Universitatea din București, implicată la nivel european în construirea viitorului universităților

Universitatea din București, implicată la nivel european în construirea viitorului universităților

Universitatea din București se implică activ în procesul de transformare a învățământului superior la nivel european – și, implicit, la nivel național – cu propuneri concrete și documente strategice de dezvoltare a instituțiilor de învățământ superior.

Universitatea din București reprezintă un partener activ de dialog și de acțiune, alături de partenerii săi europeni, într-un proces amplu și inovator de transformare și de integrare a învățământului superior în Aria Europeană a Educației, într-un moment în care, plecând de la Inițiativa Universităților Europene și corelând cu marile provocări generate de pandemie, de schimbările tehnologice, evoluția demografică, schimbările climatice, migrație, Comisia Europeană propune statelor membre o amplă dezbatere și un proces colaborativ de schimbare a spațiului academic european.

Astfel, instituții reprezentative la nivel european în ansamblul politicilor europene pe învățământ superior, cum este European Universities Association (Asociația Europeană a Universităților), grupul FOR EU (grupul de coordonare al alianțelor de universități europene, la nivelul Comisiei Europene), Alianța CIVIS și rețeaua de universități UNICA, beneficiază de expertiza și implicarea a numeroși membri ai comunității academice a Universității din București.

De altfel, în cadrul mesei rotunde organizate de către Comisia Europeană pe tema dezvoltării la nivel european a micro-creditelor (micro-credentials) în spațiul învățământului superior, care a avut loc în cursul acestei săptămâni, rectorul Universității din București, profesorul Marian Preda, a reprezentat vocea Alianței CIVIS în consultarea cu Mariya Gabriel, Comisarul European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret. De altfel, rectorul Preda a subliniat faptul că universitățile CIVIS au înțeles nevoia de inovare și transfomare a curriculumului academic, în strânsă legătură cu nevoile de formare ale studenților tradiționali și non-tradiționali, pilotând deja noi componente educaționale (cum sunt microprogramele transdisciplinare), bazate pe filosofia „micro-credentials”, în vederea implementării de programe flexibile de studii.

În plan concret, consistența contribuțiilor Universității din București la designul viitorului învățământului superior european se regăsește inclusiv în documentele elaborate de specialiștii UB în colaborare cu parteneri din cadrul Alianței CIVIS, documente care vizează unele dintre principalele direcții de inovare a învățării și a predării din învățământul superior european. Este vorba despre două manuale (“handbooks”) adresate cadrelor didactice din mediul academic, cercetătorilor, experților în domeniul inovării pedagogice, factorilor de decizie și, nu în ultimul rând, studenților, anume: pedagogii inovative – Innovative Pedagogies: ways into the Process of Learning Transformation – și mobilitate virtuală – Digitally enhanced mobility – CIVIS Handbook on Virtual Mobility.

Mai mult, datorită demersurilor întreprinse de echipa Universității din București în conceptualizarea și pilotarea noilor forme de mobilitate virtuală, UNESCO va prezenta Alianța Europeană CIVIS, în cadrul unui studiu de caz realizat la nivel global, ca model de bună practică în dezvoltarea mobilității virtuale, fiind singura alianță din spațiul european inclusă în studiu.

De asemenea, amintim faptul că Universitatea din București a lansat, încă de la începutul anului 2021, un document programatic pentru dezvoltarea învățământului superior de la nivel național prin adoptarea micro-creditelor ca „macro-politici” educaționale, vizând transformările pe care instituțiile de învățământ superior și factorii de decizie le pot propune pentru armonizarea sistemului național cu direcțiile europene de dezvoltare. Prin aceste direcții, Universitatea din București propune o nouă viziune asupra curriculumului academic european, pornind de la proiectarea unităților mici de învățare și flexibilizarea parcursului de învățare, până la componente educaționale modulare (bazate pe filosofia „micro-credentials”), de tipul microprogramelor de studii, asigurând un cadru optim pentru construcția de Diplome Europene.

În plan recent, Universitatea din București a fost invitată de către Ministerul Educației să ofere propriul punct de vedere cu privire la pachetul de propuneri al Comisiei Europene pentru transformarea învățământului superior. Perspectiva Universității din București are în vedere  trei axe principale de interes: Diplomele Europene, statutul legal al Alianțelor de Universități Europene și organismele cheie în asigurarea implementării Strategiei Europene pentru Universități.

„Universitatea din București consideră că demersurile de reconfigurare a spațiului european al învățământului superior și de întărire a formelor variate de cooperare transnațională din domeniul educațional au nevoie de o nouă viziune asupra construcției curriculare academice, bazată pe modularizare, flexibilizarea învățării, asigurând cadrul optim pentru construirea unor Diplome Europene, ca etichete de excelență ale unor noi programe comune de studii la nivel european, în care mobilitatea, provocările societale, inovarea pedagogică și inter- / transdisciplinaritatea să reprezinte componente de bază”, se arată în documentul de poziție transmis către Ministerul Educației (regăsiți, anexat, documentul integral).

„Este un moment cheie esențial pentru modernizarea învățământului superior european și, implicit, a universităților noastre, de la Procesul Bologna încoace. Implicarea Universității din București, prin vocea și expertiza membrilor comunității noastre, ne face acum un actor prezent și activ la nivel european, în tot acest proces transformativ și vizionar. Ceea ce este la fel de important este că propunerile noastre vin atât din înțelegerea nevoilor de schimbare și a provocărilor cărora mediul academic este chemat să le răspundă, cât, mai ales, din practica pilotării unor componente educaționale inovatoare”, declară Marian Preda, rectorul Universității din București.

Prezența activă a Universității din București pe scena transformărilor învățământului superior european se datorează unei echipe extinse de experți implicați în diferitele componente de dialog și de construcție pe tema inovării sistemului european al învățământului superior. Printre aceștia, îi menționăm pe rectorul Marian Preda, Membru în Consiliul Rectorilor CIVIS, prorectorul Sorin Costreie, Coordonator instituțional al proiectului Alianței Europene CIVIS și reprezentant al universității în Comitetul de Conducere al Alianței, profesorul Romiță Iucu, Președintele Consiliului de Orientare și Analiză Strategică al Universității din București, coordonator al guvernanței Alianței CIVIS la nivelul Universității din București și coordonator al Subgrupului pentru Diplomă Europeană al grupului de lucru FOR EU din cadrul Comisiei Europene, prorectorul Lucian Ciolan și prodecanul Anca Nedelcu, coordonatori ai Pachetului de lucru „Excelență în Predare” din cadrul Alianței Europene CIVIS, pachet responsabil de direcțiile de inovare din domeniul învățării și predării în cadrul alianței.

De altfel, Universitatea din București va lansa în cursul acestui an un program de formare inovativ adresat liderilor de universități și experților în domeniul dezvoltării învățământului superior, în corelare cu politicile europene în domeniu.

Prin prisma experienței intense deja acumulate în cadrul proceselor de cooperare transnațională din cadrul Alianței CIVIS și a rolului direct în oferirea unor direcții precise de inovare a componentelor educaționale la nivel european, Universitatea din București continuă să contribuie în mod activ la construirea universităților viitorului, ca faruri ale stilului de viață european.

Punctul de vedere integral al Universității din București cu privire la pachetul de propuneri pentru transformarea învățământului superior poate fi consultat aici.

SECŢIUNE ACCESIBILIZATĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI DE VEDERE

Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services