Marți, 12 septembrie 2023, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a prezentat rezultatele raportului internațional anual „Education at a Glance 2023”, prima ediție care include date despre România. Evenimentul a avut loc începând cu ora 12:00, în sala „Carol I” a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” (Str. Dem. I. Dobrescu nr. 1, sector 1), și a fost moderat de prof. univ. Romiță Iucu, președintele Consiliului de Orientare și Analiză Strategică al Universității din București. De altfel, la lansarea ediției din acest an a raportului a contribuit și o echipă de experți în educație și politici publice educaționale ai Universității din București.
Ediția din acest an a avut ca temă învățământul profesional și tehnic, prezentând modul în care România poate îmbunătăți politicile educaţionale.
În deschiderea evenimentului, Ligia Deca, Ministrul Educației, a afirmat că, prin participarea României la grupurile de lucru şi la proiectele realizate de organizaţie în procesul de aderare la OCDE, România se bucură de un punct de plecare pentru schimbări viitoare. Ministrul Educației a prezentat problemele actuale ale sistemului pe care îl administrează, cu scopul de a promova o serie de schimbări legislative și investiții care vor fi aplicate în următorii ani.
În cadrul primei sesiuni a evenimentului, dedicate perspectivelor naționale în sistemul educațional, prof. univ. dr. Lucian Ciolan, prorector pentru Proiecte de dezvoltare, Învățare continuă și Infrastructură educațională al Universității din București și prof. univ. dr. Dragoș Iliescu, cadru didactic la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității din București, au prezentat perspectiva cercetătorilor. Au mai luat cuvântul: Bogdan Cristescu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Educației și Sultana Stan, Expert la Institutul Național de Statistică.
„Pe lângă lansarea simultană în lume a raportului Education at a Glance 2023, probabil cel mai cunoscut raport cunoscut de OCDE în domeniul educaţiei, lansare care marchează şi un moment simbolic, şi anume participarea României pentru prima dată, marcăm şi (…) debutul participării României în cadrul reţelei INES. Reţeaua INES este reţeaua pentru compararea indicatorilor care vizează sistemele naţionale de învăţământ. Viziunea România Educată, care a stat la baza celor noi legi ale educaţiei, a încorporat o serie de patru analize realizate de OCDE dedicat pentru România. Ele au vizat subiecte de interes pentru profesionalizarea carierei didactice, creşterea accesului la o educaţie timpurie de calitate, creşterea echităţii educaţionale şi îmbunătăţirea managementului educaţional.”, a declarat Ligia Deca.
A doua parte a dezbaterii, „De la date la politici: Dezvoltarea unei rute complete pentru învățământ dual în România”, i-a reunit pe Sorin Ștefan Decă, Secretar General Adjunct în cadrul Ministerul Educației, Tiberiu Dobrescu, Președinte al Autorității Naționale pentru Calificări, prof. univ. dr. Alexandru Bobe, cadru didactic la Universitatea Ovidius din Constanța, Horea Abrudan, Inspector școlar general în Județul Bihor și pe Cătălin Pîrvu, Coordonator în cadrul City Grill Group.
Education at a Glance (EAG) reprezintă sursa cea mai autoritară pentru informații exacte și relevante despre starea educației în cele 38 de state membre OCDE și o serie de țări partenere. Cu peste 120 de diagrame și 180 de tabele, indicatorii săi acoperă rezultatele și impactul învățării asupra rezultatelor economice și sociale, resursele financiare și umane investite în educație, accesul la educație, participarea și progresul, precum și mediul de învățare și organizarea școlilor.
Programul complet al evenimentului poate fi consultat aici, iar înregistrarea conferinței poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Ministerului Educației.