinul inferior al Dunării, afluenților săi, Deltei Dunării și a zonei costiere a Mării Negre, este finanțat în cadrul PNRR/C9/ Investiția „i5. Înființarea și operaționalizarea Centrelor de Competență” și are o valoare totală de 4.050.000 de euro. Proiectul abordează probleme actuale de mediu, precum dezvoltarea durabilă și reconstrucția ecologică a ecosistemelor din bazinul inferior al Dunării și Mării Negre, tehnologii de depoluare a apei, nanotehnologii pentru biologie moleculară și imunologie și vizează monitorizarea parametrilor de mediu, analize și modelarea complexă a Dunării, afluenților săi, a Deltei Dunării și a zonei costiere a Mării Negre.
Proiectul „ResPonSE” este coordonat de Universitatea din București și este implementat de un consorțiu de 10 parteneri din care fac parte Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii și Echipamente de Protecția Mediului SA din Bistrița, BEIA Consult International SRL, Iceberg Plus SRL, Centrul de Mediu și Sănătate SRL și DDS Diagnostic SRL București.
Mai multe detalii cu privire la proiectul ResPonSE pot fi accesate aici și aici.